Jdi na obsah Jdi na menu

Jak vyrobit nejjednodušší rádiový vysílač a přijímač

31. 1. 2011

Jak vyrobit nejjednodušší rádiový vysílač a přijímač

Stalo se ... září 2008

Dnes ráno mi pětiletý synek ještě v pyžamu říká: Tatínku, co kdybychom vzali cívku a do té bychom pouštěli signál z magneťáčku a vysílali bychom ho. Řekl jsem mu, že je to dobrý nápad a pomyslel si, že to dítě je geniální. Kluk právě vymyslel rozhlasový vysílač. Nebyl to úplně jeho nápad, něco podobného už jsme zkoušeli s videem. Pouštěli jsme z něj signál do kusu drátu a přijímali ho na televizi. Video se chovalo jako malý (ilegální) televizní vysílač a televize se chovala jako televizní přijímač. Kluk, protože nic neví o modulaci, tak si to zjednodušil a vymyslel, že budeme vysílat cívkou, připojenou přímo na nízkofrekvenční signál z magneťáčku. Cívku dáme místo reproduktoru, takže to nebude hrát, ale vysílat. Sám jsem byl zvědavý, jestli to bude fungovat a na jakou vzdálenost.

Cívky jsme vymontovali z použitého transformátoru z nabíječky. Zapojili a … vysílač fungoval na vzdálenost asi jeden centimetr. Pak jsme prohodili vysílací a přijímací cívku a vysílač začal fungovat na vzdálenost asi dvacet centimetrů.

Na obrázku magneťáček s modrou cívkou jako vysílač. Červená cívka a zesilovač fungují jako přijímač.

rádiový-vysílač-přijímač

Na tomto principu funguje většina vysílačů s tím rozdílem, že nepracují na nízkých kmitočtech, ale nízkofrekvenční signál je modulovaný na nosnou vlnu o vyšším kmitočtu.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

wario - autorsky prava

18. 8. 2011 12:14

znas autorsky prava???
jestli jo tak bys mel vedet za se tam dava aspon zdroj odkud je tento slanek

b - Re: autorsky prava

6. 9. 2011 17:36

autorský práva oni jsou, aby ses bez nich ne....al

Marv - Re: Re: autorsky prava

3. 10. 2011 23:15

pravda měl bys to tu apoň napsat.. když si na to zvykneš že prostě není dobře takhle verejně "krást" ať už jenom blbej obrázek tak se do budocna vyhneš spoustě problémum ;-)

Intoš - Re: Re: Re: autorsky prava

3. 1. 2020 17:32

a není to náhodou jedno? vždyť sem nechodí tolik lidí aby jste se nezbláznili...