Jdi na obsah Jdi na menu
 


Windows 8 bude možné zdarma testovat až od roku 2013

Windows 8 bude možné zdarma testovat až od roku 2013

Společnost Microsoft uvolnila pro vývojáře ke stažení testovací verzi operačního systému Windows 8 minulý rok v září. Podle původních plánů novinku, kterou již od loňského podzimu šíří na internetu počítačoví piráti, bylo možné testovat zdarma až do března. Americký softwarový gigant testovací období prodloužil až do začátku příštího roku.

 

 

Místo tlačítka Start obrazovka Start

Nová Windows jsou přizpůsobeny pro nasazení jak v počítačích, tak v tabletech. Prostředí je přizpůsobeno ovládání prsty na dotykové obrazovce, nebo tradiční kombinaci myši a klávesnice. Úvodní obrazovka připomíná „lock screen“ z mobilních telefonů. Dozvíte se čas, zmeškané události, na pozadí je pěkná tapeta. Po odsunutí se dostanete k přihlášení a po přihlášení k výchozí obrazovce.

Windows 8_01.jpg Windows 8_02.jpg
Úvodní obrazovka zamčeného počítače • jakmile se přihlásíte, octnete se na obrazovce Start

Namísto pracovní plochy, hlavní lišty a tlačítka Start je v novém prostředí výchozím bodem „obrazovka Start“, na které jsou vyskládány dlaždice nejpoužívanějších programů. Ne náhodou to připomíná styl mobilního operačního systému Windows Phone 7. Každý program v systému bude mít svou dlaždici, která může nabývat různých podob. Od prostého zástupce po větší dlaždici s obrázkem či výpisem informací.

Windows 8_03.jpg Windows 8_04.jpg
Výchozí systémové aplikace jsou zcela přizpůsobeny novém prostředí – vlevo čtečka novinek prostřednictvím RSS, vpravo aplikace pro počasí
Windows 8_05.jpg Windows 8_06.jpg
Všechno je přizpůsobené dotykům, ale počítá se i s ovládáním myší a klávesnicí • vpravo vyjíždí systémová lišta, zároveň s ní se objeví informační systémové okénko vlevo dole

Perfektně to bude fungovat na tabletech. Prostředí je přizpůsobeno ovládání prsty na dotykové obrazovce, využity jsou i gesta. Třeba tažením prstu z levého okraje se „vytahují“ aplikace běžící na pozadí. Aplikaci přitom můžete vytáhnou jen kousek a nechat tak na obrazovce viditelných více programů.

Minimální hardwarové požadavky pro Windows 8:

  • procesor s taktem 1 GHz nebo rychlejší, x86 (32 bitů) nebo x64 (64 bitů)
  • 1 GB paměti RAM pro 32bitovou verzi, nebo 2 GB paměti RAM pro 64bitovou verzi
  • 16 GB místa na pevném disku pro 32bitovou verzi, nebo 20 GB místa pro 64bitovou verzi
  • grafická karta s podporou DirectX 9 s WDDM 1.0 nebo novější