Jdi na obsah Jdi na menu
 


Lov tuleňů

Nehumánní přístup lovců

Komerční lov tuleňů je definován jako zabití a stažení tuleně z kůže lidmi pro komerční účely. Celkově je na světě každým rokem zabito a staženo z kůže přibližně 750 000 tuleňů (min. 15 různých druhů), a to především v Kanadě, Grónsku a Namibii (například v roce 2006 bylo v těchto třech zemích zabito 60 % tuleňů z celkového počtu ulovených tuleňů na světě).

V Kanadě je každým rokem velmi krutým způsobem zabito okolo 300 000 tuleňů grónských. Komerční lov tuleňů zde probíhá na jaře u východního pobřeží Kanady.Rychlost a nehumánnost je zásadou lovců, kteří se snaží v čase, jejž mají k dispozici, zabít co největší počet tuleňů. Každý rok upozorňují pozorovatelé lovu tuleňů na týrání: lovci tuleně zaživa stahují z kůže nebo je vláčí po ledu na háku. Od roku 1998 shromáždila mezinárodní organizace na ochranu zvířat IFAW (International Fund for Animal Welfare) videozáznamy s jednoznačnými důkazy o více než 600 případech týrání zvířat.

dead_seals_1_gallery__533x400-0.jpg

tulen_ml.jpg

 

 

 

 

 

Jak se zabíjí tuleni?

Tuleni se zabíjejí nejčastěji pomocí kyjů, hakapiků (těžkých obušků zakončených železným hákem) a pušek. Souvislá ledová pokrývka se stále ztenčuje, a proto je dnes více tuleňů stříleno ze člunů. Puškou se často loví z velké vzdálenosti a za nejistých podmínek (například z pohybující se lodi), je proto obtížné přesně mířit. Než se pak lovci stačí k postřeleným tuleňům přiblížit, aby jim mohli zasadit smrtelnou ránu a odnést si jejich tělo, zvířata sklouznou do vody a potopí se. Většina těchto tuleňů pak umírá pomalou a strastiplnou smrtí. Výsledkem je vysoký počet tuleňů (někdy až 50 % tuleňů grónských), kteří jsou zranění, ale ne zabití, a tím dochází k dalšímu zbytečnému utrpení

Jaké druhy výrobků z tuleňů jsou na trhu?

• Tulení kožešiny Kožešina tuleně grónského je poměrně hrubá. Některé kožešiny se zpracovávají na kabáty, kožešníci je však kvůli jejich hrubosti využívají především na módní ozdoby, například kožešinové lemy (tzv. trim). Kromě toho se z nich vyrábí suvenýry, jako napříkad klíčenky nebo peněženky.

• Tulení maso Pro lidskou spotřebu se tulení maso prodává v Newfoundlandu a na Magdalénských ostrovech. Na jiných místech je však kvůli svému tmavému vzhledu, pronikavé chuti a houbovité konzistenci jen těžko prodejné.

• Tulení tuk pro lidskou spotřebuJako doplněk stravy s omega-3 mastnými kyselinami tulení tuk neúspěšně konkuruje jiným výrobkům na trhu, který je v dnešní době zaplavený levnějšími a oblíbenějšími alternativami. Memorial University v Newfoundlandu nedávno informovala, že se 80 % tuleního tuku z kanadského komerčního lovu vyhazuje bez jakéhokoli využití.

• Tulení tuk pro výživu zvířat Přísada do krmiva z tuleního tuku je ještě ve stádiu vývoje. Zatím pro ni neexistuje odpovídající trh.

• Tulení penisy V Asii se prodávají jako afrodiziaka. Při dnešním zaměření lovu na mláďata se však ukořistí jen málo penisů dospělých zvířat.

 

zdroj : http://www.protisrsti.cz/zachrante-tulene/fakta-o-lovu-tulenu.htm

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář