Jdi na obsah Jdi na menu
 


Krátkosrstá kolie

Krátkosrstá kolie

 

země původu:  Severní Anglie a Skotsko

původní využití:  ovčácký a honácký pes

povaha:  Kolie jsou veselé, velmi inteligentní, pracovité, energické, společenské, citlivé a přítulné. Nikdy nejsou nervózní nebo agresivní. Působí důstojně. Pozorně sledují, co se děje v jejich okolí a výtečně hlídají. Kolie se silně upínají na svého pána. Dobře vycházejí s jinými domácími zvířaty a jinými psy. K dětem se obvykle chovají mile a tolerantně, se zřetelným sklonem je ochraňovat. Přátele rodiny vítají. Vůči neznámým lidem, především když nikdo není doma, jsou kolie ostražité a energicky brání své teritorium. Neštěkají ale zbytečně.

výchova:  Kolie se učí rychle a ráda. Ochotně plní přání svého pána. Nejlepších výsledků dosáhnete, využijete-li intonaci hlasu k pochvale. Kolie je velmi citlivý pes, tvrdá výchova není v žádném případě vhodná. Zdařilé zespolečenštění již malého štěněte je důležité. Vyroste z něj pak vyrovnaný a radostný pes, který vyrovnaně reaguje na rozličné vjemy a situace.

Kolie potřebuje mnoho pohybu. Miluje pravidelné delší procházky, ráda si hraje s míčkem, aportuje a dovádí bez vodítka. Jako dospělá může běhat vedle kola. Velkou výhodou tohoto plemene je, že nemá sklony k samostatným potulkám. Je značně věrné svému domácímu území a na procházkách se drží svého pána. Doma se chová klidně. Plemeno se také skvěle uplatňuje ve psích sportech a různých formách poslušnosti. Využít se dá také jako záchranářský nebo slepecký pes.

 

 

Standard

oficiální překlad: Collie smooth - standard č.296/19.10.1988/D

tělo:  Tělo kolie je delší než její výška. Hřbet je rovný a pevný, bedra jsou mírně klenutá. Hruď je hluboká a široká, žebra jsou dobře klenutá. Ocas sahá nejméně k hlezenním kloubům. Je nošen dolů se špičkou mírně ohnutou vzhůru. Při chůzi se mírně zvedá, nikdy však není zakroucený nad hřbetem. Končetiny jsou rovné, lokty dobře přiléhají. Kolie má oválné, kompaktní tlapky. Mohutný svalnatý krk je středně dlouhý a mírně klenutý. Pohyb je lehký.

hlava:  Bystrý a živý výraz je u krátkosrstých kolií velmi důležitý. Hlava má tvar tupého klínu, lebka je plochá. Směrem dopředu se hlava postupně zužuje, lícní kosti nevystupují. Temeno hlavy a hřbet nosu jsou z bočního pohledu rovnoběžné. Nos je zakulacený, vždy černý. Stop ve výši očí je mírný, ale patrný. Tlama a lebka dosahují stejné délky. Uši jsou pevné. Zbystří-li pes pozornost, uši napřímí, špičky však zůstávají překlopené dolů. V klidu stáčí pes uši dozadu. Oči mandlového tvaru nesmějí být příliš malé. V hlavě jsou umístěny šikmo a mají inteligentní a dobromyslný výraz. Barva očí u kolií sobolí (zlaté) barvy a u trikolorních je vždy hnědá. Jen varianty blue merle mohou mít (jedno nebo obě, celé nebo částečně) modré nebo modře skvrnité oči. Kolie má úplný chrup, skus je nůžkový.

kohoutková výška:  Psi dosahují výšky 56 - 61 cm, feny měří 51 - 56 cm.

hmotnost:  Psi váží asi 20,5 - 29,5 kg, feny přibližně 18 - 25 kg.

srst:  Krátkosrstá kolie má krátkou, těsně přiléhající srst. Krycí srst je drsná, podsada velmi hustá. Srst nesmí být trimovaná ani stříhaná. Potřebuje pravidelné kartáčování a česání. Vhodným nástrojem je hřeblo. Tyto kolie totiž ztrácejí dosti chlupů i mimo období línání. Při nedostatečné péči se mohou vytvářet zplstnatělé plotny. Drápy se udržují krátké.

barvy:  Kolie se vyskytuje v sobolí (zlaté) barvě kombinované s bílou, jako trikolorní nebo blue merle. Sobolí barva zahrnuje škálu odstínů od světle zlaté až po tmavě mahagonovou a rezavou. Vybledlá slámová nebo smetanová barva se považují za velmi nežádoucí. Trikolorní kolie je z převážné části čistě černá s tříslovými znaky na tlapkách i na hlavě a s bílými znaky. Zrzavý nádech srsti je zde vysoce nežádoucí. Kolie blue merle je převážně stříbřitě modrá, černě tečkovaná a žíhaná. Tříslové znaky na hlavě této varianty se oceňují, nejsou však povinné. Velké černé plotny v plášti a nazrzlý odstín srsti jsou nežádoucí. Kolie mohou mít typické bílé znaky: zcela nebo částečně bílý límec, bílou přední část těla (často hruď a břicho), bílé končetiny a tlapky i bílou špičku ocasu. Přípustná je i bílá lysinka.