Jdi na obsah Jdi na menu
 


in-line-brusleni

Tento sport je poměrně mladý a bohužel například v čechách málo známý. Což si myslím je celkem škoda, protože určitě patří mezi ať už divácky zajímavý, tak i hlavně pro jezdce neobvyklý a adrenalinový sport. Je to o výzvě, adrenalinu, a posunování svých hranic.

Aggressive inline je stejně jako například parkour formou určitého přizpůsobení člověka městské "džungli". V obou sportech jde o překonávání překážek které vám město nachystalo. Pro mě jsou brusle znamením naprosté svobody pohybu.

 

Ve městě mě prakticky nic nedokáže zastavit, když narazím například na dvoumetrové schody = skočím je lehce (třeba i s rotací o 540°). Jsou schody moc velké? Jestli tam je zábradlí nebo zídka můžu sklouznout po něm. Nic mě nezastaví.

Tomuto freestylovém sportu se také někdy říká rollerblading, nebo třeba i rolling (většinou jde o parafrázi na slovo roll = valit se, neboli kolečka se "odvalují"). Aggressive inline se dá jezdit jak už v skateparcích, tak i ve městě na ulici se dá skvěle zajezdit.

Tento sport stejně jako další "extrémní" sporty jako biking, skateboarding, free skiing a snowboarding jsou pouze o jednotlivci. Co já vím neexistují tu žádní trenéři, je tu pouze jezdec a překážka a je jen na něm, jakým stylem ji překoná.

Zde by ani žádný trenér nepomohl, triky se každý musí "nadrtit" sám, tak aby ovládal svoji rovnováhu, svoje pohyby a to vše sladit do stylového triku. Samozřejmě, že něco se dá "odkoukat" od ostatních, ale prakticky se musí každý učit od píky sám, aby něco uměl.

Samotné inline brusle se podstatně liší od klasických fitnessových. Jsou mnohem vyztuženější, pevnější a většina jejich částí je lehce vyměnitelná, kvůli velkému namáhání (takže i velkém opotřebení). Samotná lišta (frame) s kolečky je oddělitelná od samotného skeletu brusle a umožňuje rychlou výměnu v případě prasknutí. Kolečka jsou mnohem menší a tvrdší (88A / 56 mm) než klasická kolečka.

Závody v ČR v tomto unikátním sportu bohužel nejsou moc často, pouze párkrát do roka plus jako završení sezóny je mistrovství ČR vždy o letních prázdninách, které se v posledních letech jezdí v "novém" pardubickém skateparku. Zde je moje "reportáž" ze závodů které byly 18. dubna právě v pardubickém parku.

Díky tomuto sportu se dokážu odreagovat od "normálního" života a vyčistit si hlavu a protáhnout tělo. Někdo relaxuje například ležením na lehátku u vody, já si radči zajdu do skateparku nebo do města na street (ulici).

Zde je pro inspiraci video jednoho světového jezdce jménem Jeff Stockwell , ale i jedno z našich luhů a hájů, kde se ukáží české špičky aggressive inline scény. Let´s enjoy.