Jdi na obsah Jdi na menu
 


O nás

Náš život se psy začal v roce 2000, kdy jsme před domem našli bíglíčka Barta. Byl mu rok a půl a jak jsme se dozvěděli, jeho život moc hezký nebyl. A protože ho původní majitel už nechtěl, tak jsme se ho ujali. Bart byl skvělý,  kamarádský, vždy dobře naladěný a hlavně umazlený pes.

A potože je bígl smečkový pes, po dvou letech jsme mu pořídili bíglíka Dina. Byli to skvělí kamarádi, neustále spolu vymýšleli typické bíglí lumpárny. Osud jim ale společného života moc nedopřál. Dino ve dvou letech onemocněl těžkou epilepsií, na kterou nezabíraly žádné léky a tak jsme se s Dinouškem museli rozloučit.

Věděla jsem, že chceme dalšího kamaráda a protože Dino odešel příliš brzy a my měli obavy, že v každém štěňátku ho budeme hledat, už se nám do bígla nechtělo.

Tenkrát jsem měla jasno, že chci dál pokračovat v canisterapii (dělala jsem ji s Bartem i Dinem), ale také jsem chtěla začít běhat agility. Spousta lidiček mi řeklo, že je to nevhodná kombinace - pro canisterapii má být pejsek klidný, naopak pro agility by měl být akční.  A opět zasáhl osud. V časopisu Pes přítel člověka vyšel článek o krátkosrsté kolii a já jsem najednou měla jasno: to je přesně ten pes, kterého hledám. I přesto, že se tenkrát na štěňátka kraťandy čekalo i víc jak rok, měla jsem štěstí a během pár měsíců si jela pro štěňátko do chov.st. Krásná Louka.

Musím uznat, že výchova kraťandy je velice jednoduchá. Možná to bylo tím, že jsem vše srovnávala s bíglíky, ale najednou šlo vše samo. Najednou jsem se mohla řídit příručkami a radami pro výchovu štěněte, které na bígla rozhodně neplatily    .


S Fidem i s Cofi dělám vše, co jsem si naplánovala a občas i něco navíc. Závodně agility, rekreačně freesbee. Oba mají zájem o cokoliv,  o jakoukoliv akci. S Fidem jsem zkusila i coursing, ale on je příliš velký závislák, takže se po první zatáčce vrátil ke mně . S Cofi jsem se k tomu ještě nedostala, ale věřím, že ji to bude bavit. Chtěla bych vyzkoušet i flyball, ale potřebovala bych, aby měl týden nejmíň 10 dní .

A protože mi povaha kraťandy opravdu moc vyhovuje, po odchodu Bartíka jsem věděla, že chci další kraťandu. Tentokrát jsem se rozhodla pro pořízení kraťandí holčičky a tak je doma Cofi (která je v naší domácnosti prvním zvířátkem ženského pohlaví ) . I když je to stejné plemeno, povahově je úplně jiná než  Fido, který byl odjakživa opatrný a rozvážný  (i jako štěně!). Cofi se do všeho vrhá bezhlavě pohlavě, ničeho se nebojí a nic neřeší. Jsem moc spokojená a mockrát jsem přemýšlela, která povaha je vlastně lepší..... mně vyhovují obě