Jdi na obsah Jdi na menu

2.2. Způsoby určování stavu nadváhy

Jak už bylo zmíněno, určování stavu nadváhy u dětí a mládeže je naprosto odlišné od určování stavu nadváhy u dospělých.

 

Zatímco u dospělých se používá převážně již v předchozí kapitole zmiňovaný tzv. BMI (body mass index), který je postaven na vztahu výšky a váhy, u dětí, vzhledem k jejich vývinu, by bylo použití tohoto způsobu nepřesné a nedoporučuje se (respektive tvoří pouze dílčí část potřebných údajů).  Proto se u dětí používá způsob, kdy jsou děti porovnávány s jejich vrstevníky, tzv. percentilové grafy.

 

Percentilový graf je tedy určitá křivka, s jejíž pomocí lze zjistit „jak na tom jste“. Poskytne Vám srovnání, jaká je Vaše hmotnost v porovnání s Vašimi vrstevníky stejného pohlaví a populace. Například percentil 75 znamená, že 75% Vašich vrstevníků má hmotnost nižší a 25% má hmotnost vyšší. Kritéria posuzování hmotnosti podle percentilových grafů jsou následující:

 

Pásmo pod 3. percentilem = nízká hmotnost

Pásmo mezi 3. a 25. percentilem = snížená hmotnost

Pásmo mezi 25. a 75. percentilem = normální hmotnost

Pásmo mezi 75. a 90. percentilem = nadváha

Pásmo nad 90. percentilem = nadměrná hmotnost

Pásmo nad 97. percentilem = obezita

 

Do percentilových grafů lze vynášet hmotnost, nebo BMI. Ukažme si to na konkrétním případu dívky – věk 16 let / výška 170 cm / hmotnost 75 kg.  BMI této dívky je 25,95 a po vynesení těchto hodnot do percentilového grafu zjistíme, že její percentil má hodnotu 97. Znamená to, že 3% jejích vrstevníků má hmotnost ještě vyšší a podle kritérií posuzování hmotnosti dle percentilových grafů začíná být tato dívka obézní (viz graf 1).

 

Graf 1: Percentilový graf, dívka

Pro jistotu zde uvedu ještě jeden příklad, tentokrát chlapce, kterému je 15 let, měří 180 centimetrů a váží 70 kilogramů. Jeho BMI je 21,6 a percentil po zanesení BMI do grafu je 75. Znamená to, že 25% jeho vrstevníků má hmotnost vyšší než on a dle kritérií posuzování hmotnosti na základě percentilových grafů je hmotnost tohoto chlapce normální (viz graf 2).

 

Graf 2: percentilový graf, chlapec

Musíme si ovšem dát pozor na to, že stejně jako BMI, ani percentilové grafy neuvažují tělesnou kompozici (=složení těla) a slouží tedy pouze k přibližnému a rychlému posouzení Vašeho stavu. Pro přesné posouzení stavu Vaší hmotnosti je přesnější například metoda bioelektrické impedance (popsaná v kapitole 3).