Různé řezy
Višňové dortíky
Korpus: 4 vejce, 4 PL polohrubé mouky, 4 PL cukru krupice. Ušlehat bílky a 2 PL cukru. Zvlášť šlehat 4 minuty žloutky s dalšími 2 PL cukru. Poté ručně metličkou vmíchat na střídačku do žloutkové hmoty mouku a ušlehané bílky. Péct na pečicím papíru na 180 stupňů asi 12 minut. Ještě teplé stočit do rolády. Po vychladnutí rozbalit, namazat marmeládou, znova stočit a nakrájet na plátky.
Višňová náplň: 20 dkg mražených višní, 10 ČL cukru (podle chuti ubrat či přidat), 1 vanilkový cukr, 200 ml vody - svařit, až se višně částečně rozvaří, poté vmíchat 1 vanilkový pudink rozmíchaný v 50 ml vody. Po částečném zchladnutí natřít na plátky rolády.
Smetanová hmota: 1/2 šlehačky v prášku dr. Oetker ušlehané podle návodu s mlékem, 100 g zakysané smetany, pokud by hmota byla řídká, přisypat ještě šlehačku v prášku a šlehat dál. Nastříkat na okraje dortíků ozdobnou hubičkou.
Řezy s punčovinou a jahodami
Tip na zpracování zbytků po přípravě dortu, možno ale upéct i samostatně.
Piškot: 4 vejce, 4 PL teplé vody, 160 g krupicového cukru, 1 PL kakaa dovážit do 160 g polohrubou moukou, 1 ČL prášku do pečiva. Ušlehat bílky s polovinou cukru, žloutky šlehat s druhou polovinou 4 minuty, poté přidat vodu a nakonec vmíchat ručně mouku s kakaem a práškem do pečiva na střídačku s ušlehanými bílky. Péct asi 15 minut na 180 stupňů.
Krém: 250 ml mléka, 100 g cukru krupice, 1 pudink - svařit a po vychladnutí sešlehat s půlkou Hery a půlkou másla, ochutit rumem.
Punčovina: Ukrojit polovinu upečeného korpusu - rozdrobit a smíchat s trochou krému, několika lžičkami marmelády, 2 Čl kakaa a trochou rumu tak, aby vznikla sypká hmota, která po stlačení drží u sebe (možno využít okrojky z dortu).
Skládání: Korpus pokapat rumem, potřít marmeládou, polovinou krému, na to navrstvit punčovinu, druhou polovinu krému, vršek ozdobit 1/2 ušlehané šlehačky v prášku dr. Oetker a jahodami.
Kapučínový dortík
Korpus: 2 vajíčka, 80 g cukru krupice, 80 g polohrubé mouky, 2 PL teplé vody, 1/2 ČL prášku do pečiva. Ušlehat bílky s polovinu cukru. Druhou polovinu cukru šlehat 4 minuty se žloutky, poté přidat vodu a nakonec postupně na střídačku vmíchat ručně mouku s práškem do pečiva a ušlehané bílky.
Pařížský krém: 2 vejce, 80 g krupicového cukru, 1 ČL vanilkového cukru, 20 g kakaa, 170 g másla napůl s Herou. Vejce, kakao a cukr šlehat ve vodní lázni do zhoustnutí (trvá to asi 20 minut), po vychladnutí zašlehat postupně do másla. Krém navrstvit na korpus prokapaný rumem.
Kapučínová šlehačka: 1 šlehačka v prášku dr. Oetker ušlehat podle návodu (odložit několik lžic stranou), přidal 1 1/2 PL práškového kapučína a 2 PL hustého karamelového sirupu (dává se např na zmrzliny...lze nahradit třeba pikaem, kakaem nebo vynechat) a 1 ČL vanilkového cukru. Navrstvit na dort, ozdobit čokohoblinkami, kočičími jazýčky a bílou šlehačkou.
Krémové řezy s jahodami a piškoty
Na malý plech.
Piškot: 3 vajíčka, 120 g cukru, 2 PL kakaa dovážit do 120 g polohrubou moukou, 3 PL horké vody, 1/2 ČL prášku do pečiva. Ušlehat bílky s polovinou cukru. Žloutky šlehat s druhou polovinou 4 minuty, pak přidat vodu a ručně vmíchat na střídačku mouku s kakaem a práškem do pečiva a ušlehané bílky. Péct na 180 stupňů asi 18-20 minut.
Krém: 250 ml mléka, 1 pudink, 100 g cukru. Uvařit pudink, vychladlý zašlehat do 125 g másla a 125 g Hery. Krém rozdělit na dvě poloviny, jednu obarvit kakaem. Do druhé poloviny zašlehat asi 3 vrchovaté lžíce tvarohu, možno dochutit vanilkou nebo vanilkovým aroma. Dále potřeba vanička jahod, dětské piškoty, 1 šlehačka v prášku dr. Oetker, rum.
Skládání: Piškot, tmavý krém, poklást dětskými piškoty lehce pokapanými rumem, mezi piškoty nakrájet kousky jahod, navrstvit světlý krém a nahoru šlehačku. Ozdobit jahodami.
Svěženkové řezy
Na malý plech nebo pekáč.
Piškot: 3 vejce, 3 PL teplé vody, 120 g polohrubé mouky, 120 g cukru krupice, 1/2 ČL prášku do pečiva. Žloutky ušlehat s cukrem do pěny, přidat vodu a poté lehce vmíchat na střídačku mouku s práškem do pečiva a ušlehané bílky. Korpus po vychladnutí potřít marmeládou a navrstvit punčovinu.
Punčovina: Zbytky piškotového korpusu (možno využít i zamražené okrojky po přípravě dortu) nebo piškoty (lepší část nadrtit, část jen rozlámat, rozlámané piškoty vytvářejí "kresbu") - možno nakombinovat korpus a piškoty. Pokapat rumem a spojit trochou krému nebo másla, několika lžícemi marmelády, přibarvit kakaem, možno přidat i strouhané nebo sekané ořechy, podle potřeby přisladit. Vytvořit soudržnou hmotu konzistencí zhruba jako na vosí hnízda (může být i vlhčí).
Vrchní vrstva: Ušlehat 1 šlehačku v prášku dr. Oetker podle návodu, odložit stranou. V druhé míse ušlehat polovinu pudinku bez vaření Olé dr. Oetker podle návodu, přidat třetinu ušlehané šlehačky, navrstvit na punčovinu. Druhou třetinu šlehačky rozetřít na pudinkovou šlehačku a ozdobit zoubkovanou cukrářskou kartou. Poslední třetinu šlehačky stříkat na řezy ozdobnou špičkou, sypat čokoládovými hoblinkami.
Pikantní jahodové řezy a řezy s nugetou
PIKANTNÍ JAHODOVÉ ŘEZY (na menší plech)
Piškot: 3 vajíčka, 3 PL kakaa dovážit do 120 g polohrubou moukou, 120 g cukru krupice, 3 PL teplé vody, 3/4 PL prášku do pečiva. Ušlehat bílky s polovinou cukru, žloutky šlehat 4 minuty s druhou polovinou, přidat vodu, opatrně a ručně vmíchat na střídačku mouku smíchanou s kakaem a práškem do pečiva a ušlehané bílky. Péct na 180 stupňů zhruba 15 minut. Po vychladnutí poklást kompotovanými jahodami a potřít krémem.
Krém pikantní jahodový : 2-3 dcl šťávy z jahodového kompotu, 2/3 vanilkového pudingu, necelá lžíce polohrubé mouky, 100g pr. cukru, 120g másla, 40g Hery. V části šťávy rozmícháme pudink a mouku a zavaříme do zbytku šťávy. Vychladlý pudink po částech zašleháme do tuku s cukrem. (Já dala cukr krupici a už do pudinku). Na krém navrstvit jednu ušlehanou šlehačku z prášku dr. Oetker připravenou podle návodu. Ozdobit zoubkovanou cukrářskou stěrkou.
ŘEZY S NUGETOU (na menší plech)
Piškot: 3 vajíčka, 3 PL kakaa dovážit do 120 g polohrubou moukou, 120 g cukru krupice, 3 PL teplé vody, 3/4 PL prášku do pečiva. Ušlehat bílky s polovinou cukru, žloutky šlehat 4 minuty s druhou polovinou, přidat vodu, opatrně a ručně vmíchat na střídačku mouku smíchanou s kakaem a práškem do pečiva a ušlehané bílky. Péct na 180 stupňů zhruba 15 minut. Po vychladnutí potřít nugetou a pudinkovým krémem.
Krém podle Radůzy: 250 ml mléka, 100 g cukru krupice, 1 vanilkový pudink, 1/2 másla, 1/2 Hery, rum. Uvařit hustý sladký pudink, po úplném vychladnutí zašlehat postupně do másla pokojové teploty. Na krém navrstvit 1 ušlehanou šlehačku v prášku dr. Oetker, na konci šlehání do ní vmíchat asi 3 PL kakaa a 1 PL nugety. Ozdobit cukrářskou stěřkou a posypat čokoládovými hoblinkami.