Jdi na obsah Jdi na menu
 


výpis výjezdů 2020

VÝJEZDY V ROCE 2020 - celkový počet 35

(letos|2021|2020|2019|2018|2017|2016|2015|2014|2013|2012|2011|2010)


19.12. Záchrana osob z hloubky - Tanvald - Výšina

- čas ohlášení: 14:24

- popis zásahu: Jednotka byla vyslána na pomoc k železničnímu tunelu v blízkosti objektu Horská 577. Na místě nezletilá slečna uvízla na římse nad portálem tunelu. Ze strachu z pádu nebyla schopna vylézt zpět nahoru ke kamarádům. Jednotka tuto dívku vysvobodila pomocí nastavovacího žebříku, po kterém se již nahoru tolik nebála. Událost se obešla bez zranění.

- počet zasahujících členů: 7

3.12. Požár - dopravní prostředky - Tanvald - Šumburk nad Desnou - Česká

- čas ohlášení: 18:33

- popis zásahu: Jednalo se o požár motorové části osobního vozidla. Jednotka zůstala zálohou na místě události, jelikož jednotka HZS LK PS Tanvald již měla situaci pod kontrolou.

- počet zasahujících členů: 3

28.11. Požár - dopravní prostředky - Tanvald - Myslivecká

- čas ohlášení: 8:22

- popis zásahu: Jednotka byla povolána k požáru automobilu s pohonem na LPG. Vozidlo začalo hořet v motorovém prostoru. Hasiči včasným zásahem uchránili pracovní náčiní a nádrže s LPG v nákladové části vozu. Na požár byl nasazen vysokotlaký proud vody. Naše jednotka asistovala při hasebních pracích. Místo bylo předáno vyšetřovateli příčin požáru a PČR. Událost se obešla bez zranění.

- počet zasahujících členů: 7

img_5840.jpeg

20.11. Únik nebezpečných látek do ovzduší - Tanvald - Údolí Kamenice

- čas ohlášení: 11:06

- popis zásahu: Jednalo se o únik zemního plynu z překopnuté přípojky u rodinného domu. Naše jednotka byla odvolána cestou k zásahu jelikož se na místě již nacházela jednotka HZS a plynaři. Ti únik zastavili, proto nebylo třeba více sil a prostředků. 

- počet zasahujících členů: 7

17.11. Požár nízké budovy - Tanvald - Horní Tanvald - Pod Špičákem

- čas ohlášení: 14:12

- popis zásahu: Došlo k požáru v garáži se soustruhem. Místní se snažili požár zastavit hasicími přístroji. Jeden muž skončil v péči ZZS se středně těžkými popáleninami a byl letecky transportován do Prahy do popáleninového centra.

- počet zasahujících členů: 8

17.11. Požár nízké budovy - Desná III - Riedlova

- čas ohlášení: 6:59

- popis zásahu: Jednalo se o požár v přízemním bytě bytového domu. Při příjezdu první jednotky již šlehaly plameny z oken. Hasiči z objektu evakuovali 2 osoby po nastavovacím žebříku a další 2 pomocí vyváděcích masek. Z objektu byla vynesena 10kg lahev s Propan-butanem. K hašení byl využit vysokotlaký proud vody a dva útočné proudy C. Plameny šlehající z přízemí se pod střechou opět vracely do objektu, tím se požár rozšířil i do vyšších pater. Naše jednotka se podílela především na hasebních pracích uvnitř i vně domu a doplňování hasební vody. Vzhledem k zakouření bylo nutno zasahovat v dýchací technice. K odvětrání prostor byla nasazena přetlaková ventilace. Pravděpodobnou příčinou požáru je nedbalost. Dvě osoby se lehce nadýchaly zplodin hoření a skončily v péči ZZS. FOTO

- počet zasahujících členů: 8

img_5759--1-.jpeg

7.11. Požár - hlášení EPS - Lidl Tanvald

  • čas ohlášení: 10:08
  • popis zásahu: Krajské operační středisko přijalo hlášení elektronické požární signalizace z prodejny Lidl. Na místo byly vyslány jednotky PO. Naše jednotka zůstala zálohou na místě události a následně se vrátila na základnu. Událost byla planým poplachem EPS.
  • počet zasahujících členů: 8

31.10. Technická pomoc - čerpání vody - Horní Tanvald - K Dubu

- čas ohlášení: 8:31

- popis zásahu: Vlivem vytrvalých dešťů došlo k zaplavení sklepa RD. Čerpadlo majitele již nestačilo všechnu vodu odčerpávat, proto byly na místo povoláni hasiči, aby obyvatelům pomohli. Bylo nasazeno ponorné elektrické čerpadlo. Naše jednotka dorazila na místo jako druhá a zůstala v záloze na místě události.

- počet zasahujících členů: 6

30.10. Technická pomoc - odstranění stromu - Tanvald - Údolí Kamenice

- čas ohlášení: 19:21

- popis zásahu: Jednotka byla povolána ke stromu spadlému na elektrické vedení v ulici Údolí Kamenice. Průzkumem na místě zásahu bylo zjištěno, že část stromu zavěšená na vedení již nepůsobí nebezpečí, proto bylo řešení situace přenecháno na správci elektrické sítě.

- počet zasahujících členů: 5

24.10. Požár nízké budovy - Tanvald - Šumburk - U Lávky

- čas ohlášení: 22:10

- popis zásahu: Došlo k zahoření objektu, který byl při příjezdu hasičů téměř celý v plamenech. K hašení byly nasazeny dva vodní proudy a následně se připojil třetí. Během hasebních prací se zřítila střecha a budova vypadala nestabilně proto byl zásah veden zvenčí. K doplňování vody byla zřízena čerpací stanice na řece Kamenici. Naše jednotka zůstala na místě na dohlídku a před odjezdem na základnu ještě dohasila skrytá ohniska. FOTO

- počet zasahujících členů: 6

img_5617--1-.jpeg

20.9. Požár, dopravní prostředky - Tanvald - Výšina

- čas ohlášení: 17:52

- popis zásahu: Jednalo se o situaci, kdy řidička uvařila motor vozu a zpanikařila.

- počet zasahujících členů: 6

20.9. Požár nízké budovy - Tanvald Šumburk - Vítězná

- čas ohlášení: 0:56

- popis zásahu: Došlo k zahoření obložení domu od komínu. Požár se nadále šířil střechou i do vnitřních prostor. Z počátku byly pro rychlost zahájení hasebních prací nasazeny dva proudy C a následně probíhalo dohašení zařízením Cobra. Práce komplikoval ohořelý kabel elektrického připojení, kvůli kterému se muselo čekat na pracovníka správce sítě, který přívod odpojil. Likvidace požáru byla hlášena cca ve 3 hodiny. Naše jednotka následně zůstala ještě hodinu na místě na dohlídce pro případ znovurozhoření. FOTO

- počet zasahujících členů: 6

11.8. Prověřovací cvičení - únik nebezpečných látek na Kamenici

- čas ohlášení: 10:02

- popis zásahu: Jednotky požární ochrany cvičily nasazení norných stěn za účelem zachycení uniklých nebezpečných látek do řeky. Naše jednotka asistovala jednotkám HZS při instalaci norných stěn na vodní hladinu a následně i při jejich balení. K žádnému úniku během cvičení nedošlo.

- počet zasahujících členů: 4

30.7. Technická pomoc - odstranění nebezpečných stavů - Hartigova stezka

  • čas ohlášení: 17:26
  • popis zásahu: Jednalo se o vozidlo mimo vozovku. Vozidlo se v Hartigově stezce vyhýbalo výkopu a sjelo mimo vozovku na louku. Naše jednotka ve spolupráci s jednotkou HZS LK vozidlo zajistila automobilovým navijákem. Následně bylo vozidlo vráceno na cestu. Událost se obešla bez zranění.
  • počet zasahujících členů: 4

img_5067.jpeg

26.7. Požár - lesní porost - Malý Špičák

  • čas ohlášení: 15:28
  • popis zásahu: Jednotka byla povolána k požáru lesního porostu. Průzkumem bylo zjištěno doutnání na ploše 1m2 . Byl nasazen jeden vysokotlaký proud. Naše jednotka zůstala zálohou na místě události a členové pomáhali po likvidaci s balením vysokotlaku.
  • počet zasahujících členů: 7

16.7. Požár - hlášení EPS - Lidl Tanvald

  • čas ohlášení: 11:32
  • popis zásahu: Jednalo se o planý poplach systému EPS prodejny Lidl. Naše jednotka byla odvolána ještě před výjezdem, protože místo již prověřila jednotka HZS LK PS Tanvald.
  • počet zasahujících členů: 5

8.7. Požár lesního porostu - nenahlášené pálení - Tanvaldský Špičák

- čas ohlášení: 8:05

- popis zásahu: Jednotka byla povolána k požáru lesního porostu. Při příjezdu na místo právě jednotka HZS dokončila průzkum a zjistila, že se jedná pouze o nenahlášené pálení. Na základě toho se jednotky vrátily zpět na své základny.

- počet zasahujících členů: 4

16.6. Taktické cvičení - únik nebezpečných látek do ovzduší - Tanvald

- čas ohlášení: 10:26

- popis zásahu: Jednotky požární ochrany cvičily postup, při úniku čpavku do ovzduší a záchranu osoby, která opravovala zařízení, ze kterého čpavek unikl. Cvičení probíhalo simulovaně v areálu PS HZS LK - stanice Tanvald. Dva členové naší jednotky se oblékli do lehkého protichemického obleku SUNIT, ve kterém provedli dekontaminaci poraněné osoby a následně i zasahujících hasičů v kompletních protichemických oblecích uvnitř budovy. Ostatní asistovali při oblékání a svlékání obleků a zabezpečovali místo zásahu. Poraněná osoba byla předána myšlené ZZS.

- počet zasahujících členů: 5

4.6. Požár - dopravní prostředky - Horní Tanvald - Údolí Kamenice

  • čas ohlášení: 0:12
  • popis zásahu: Řidič osobního vozidla pod vlivem alkoholu nezvládl řízení a v zatáčce nedaleko restaurace U Dubu narazil do plotu rodinného domu. Automobil se po nárazu vznítil. Řidiče si převzala do péče ZZS bez větších poranění. Na požár byl nasazen vysokotlaký vodní proud. Naše jednotka na místě usměrňovala dopravu objízdnou trasou pro zvýšení bezpečnosti zasahujících složek. FOTO
  • počet zasahujících členů: 6

11.5. Dopravní nehoda - Tanvald - Nemocniční

  • čas ohlášení: 20:55
  • popis zásahu: Jednotka byla vyslána KOPISem do ulice Nemocniční v Tanvaldě k dopravní nehodě jednoho osobního vozidla. Vozidlo jelo ulicí nahoru, řidička se na chvíli přestala věnovat řízení, aby sebrala spadlou květinu z podlahy vozu a stočila řízení doprava, kde narazila do zábradlí před bývalou ZUŠ. Nárazem se vozidlo odrazilo do protisměru. Jednotka dorazila na místo jako první po PČR, provedla ohledání vozidla; odpojení autobaterie; kontrolu, zda nedošlo k úniku provozních kapalin, k čemuž nedošlo a také řídila dopravu kolem místa nehody. Jedna osoba byla lehce zraněna. Zraněná osoba byla převzata posádkou ZZS LK a místo bylo předáno profesionální jednotce HZS LK a dopravní policii k vyšetření příčiny nehody. Po tomto se naše jednotka vrátila zpět na základnu.
  • počet zasahujících členů: 8

img_4284.jpeg

27.4. Požár travního porostu - Smržovka střed - Občanská

  • čas ohlášení: 10:32
  • popis zásahu: Jednotky PO vyjížděly k požáru travního porostu do ulice Občanská ve Smržovce. Hlášena byla rozloha 5x15 metrů. Jednotka HZS LK po příjezdu nasadila vysokotlaký proud vody. Naše jednotka po svém příjezdu nasadila druhý vysokotlaký proud a podílela se na hasebních pracích. Po likvidaci se jednotky vrátily na své základny. FOTO
  • počet zasahujících členů: 5

26.4. Požár lesního porostu - Tanvald - Malý Špičák

  • čas ohlášení: 15:39
  • popis zásahu: Jednotka byla vyslána k doutnajícímu jehličí v blízkosti Malého Špičáku. Jehličí doutnalo na rozloze 1m2. Ohnisko se podařilo rychle lokalizovat jednotce HZS, proto naše jednotka vyčkala v záloze na Jižním sedle. Síly a prostředky HZS byly dostatečné takže se jednotka vrátila na základnu.
  • počet zasahujících členů: 5

22.4. Požár odpad, ostatní - Šumburk nad Desnou - Světlá

  • čas ohlášení: 15:12
  • popis zásahu: Jednalo se o požár uskladněných trámů a přilehlého klestí. Na  požár byl nasazen jeden vodní proud C. Počáteční hasební práce musely probíhat v dýchací technice. Po lokalizaci požáru jednotky bylo třeba odkrýt plechovou pokrývku trámů a pořádně dohasit skrytá ohniska. Naše jednotka se na místě podílela na hasebních pracích, rozebírání plechové pokrývky a trámů, doplňování vody do CAS HZS LK a v neposledí řadě na úklidu. Po požáru nebyla vyčíslena škoda. FOTO
  • počet zasahujících členů: 8

img_4147--1-.jpeg

20.4. Požár odpad - Tanvald - Žďár

  • čas ohlášení: 13:50
  • popis zásahu: Jednotka vyjížděla k požáru hromady kompostu s biologickým odpadem. Na požár byl nasazen vysokotlaký proud vody. Naše jednotka zůstala zálohou na místě události.
  • počet zasahujících členů: 5

20.4. Požár lesní porost - Tanvaldský Špičák

  • čas ohlášení: 11:15
  • popis zásahu: Došlo k zahoření lesního porostu pod vrcholem Tanvaldského Špičáku. Jednalo se o rozsah cca 1x3 metry. Pravděpodobná příčinou je nedbalost při manipulaci s nedopalkem cigarety. Jednotky na místo natáhly 130 metrů hadicového vedení k proudu C, kterým byl požár zlikvidován. FOTO
  • počet zasahujících členů: 6​​

collage_fotor_res--1-.jpg

16.4. Požár lesní porost - Smržovka - Rybniční

  • čas ohlášení: 14:23
  • popis zásahu: Jednotka vyjížděla k požáru klestí. Jednalo se o poměrně malý rozsah požáru, proto naše jednotka zůstala jako záloha na místě zásahu a poté se vrátila zpět na základnu.
  • počet zasahujících členů: 5

img_4098.jpeg

12.4. Požár odpadu - Popelnická

  • čas ohlášení: 23:35
  • popis zásahu: Jednotka vyjížděla k doutnající hromadě pilin do ulice Popelnická. Před příjezdem již hasili sami lidé z okolí kbelíky. Jednotky provedly prolití hromady vysokotlakým proudem vody. S největší pravděpodobností došlo k samovznícení. Nedošlo ke škodám na majetku.
  • počet zasahujících členů: 5

10.4. Požár nízké budovy - Šumburk - Světlá - Luční

  • čas ohlášení: 23:31
  • popis zásahu: Jednalo se o požár sazí v komíně rekreačního objektu. Jednotky na místě za pomoci výškové techniky provedly shoz písku komínem a následné vyčištění. Událost se obešla beze škod.
  • počet zasahujících členů: 4

29.2. Požár nízké budovy - Velké Hamry

  • čas ohlášení: 21:04
  • popis zásahu: Došlo k požáru matrace ve vybydleném bytovém domě na začátku Velkých Hamrů po pravé straně ve směru od Tanvaldu. Na likvidaci byl nasazen vysokotlaký proud.
  • počet zasahujících členů: 7

27.2. Požár nízké budovy - Velké Hamry - Svárov

  • čas ohlášení: 21:02
  • popis zásahu: Jednalo se o požár "přístřešku" na popelnici, ve kterém byla zároveň uskladněna lepenka. Požár byl v prostoru firmy TFH hned za plotem od silnice. Jednotky provedly hašení vysokotlakým proudem vody. Plameny se naštěstí nerozšířily na dřevo uskladněné v bezprostřední blízkosti požáru a budovu hned za ním. Příčiny požáru jsou v šetření.
  • počet zasahujících členů: 8

img_3735.jpeg

19.2. Požár nízké budovy - Tanvald - U Zastávky

  • čas ohlášení: 17:39
  • popis zásahu: Došlo opět k zahoření v tom samém domě jako předchozí den. Tentokrát hořely dvě molitanové matrace. Dvě osoby se nadýchaly kouře a byly ošetřeny ZZS. Jednotky na místě požár zlikvidovaly a prostory odvětraly užitím přetlakové ventilace.
  • počet zasahujících členů: 5

img_3700.jpeg

18.2. Požár nízké budovy - Tanvald - U Zastávky

  • čas ohlášení: 13:11
  • popis zásahu: Jednalo se o požár malého rozsahu, který se podařilo jednotce HZS velmi rychle lokalizovat vysokotlakým proudem vody a proto jsme byli krajským operačním střediskem odvoláni ještě před výjezdem ze základny.
  • počet zasahujících členů: 4

10.2. Požár nízké budovy - Tanvald - Žďár

  • čas ohlášení: 16:04
  • popis zásahu: Jednotky PO byly povolány na pomoc lidem, kteří si zatopili v krbu v čase, kdy nešel elektrický proud následkem orkánu Sabine. Jelikož byl krb napojen na tepelný výměník vytápějící dům přes rozvody topení a bez proudu nefungovalo vodní čerpadlo došlo k utavení trubek. Tito lidé nevěděli co se děje tak si na pomoc zavolali hasiče, ti vynesli žhavý popel z krbu ven do sněhu, kde došlo k uhašení. Ve výsledku se o požár naštěstí nejednalo.
  • počet zasahujících členů: 8

8.1. Požár - hlášení EPS - Lidl Tanvald

  • čas ohlášení: 22:40
  • popis zásahu: Jednalo se o planý poplach systému EPS prodejny Lidl. Jelikož je to po 2. v krátké době, zřejmě bude nějaká závada na tomto systému. Naše jednotka byla odvolána ihned při výjezdu, protože místo již prověřila jednotka HZS LK PS Tanvald.
  • počet zasahujících členů: 5

2.1. Požár výškové budovy - Výšina - Palackého 551

  • čas ohlášení: 23:12
  • popis zásahu: Doško k zahoření molitanové matrace od nezhasnuté svíčky v jednom z bytů panelového domu. Ohlášen byl kouř z bytu v 7. patře a zápach po plastu. Požár uhasili obyvatelé domu pomocí hasicích přístrojů. Jednotky na místě provedly kontrolu zasaženého bytu termokamerou a dostaly matraci z bytu. Místo bylo předáno PČR. Nebylo třeba evakuovat ostatní obyvatele ani užít vodu k hašení. Zakouřené prostory byly odvětrány.
  • počet zasahujících členů: 6