Jdi na obsah Jdi na menu

Co je to Airsoft?

13. 1. 2011

Airsoft je sport nemálo podobný Paintballu, ale u Airsoftu jde většinou o větší simulaci boje a vytváření týmů, jejichž předlohou jsou skutečné vojenské nebo policejní útvary. Airsoftové zbraně které spadají do kategorie střelných zbraní D, mohou mít podle zákonů české Republiky v držení pouze osoby starší 18 let. Dalším omezením je, že se airsoftové zbraně kvůli reálnému vzhledu nemohou volně nosit na veřejnosti. Což znamená že na veřejnosti musí být tyto zbraně přenášeny v neprůhledných pouzdrech. Velmi důležité je pravidlo, že se airsoft musí hrát s ochranou zraku kterou představují speciální brýle a nebo maska určená na airsoft či paintball. Airsoftové zbraně jsou vyrobeny z pevného plastu nebo lisovaného kovu. Většinou se používá kombinace kovu a plastu. Airsoft se hraje pomocí maket zbraní vystřelující plastikové kuličky o průměru 6 nebo 8mm(hmotnost kuličky se pohybuje od 0,12-0,28 g a výše). Díky tomu že kuličky jsou vyrobeny z plastu a z hlavně jsou vystveleny poměrně malou rychlostí 80-100 m/s nedochází prakticky k žádným zraněním které by byly způsobeny projektilem (kuličkou). Výjimkou jsou ovšem zranění které si hráči přivodí vlastní nepozorností,neopatrností nebo nezodpovědností. Projektil(kuliečka) je ze zbraně vystřelena stlačeným vzduchem. Airsoftové zbraně se dělí do tří skupin: Manuální, Elektrické(AEG) a Plynové. Jde o princip jakou hnací silou jsou kuličky vystřelovány. Poté se také dělí podle toho jestli se jedná o zbraně krátké (pistole a menší samopaly) nebo dlouhé (útočné pušky, kulomety, většina samopalů a odstřelovací pušky)

Manuání zbraně: jsou to vlastně ty nejlevnější airsoftové zbraně které jsou k dostání. U těchto zbraní jak už vyplývá z názvu se musí před každým výstřelem zatáhnut za páčku, čímž se natáhne píst který stlačeným vzduchem kuličku vystřelí. Tato zbran střílí pouze jednotlivě. Ruční natahování je také důvod poměrně nízké ceny která se pohybuje v rozmezí 700-5 000Kč.

Elektrické(AEG): Toto je až na výjimky ta nejdražší kategorie airsoftových zbraní. Tyto zbraně jsou už podstatně dokonalejší než zbraně manuální. U zbraní elektrických je ve větší míře použit kov. Píst těchto zbraní je natahován elektromotorkem který je umístěný uvnitř zbraně. Elektromotorek napájí baterie která je umístěna v pažbě, která je pro tento účel u elektrik vždy dutá. Baterie se dá opakovaně nabíjet ale k tomu je potřeba zakoupit i nabíječku. Elektriky jsou již ve většině případů schopny střílet jak jednotlivě tak i dávkou. Pouze v elektrickém provedení se vyrábí kulomety. Elektriky se prodávají v cenovém rozmezí 1000-40 000Kč.

Plynové zbraně: Vystřelování kuliček u těchto zbraní je obstaráno stlačeným plynem který je umístěn v zásobníku zbraně, výjimečně i v nádobě mimo zbraò, přičemž je plyn do zbraně přiváděn hadičkou. Tyto zbraně mají podstatnou nevýhodu v tom že se do nich musí kupovat drahý plyn. Cena plynových zbraní se pohybuje v rozmezí 500-15 000Kč

Airsoftové akce se hrávají většinou v lese nebo v budovách. Jestliže akce probíhá v přírodě tak jsou většinou vybírány lokality, kde se nevyskytuje moc lidí kteří nemají s airsoftem nic společného. Na boj v budovách jsou většinou vyhledávány opuštěné objekty jako třeba hotely, vojenské výcvikové prostory, kasárny, výrobní haly, kravíny ale také různé pevnostní systémy ze středověku.

Lokality na akce jsou vybírány tak aby byly bezpečné a nedocházelo ke zraněním (třeba pád ze skalní stěny). Airsoftové hry se účastní dva nebo více týmů přivemž je rozmanitý výběr různých druhů her:
1-tým proti týmu. Cílem hry je že se členové jednoho týmu pokouší vyřadit (zastřelit) členy týmu druhého. Vyhrává ten tým kterému zbidou nějácí živý členové.
2-boj o vlajku. Týmy si určí vlajky a pak je někde viditelně dají. Vyhrává ten tým který dřív ukořistí soupeřovu vlajku.
3-dobývání. Určí se nějaká lokalita kterou jeden tým brání a druhý danou lokalitu dobývá.

Slovníček základních pojmů v Airsoftu
PMR - Personal Mobile Radio (vysílačka).
Semi/Auto - Jednotlivé rány / Automatický mód střělby
Hop-Up - zařízení které dává kuličce zpětnou rotaci, která narovnává balistickou křivku a podstatně zvyšuje dostřel.
Točák - velkokapacitní zásobník pro AEG který je nutno dotáčet. Zásobník chrastí.
Tlačák - tlačný zásobník pro AEG, s menší kapacitou než točák ale nechrastí.
BlowBack - zařízení u plynových pistolí, který umožnuje zpětný pohyb závěru při střelbě.
NBB - Non Blow Back (plynovka bez systému BlowBack).
GBB - Gas Blow Back (plynovka se systémem BlowBack).
CQB - Close Quarter Battle (boj v uzavřěných prostorách).
AEG - Automatic Electric Gun (automatická elektrická zbraò).

článek stažen z www.airsoft.cz

ppcsmall-1-.jpg

kc-a47f-no0513mg-ag-1-1-.jpg