Vánoční cukroví
Irské dortíčky
Ingredience
210g hladké mouky
140 g máslla
70 g moučkového cukru
20 g kakaa
40 g mletých oříšků nebo mandlí
1 vanilkový cukr
mletá skořice
struhaná citronová kůra,1 vejce
Ze všech surovin vypracujeme těsto a necháme je v chladu uležet.Pak je přes igelitovou fólii vyválíme,vykrájíme kolečka, která upečeme.
Zdobení
Kolečka potřeme máslovým krémem,posypeme strouhaým kokosem,přiklopíme druhým kolečkem.Povrch polijeme čokoládovou polevou a ozdobíme mandlí.
-Kolečka potřeme čokádovím krémem, posypeme strouhanými ořechy a přiklopíme druhým kolečkem.Povrch potřeme bílou cukrovou polevou a zdobíme lískovým oříškem.
Slepované ořechy
Ingredience
160 g hladké mouky
140 g tuku
70 g moučkového cukru
70 g mletých ořechů
1 žloutek,kakao
Vypracujeme těsto a necháme v chladu odpočinout.Mělce je naplníme do vymazaných ořechových formiček a upečeme.Spojíme je máslovým krémem a obalíme v moučkovém cukru s míchaném s kakaem.
Ořechy s krémem
Ingredience
320 g polohrubé mouky
1/2kypřícího prášku do pečiva
100 g moučkového cukru
250 g másla
2 vejce
250 g kokosu
Krém
100 ml mléka
100g kokosu
250 g másla
150 g moučkového cukru
Dohotovení
200g čokoládové polevy
Do mouky s kypřícím práškem do pečiva, cukrem , máslem , vejce a kokosem vypracujeme těsto které zabalíme do folíe a necháme v chladničce hodinu odležet.Pak malé kousky těsta vtlačíme do formiček ve tvarů ořechů a upečeme. Po upečení necháme cukroví ve formičkách mírně vychladnout, poté ho vyklopíme.
Mléko svaříme s kokosem a necháme vychladnout .Změklé máslo ušleháme s cukrem do pěny, pak obě hmoty spojíme.Upečené ořechy naplníme krémem a slepujeme vždy po dvou k sobě. Necháme je ztuhnout a pak namáčíme do rozehřáté čokoládové polevy.
Vanilkové rohlíčky
Ingredience
28 dkg polohrubé mouky
21 dkg tuku
10 dkg mletých ořechů
7 dkg moučkového cukru
Na obalení :moučkový a vanilkový cukr
Uděláme těsto z mouky, tuku, mletých ořechů, a moučkového cukru.Těsto necháme asi 2 hodiny odpočinout v ledničce.Pak tvoříme rohlíčky, které dáme na plech a upečeme.Teplé upečené rohlíčky obalíme v moučkovém a vanilkovém cukru.
Barevné linecké kytičky
První těsto
200 g másla
300 g hladké mouky
70 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
1 žloutek
Druhe těsto
250 g moučkového cukru
4 lžíce kakaa
1 žloutek
20 g másla
50 g mletých ořechů
1-2 lžíce rumu
moučkový cukr na vál
Na slepení :100 g marmelády
První těsto: z másla, hladké mouky,obou cukrů a žloutku vypracujeme těsto, které dáme na 30 minut odpočinout do chladu.Poté těsto rozválíme a vykrojíme z nej kytičky různých velikostí a upečeme.Hotové kytičky necháme vychladnou.
Druhé těsto: cukr, kakao, žloutky, změklé máslo a jemně nastrouhané ořechy, rumem spojíme na hladké těsto.Rozválíme a vykrajujeme stejné kytičky jako předtím ze světlého těsta a upečeme.Oba druhy kytiček střídavě slepujeme marmeládou k sobě.
Oválky slepované krémem
Ingredience
600 g polohrubé mouky
250 g tuku
220 g moučkového cukru
140 g mletých ořechů nebo mandlí
20 g mleté kávy
2 vejce
trochu prášku do pečiva
strouhaná citronová kůra
Ze všech surovin vypracujeme těsto a necháme je uležet.Pak vyválíme ,tvořítkem vykrájíme vroubkové oválky, které na vymazaném plechu upečeme.
Poleva
300 g moučkového cukru
1 lžíce rumu
3 lžíce vařícího mléka vše utřeme
Krém
1/4 mléka
2 lžíce hladké mouky
2 lžíce pískového cukru
250 g másla
1/2 lžičky mleté kávy
2 lžíce moučkového cukru
- z mléka, mouky a pískového cukru uvaříme kaši, ostatní suroviny utřeme a umícháme s prochladlou kaší.
Zdobení
Vychladlé oválky po dvou slepujeme krémem
- potřeme polevou a zdobíme půlkou ořechu
-potřeme polevou a zdobíme prouškem krému, do kterého dáme řadu lískových oříšků.
Kávové oválky
Ingredience
250 g hladké mouky
120 g másla
70 g moučkového cukru
1 žloutek
strouhaná citronová kůra, vanilkovy cukr
Vypracujeme těsto , necháme uležet. pak tvořítkem vykrájíme oválky, které upečeme na vymazaném plechu.
Krém
120 g másla
100 g moučkového cukru
1 lžíce černé kávy - vše dobře ušleháme.
Zdobení
Vychladlé oválky po dvou slepujeme krémem.Povrch potřeme bílou cukrovou polevou, doprostřed dáme celé kávové zrno a okolo jemně posypeme mletou kávou.
Kakaové kuličky
Ingredience
160 g tuku se sádlem
150 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
2 lžíce kakaa
160 g hladké mouky
Tuk, moučkový a vanilkový cukr utřeme, přidáme kakao, mouku a vypracujeme těsto. Děláme malé kuličky, prstem uděláme důlek.Opatrně pečeme, spíš sušíme. Do vytlačeného středu dáme marmeládu a ozdobíme bílkovým rámečkem nebo naplníme krémem a ozdobíme oříškem
Tatrankové pracičky
Ingredience
4 tatranky
250 g ztuženého tuku
300 g hladké mouky
100 g moučkového cukru
Tatranky nastrouháme, přidáme mouku, cukr, tuk a vypracujeme těsto.Naplníme je do vymazaných pracnových formiček a upečeme a obalíme v moučkovém cukru.
Křehké pracny
Ingredience
280 g hladké mouky
200g moučkového cukru
180 g ztuženého tuku
1,5 lžíce kakaa
Mouku , moučkový cukr, kakao , nastrouhaný ztužený tuk, vypracujeme těsto.Z těsta ukrajujeme malé kousky, které vtlačíme do formiček, dáme na plech a ve vyhřáté troubě upečeme.Vyklopíme
a vychladlé plníme šlehačkou, nebo libovolným krémem.Můžeme zdobit čokoládou nebo obalit v močkovém cukru.
Foukané cukroví
ingredience
250 g moučkového cukru
125 g mletých ořechů
100 g hladké mouky
125 g másla
1 kávová lžička jedlé sody
Vypracujeme těsto, ukrajujeme malé kouky, které vtlačíme do formiček.Neplníme moc těsto vyběhne a upečeme.Můžeme zdobit čokoládou, nebo obalit v mouč.kovém cukru
Moka oválky
Ingredience
210 g hladké mouky
70 g moučkového cukru
140 g hery 2 žloutky
Krém
1 vejce,100g másla
100g cukru krupice
1 lžíce silné černé kávy
Poleva
120 g moučkového cukru
2 lžíce horké černé kávy
Zdobení
sáček čokoládové polevy
čokoládové zrna
Z hladké mouky, moučkového cukru, hery a dvou žloutků vypracujeme těsto. Z připraveného těsta vykrájíme tvořítkem malé oválky. Dáme je na plech vyložení pečícím papírem a necháme v chladu asi půl hodiny odležet pak je upečeme.
Krém
Vyšleháme vejce ve vodní lázní do ztuhnutí.Stáhneme z polotínky a ještě chvíli šleháme.V misce utřeme máslo s cukrem krupicí a zašleháme do ní studenou vaječnou hmotu a lžíci černé kávy. Vychladlé oválky spojíme krémem.
V misce utřeme moučkový cukr a dvě lžíce horké černé kávy tak dlouho, dokud se nevytvoří hustá poleva, kterou pak povrch oválků potřeme.Po zachladnutí vytvoříme rozehřátou čokoládou proužky a do středu položíme kávové zrno.
Linecké
Ingredience
250 g hladké mouky
140 g másla
70 g moučkového cukru
2 žloutky
Ze všech surovin vypracujeme těsto a necháme je v chladu odpočinout.Odpočinuté těsto vyválíme a vykrajujeme tvořítky různé tvary.Připravené tvary upečeme v předehřáté troubě.Podvou slepíme marmeládou
Slepovaná ořechová srdíčka
Ingredience
150 g hladké mouky
120 g másla nebo tuku
50 g moučkového cukru
50 g strohaných ořechů
strouaná citronová kůra
vanilkový cukr
Vypracujeme těsto, vyválíme, vykrájíme srdíčka, která upečeme na vymazaném plechu.
1Krém
100 g másla
100 g močkového cukru
100 g strouhaných ořechu
1 lžíce džemu
máslo utřeme s cukrem, přidáme ořechy, džem a umícháme
Zdobení
Vychladlá srdíčka po dvou slepujeme krémem.Povrch potřeme libovolnou polevou a polovinu srdíčka ozdobíme strouhanými
nebo čokoládovou rýži.
Nutelová banánky
Ingredience
200 g Nutely
100 g másla
1 vejce
1 lžíci cukru
2 vanilkové cukry
špetka soli
300 g hladké mouky
½ kypřícího prášku
Příprava:
Nutelu utřeme s máslem. Přidáme vejce, cukr, vanilkové cukry, špetku soli a hladkou mouku smíchanou s kypřícím práškem do pečiva.
Vypracujeme těsto, které necháme přikryté v chladu asi 1 hodinu odpočinout. Pak z těsta na mlýnku vytlačíme tyčinky asi 4-5cm dlouhé, dáme je na plech vyložený pečícím papírem a asi 8 minut pečeme v troubě vyhřáté asi na 180°C. Po vychladnutí slepujeme kousky marmeládou. Košíky s čokoládovým krémem
Košíky s čokoládovým krémem
Ingredience
250 g hladké mouky
50 g moučkového cukru
140 g Hery
2 žloutky
1 vanilkový cukr
1 lžičku strouhané kůry z citronu
Krém
100g másla
80 g Nuttely
Z všech surovin uděláme těsto , dáme vychladnou, poté tvoříme malé kuličky ,vtlačíme do košíčků a upečeme.
Na krém smícháme změklé máslo s Nuttelou,hotový krém dáme do cukrářského sáčku a s jeho pomocí košíčky plníme.Zdobíme cukrovým sypáním nebo jiním zdobením.
Čokoládové kuličky
Ingredience
200g Hery
50 g moučkového cukru
2 lžíce medu
250g dětských kulatých piškotů
100 ml likéru Baileys
20 mandlí
100 g čokoládové polevy
lískové oříšky na ozdobu
bílé papírové košíčky
Těsto
Změklá Hera, moučkový cukr,přilijeme rum a vše třeme asi 5 minut. Na vále rozválíme piškoty na sypkou směs a pokapeme je Baileys.Obě hmoty spojíme a vypracujeme těso.Pak z těsta vytvoříme malé kuličky,přičemž do každé zapracujeme jednu mandli.Čokoládovou polevu rozehřejeme v rastrůlku v horké vodní lázni.Kuličky postupne napíchneme na špejli, ponoříme do čokolády a necháme okapat. Nakonec je vložíme do papírových košíčků a do otvoru po špejli vmáčkneme lískový oříšek.
Připravený košíčky necháme ztuhnou a uchováme je v chladu.
Lepené dortíčky
Ingrediedce
400 g hladké mouky
1 žloutek
280 g másla
100 g mletých ořechů
150 g moučkového cukru
2 velké lžíce kaka
120 g čokoládové polevy
půlky ořechů na ozdobu
hladkou mouku na vál
Krém
200g mésla
100 g moučkového cukru
1 žloutek
50 g kakaa
1 lžíce rumu
Mouku žloutek,nakrájené změklé máslo, mleté ořechy, moučkový cukr a kakao a vypracujeme těsto,necháme odležet.
Na krém utřeme do pěny změklé máslo s moučkovým cukrem.Pak vmícháme žloutek, kakao, rum a znovu utřeme,
Z připraveného těsta vyválíme placku asi 2 mm a zní vykrajujeme kolečka která dáme na plech a upečeme, upečené pečivo necháme vychladnou.kolečka spojíme krémem, jedou stranou namočíme v rozehřáté polevě a ozdobíme půlkou ořechů.
Čokoládové tyčky
Igredience
200 g másla
200 g moučkového cukru
200 g strouhaných loupaných mandlí
110 g hladké mouky
100 g strouhané čokolády na vaření
na špičku nože prášku do pečiva
4 vejce
trochu skořice a tlučeného hřebíčku
strouhaná kůra z 1/2 pomeranče
1/2 balíčku vanilkového cukru
čokoládová poleva
Změklé máslo, vanilkový cukr, skořicí, hřebíček a pomerančovou kůrou utřeme těsto.Postupně přidáme ve
jce a opět třeme do pěny .Přidáme mouku, prášek do pečiva, strouhané mandle a čokoládu.Dobře promícháme a těsto rozetřeme na papírem vyložený plech a upečeme.
Postup
Upečené těsto překlopíme na pomoučení papír na pečení, na kterém jsem pekli, opatrne stáhneme.Těsto necháme na papíru vychladnout a rozkrájíme na malé tyčinky.Polevu připravíme podle návodu na sáčku, (nebo si vyrobíme polevu podle vlastního receptu). Tyčinky lehounce namažeme nebo polijeme a necháme ztuhnout.
Ořechové trojhránky
Ingredience
200 g hladké mouky
100 g moučkového cukru
100 g másla
1 vejce
1 balíček vanilkového cukru
trochu prášku do pečiva
Krém
120 g másla
120 g močkového cukru
1 velká odlivka rumu
1 vanilkový cukr
3 lžíce mléka
280 g jemně usekaných ořechů
80 g meruňkové marmelády
1 menší odlivka rumu
100 g čokoládové polevy
Těsto
Mouku , cukr, přidáme kousíčky másla, vejce, vanilkový cukr, prášek do pečiva a vypracujeme těsto a dáme na 20 minut do ledničky.Meruňkovou marmeládu s rumem necháme přejít varem, rozmícháme a uložíme na teplé místo.Mléko, máslo, vanilkový a moučkový cukr, rum krátce povaříme přidáme jemně sekané ořechy, dobře promícháme a necháme vychladnout.
Těsto rozválíme na pomoučeném vále na velikost plechu, plát položíme na papírem vyložení plech a potom ořechovou náplní a upečeme.Necháme krátce prochladnout a rozkrájíme na trojúhelníčky.Po úplném vychladnutí ozdobíme čokoládovou polevou.
Tmavé pracny
Ingredience
180 g polohrubé mouky
140 g másla
100 g moučkového cukru
70 g mletých ořechů
1 žloutek
1 lžíce kakaa
čtvrt lžičky skořice
půl lžičky citronové kůry
cukr na obalení
Těsto
Všechny suroviny zpracujeme, zabalíme do igelitové folie a necháme hodinu odpočinout nebo do druhého dne.
Kousky těsta vtlačíme do formiček( předem je můžeme vytřít máslem, alespoň na prví pečení) a upečeme.Upečené vyklopíme a obalíme v cukru.
Kaštanové košíčky
Ingredience
6 čokoládových tyčinek "Ledové kaštany"
120 g ztuženého 100% tuku
náplň:
100g vlašských ořechů
70 g moučkového cukru
60 g ztuženého 100% tuku
50 ml rumu
1 vanilkový cukr
1 polévková lžíce mléka
pražené mandlové lupínky na zdobení
Čokoládové tyčinky rozpustíme s tukem ve vodní lázni. Polovinu čokolády nalijeme do papírových košíčků a necháme ztuhnout.
Mleté ořechy, moučkový cukr, tuk, rum, vanilkový cukr a mléko povaříme ve vodní lázni, až se vše spojí. Pak náplň odstavíme z lázně a vymícháme dostudena. Rozdělíme ji do košíčků a povrch přelijeme druhou polovinou rozpuštěných tyčinek. Cukroví zdobíme opraženými mandlovými lupínk
Čokoládová srdíčka
Ingredience
210 g hladké mouky
35 g kaka
50 g moučkového cukru
140 g Hery
2 žloutky
1 čokoládová poleva
sněhové vločky nebo jiné zdobeni
Krém
120 g másla
140 g moučkového cukru
120 ml uvařené instantní kávy
1 lžíce polohrubé mouky
Všechny suroviny spojíme v těsto a necháme je odpočinout v chladu minimálne 2 hodiny.
Vyválíme tenký plát a a vykrojíme z nej srdíčka, která dáme na plech vyložený pečícím papírem a upečeme.
Kávu smícháme s moukou a svaříme na kaši.Necháme vychladnout a poté smícháme s máslem a cukrem.Krémem plníme srdíčka, poléváme čokoládovou polevou a zdobíme.
Kokosové sirky
Ingredience
600 g polohrubé mouky
250 g tuku
200 g moučkového cukru
200 g strouhaného kokosu
2 vejce
čokoládu na zdobeni
Ze všech surovin vypracujeme těsto a nevháme je v chladu odpočinout. Přes nástavec v masovém strojku tvoříme stejné proužky, které na vymazaném plechu upečeme.
Zdobení
Špičku namočíme v rozpuštěné čokoládě a necháme ztuhnout.
Kokosové podkůvky
Ingredience
300 g polohrubé mouky
100g moučkového cukru
120 g tuku
120 g strouhaného kokosu
1 vejce
2 lžíce kakaa
marmeláda
Vypracujene těsto a necháme v chladu odpočinout.přes nástavec v masovém strojku vytlačujeme pruhy které upravíme do tvaru podkůvek, upečeme na vymazaném plechu.
Zdobemí
podkůvky po dvou slepujeme marmeládou a konce máčíme v čokoládové polevě.
Máslové rohlíčky
Ingredience
250 g hladké mouky
100 g moučkového cukru
250 g tuku
1 vejce
1 lžíce rumu
čokoláda na zdobení
Vypracujeme těsto a necháme je odpočinout. Přes nástavec na masovém strojku tvoříme tvary rohlíčků, které upečeme na vymazanám plechu.
Zdobení
Rohlíčky necháme vychladnou. Konce máčíme do čokoládové polevy a posypeme strouhaným kokosem.
Pudinkové tyčinky
Ingredience
650 g hladké mouky
200 g moučkového cukru
500 g tuku
5 vanilkových pudinku
2 vajíčka
trošku prášku do pečiva
Vypracujeme těsto, necháme odpočinout ,přes nástavec v masovém strojku tvoříme pásky a nakrájíme na stejné tyčky.
Upečeme a po vychladnutí mažeme marmeládou a konce máčíme v čokoládě.
Myslivecké věnečky
Ingredience
350 g hladké mouky
280g másla
140 g moučkového cukru
140 g lískových oříšků
100 g strouhaného kokosu
2 lžíce kakaa
Máslo utřeme s cukrem, přidáme strouhané lískové oříšky, kokos a mouku smícháme s kakaem. Vypracujeme tužší těsto necháme odpočinout. Přes nástavec v masovém strojku protlačujeme a tvarujeme do tvarů věnečků.
Zdobení
Upečené jěšte horké věnečky obalíme v krystalovém cukru, obarveném zeleným bretonem nebo zeleným kokosem.
Kakaové věnečky
Ingredience
240 g hladké mouky
100 g močkového cukru
200 g tuku
100 g mletých ořechů
1 lžíce kakaa
1 lžíce skořice
1 vanilkový cukr
2 žloutky
Vypracujeme těsto necháme odpočinout , přes nástavec v masovém strojku protlačujeme a tvarujeme do tvaru věnečků.
Upečené ještě horké věnečky obalujeme v moučkovém cukru.
Barevné čajové pečivo
Ingredience
400 g hladké mouky
150 g moučkového cukru
200 g tuku
1 vejce
1 žloutek
kakao na obarveni
1 bílek
Z mouky, tuku, cukru a žloutku vypracujeme těsto a polovinu obarvíme kakaem.Přes nástavec v masovém strojku vytlačujeme proužky. Z proužků obou barev děláme podle vlastní fantazie různé tvary (věnečky, esíčka, srdíčka tyčky apod.) slepujeme je rozšlehaným bílkem a upečeme na vymazaném plechu.
Oříškové makronky
Ingredience
3 bílky
1 lžíce citronové štávy
200 g pískového cukru
150 g strouhaných lisskových oříšků
2 lžíce vanilkového pudinku
Krém
75 g Nutelly
100 g másla
Bílky vyšleháme s citronou šťávou a cukrem dotuha a do směsi vmícháme oříšky s pudinkem.
Na plech vyložení pečícím papírem nastříkáme pomocí cukrářského sáčku makronky.Troubu předehřejeme na 150°C (horkovzdušnou na 130°C).Vložíme je do trouby, kterou ihned, vypneme, a sušíme asi 2 hodiny.
Makronky necháme vychladnout..Na krém vyšleháme Nuttelu se změklým másle. Vychladlé makronky plníme krémem a spojujeme po dvou k sobě.
Sněhové obláčky
Ingredience
3 bílky
sůl
70 g pískového cukru
160 g moučkového cukru
80 g makadanových oříšků
50 g čokoládové polevy
Troubu předehřejeme na 100°C (horkovzdušnou na 80°C )
Z bílků a špetku soli vyšleháme tuhý sníh. Do něj přišleháme pískový cukr a poté zlehka vmícháme moučkový cukr.
Plech vyložíme pečícím papírem a pomocí dvou lžíc na něj vytvoříme z těsta malé hromádky. Pak do každé vmáčkneme jeden oříšek a sušíme v předehřáté a vypnuté troubě asi 2 hodiny.
Barevné pusinky
Ingredience
4 bílky
100 g pískového cukru
75 g moučkového cukru
15 g solamylu (asi 3 středne navršené kávové lžičky )
žluté a růžové potravinářské barvivo
Z bílků ušleháme tuhý snih a během šlehání do něj přisypáváme pískový cukr. Moučkový cukr smícháme se solamylem a poté sypkou směs lehce vmícháme do sněhu.
Těsto rozdělíme na dvě části. První obarvíme žlutým a druhou růžovým barvivem. Troubu předehřejene na 120°C (horkovzdušnou na 100°c ).
Cukrářský sáček naplnime nejdříve prvním těstem a na plech vyložení pečícím papírem nastříkáme pusinky. Postup opakujeme i s druhým těstem. Pusinky sušíme v pootevřené troubě asi 6 hodin.
Doba sušení se odvíjí od tvrdosti cukrovinky. Pokud je máme rádi uvnitř lehce lepkavé, během sušení je ochutnámea dobu případne skrátíme.
Cukroví uchováme v papírové krabici při pokojové teplotě, aby nenavlhlo
Košíčky s rumovým krémem
Ingredience
250 g hladké mouky
50 g moučkového cukru
140 g másla 2 žloutky
1 vanilkový cukr
1 lžíce strouhané kůry z citronu
Krém
150 g moučkového cukru
2 vejce
1 lžíce rumu
80 g másla
Ze všech surovin uděláme těsto a dáme vychladit asi dvě hodiny, poté z těsta tvoříme malé kuličky, které obalíme v hladké mouce, vtlačíme do košíčků a upečeme.
Krém vyšleháme v míse nad párou s cukrem a vejci. Necháme vxchladnout a přidáme změklé máslo a rum.
Krém dáme do cukrářského zdobícího sáčku a košíky jím naplníme.Necháme ztuhnout v chladu, dle fantazie můžeme jěště postříkat čokoládou.
Kakaové košíčky
Ingredience
150 g hladké mouky
20 g kakaa
25 g moučkového cukru
70 g másla
1 žloutek
50 g hladké mouky na obalení
Krém
85 g bílé čokolády
120 g másla
1 lžíce rumu
na zdobení :drobné cukrové perličky
Suroviny smícháme a vypracujeme těsto, necháme odpočinout v chladu.
Z těsta odtrháváme malé kousky , utvoříme kuličku a vtlačujeme do košíčků. Tímto způsobem naplníme všechny košíčky ,které vyskládáme na plech a upečeme.
Čokoládu necháme rozpustit v mikrovlnce.Pozor, aby se nepřipálila. Stačí, když bude napůl rozpuštěná. K čokoládě přimícháme změklé máslo a rum a vše vyšleháme.
Pomocí cukrářského sáčku krémem plníme upečené košíčky, dozdobíme cukrovými perličkami a necháme v chladu ztuhnout.