Jdi na obsah Jdi na menu
 

Kvalifikace na MČR Lanškoun - výsledky

5. 6. 2016

Celkové výsledky - jednospřeží

Celkové výsledky - dvojspřeží

Ovladatelnost jednospřeží na Pardubice

Těžký tah jednospřeží na Pardubice

 

Chlaďas 2016 – Lanškroun 4. 6. 2016

Zpráva o průběhu

12. ročník závodů chladnokrevných koní Chlaďas 2016 proběhl za krásného počasí na kolbišti pod seníkem v areálu Školního statku Střední školy zemědělské a veterinární v Dolním Třešňovci. I letošní ročník významně podpořil hlavní sponzor Lesy České republiky s.p., dalších sponzorů byla celá řada. Akci také navštívil senátor Ing. Petr Šilar.

Startovalo celkem 14 kočí s 22 koňmi z Čech i Moravy. Zájem diváků byl velký, celkem se během dne přišlo podívat 262 platících diváků. Vypsány byly jednotlivé soutěže ve všech disciplínách – ovladatelnost v kládě, vozatajská jízda i těžký tah pro jednospřeží i dvojspřeží. Výsledky jsou použitelné pro kvalifikaci do finále jednotlivých disciplín a mohou být použity i pro kvalifikaci pro kombinované soutěže na MČR.

Sbor rozhodčích tvořila dvojice Petra Šanturovová (hlavní rozhodčí) a Ing. Hana Stehlíková.

Program byl jako vždy zahájen soutěží ovladatelnosti koní v kládě. Stavitel Ing. Jaroslav Hél vymyslel zajímavou technickou trať, která přesto nebrzdila průběh programu. Na trati kromě běžných překážek čekala závodníky nově pyramida, která dokonale prověřila ovladatelnost koně a souhru kočího a jeho koně. K začelení bylo letos zařazeno i svazkování. Dále byly připraveny divácky atraktivní podsmyk, váhy, srážení koncem i loni nový kolotoč a závěrečný průjezd nově upraveným vodním příkopem, Startovalo 15 jednospřeží a 5 dvojspřeží. Plánek trati v příloze.

Na začátku odpoledne proběhl tradiční slavnostní nástup s dekorováním dopoledních soutěží a všichni závodníci a čestní hosté obdrželi tradiční účastnický dárek a tradiční účastnický flot.

Po slavnostním nástupu pokračoval program soutěžní vozatajskou jízdou dvojspřeží a jednospřeží. Na koně čekala voda, osmička, násep, cik-cak, uličky ve tvaru U a L, ale i překážka prověřující dovednost couvání – koně museli vjet do slepé uličky, srazit příčnou kládu a vycouvat. Nová byla překážka s více průjezdy podobná maratonským překážkám pro klasické vozatajské soutěže. Jedna překážka byla při prohlídce zrušena (viz plánek). Jeden soutěžící (Martin Sajfrt) převrhl vůz ve vodním příkopu, zraněn nebyl. Startovalo 15 jednospřeží a 5 dvojspřeží. Plánek trati v příloze.

Uprostřed odpoledne za hrozby deště se začalo soutěžit v těžkém tahu. Před soutěží byl jeden kočí (Robert Smítal) vyloučen pro zjevnou opilost. Startovalo 7 jednospřeží a tři dvojspřeží splnila kvalifikaci pro soutěž v trojkombinaci na základní váze 1500 kg.

I letos bylo vyhlášeno několik speciálních cen. Cenu rozhodčích si odnesli především za skvělou souhru koně a kočího teprve tříletý Satyr s rovněž mladým kočím Jaromírem Koutným. Cenu diváků pro nejsympatičtější dvojici získala jediná žena, studentka SZeŠ Lanškroun Andrea Peterková se Streihunem. V průběhu dne byly také vyhodnoceny divácké ankety a dva vylosovaní diváci si odnesli potravinové balíčky.

Děti se mohly během dne zabavit v dětském koutku.

Obrovský dík patří všem zaměstnancům, studentům, vedení Střední školy zemědělské a veterinární Lanškroun a přátelům chladnokrevných koní za podporu a pomoc při přípravě a organizování této akce.

Ing. Hana Stehlíková

SZeŠ Lanškroun

 
 

 


Portrét


Kontakt

Svaz chovatelů chladnokrevných koní N, SN a ČMB

Jana Nováková
+420 739 778 455
Klokočov 11
747 47 VÍTKOV


Statistiky

Online: 6
Celkem: 1835488
Měsíc: 16305
Den: 540