Marmelády
Meruňková marmeláda s kousky ovoce,limetkou,mandlemi a máslem
http://www.dama.cz/vareni/recept.php?d=2285
Suroviny:
2kg vypeckovaných meruněk,2kg krystalového cukru,2-3 limetky/podle velikosti a podle chuti, může být i více/,mandlové lupínky,2 lžičky másla
Postup:
Do většího hrnce dáme 1kg vypeckovaných a na čtvrcených meruněk,zasypeme 1kg cukrem a zalijeme polovinou šťávy z limetek,pak dáme druhé kilo načtvrcených meruněk opět zasypeme 1kg cukrem a zalijeme zbylou šťávou z limetek.Hrnec přiklopíme pokličkou a necháme 24 hodin odstát.Meruňky tak pustí šťávu.Nepřidává se žádná voda!
Po 24 hodinách odstátí vaříme na mírném ohni a mícháme tak dlouho až se meruňky budou rozpadat a směs sama želírovat/asi hodina/.Želírovací test:na dobře vychlazený talířek dáme lžíci horké marmelády,talířek nakloníme,pokud marmeláda teče vaříme dál,pokud na talířku tuhne a neteče je hotová.Komu se nelíbí kousky meruněk,které jsou tu záměrem, může si je při vaření rozmačkat.Přidáme do ní pak větší hrst mandlových lupínků/opět množství podle chuti,/a mírně povaříme cca 3-5 min.Naposledy přidáme 2 lžičky másla,2 min povaříme a horkou směsí ihned plníme připravené a vyvařené sklenice,které hned dobře uzavřeme a obracíme asi na 10 min dnem vzhůru.Je hotová dále se už nezavařuje! Máslo má tu funkci,že se ve sklenici netvoří ta tvrdá krusta a zjemní marmeládu.
Tato marmeláda je opravdu výborná,neobsahuje žádné konzervační činidla a jiné jedy a i když neprojde dalším zavařením/a to má tchýně nemůže pochopit/přesto vydrží v chladu, a má stále hezkou oranžovou barvu,mám vyzkoušený 1rok,akorát do další úrody ./A věřte,nevěřte i tchýně ji mlsá/
3+1 recept na džemy, které trumfnou i vaši tchýni!
Borůvkový džem s kousky jablek
Budete potřebovat:
- 500 g borůvek
- 500 g oloupaných jablek bez jadřinců
- 1 balení želírovacího cukru 2:1
- Borůvky pořádně omyjeme. Oloupaná a jadřinců zbavená jablka si nakrájíme na malé kousky a od každého druhu odvážíme 500 g.
- Ovoce přivedeme k varu, přidáme cukr a za stálého míchání vaříme asi 3 minuty.
- Uvařený džem ihned plníme do vyvařených sklenic, které uzavřeme a na 5 minut je otočíme dnem vzhůru.
Broskvový džem se skořicí
Budete potřebovat:
- 1 kg broskví
- 1 želírovací cukr 3:1
- 350 g cukru krupice
- 3 kousky skořice (velikost 5 centimetrů)
- 1 lžička kyseliny citronové
- Broskve si omyjeme, vypeckujeme, oloupeme a nakrájíme na menší kousky.
- Vložíme do hrnce, přidáme skořici a zvolna přivedeme k varu.
- Přidáme želírovací cukr, který si předem rozmícháme se 2 lžícemi cukru a minutu provaříme s broskvemi.
- Pak přidáme cukr a vaříme ještě alespoň 5 minut.
- Koření vyndáme a podle potřeby rozmixujeme tyčovým mixérem.
- Přidáme kyselinu citronovou.
- Vyzkoušíme, zda cukr želíruje. Kápneme trochu marmelády na talířek a počkáme, zda začne tuhnout.
- Ještě horké plníme do sklenice, kterou na 10 minut postavíme dnem vzhůru.
Malinový džem
Budete potřebovat:
- 500 g cukr krupice
- 2 lžíce citronové šťávy
- 1200 g malin
- 1 balíček želírovacího cukru 2:1
- Očištěné maliny nasypeme do hrnce a bez podlití je rozvaříme.
- Malinové pyré propasírujeme a navážíme si 1000 g malinové šťávy.
- Komu zrníčka nevadí, nemusí směs pasírovat.
- Přidáme 100 g cukru a přivedeme k varu.
- Za stálého míchání 10 minut povaříme.
- Přidáme želírovací cukr, promícháme a znovu přivedeme k varu.
- Pak vsypeme zbylý cukr, přidáme citronovou šťávu a vaříme ještě 5 minut.
- Ještě horkou marmeládu plníme do sklenic, které na 5 minut otočíme dnem vzhůru.
Švestkový džem s ořechy a rumem
Budete potřebovat:
- 1 kg švestek
- 500 g želírovacího cukru 2:1
- 2 malé pomeranče
- 100 g vlašských ořechů
- 75 ml tmavého rumu
- Promíchejte švestky s pomerančem a cukrem. Přiklopte a nechte alespoň 3 hodiny odpočívat, aby ovoce pustilo šťávu.
- Směs přivedeme k varu a za stálého míchání vaříme asi 1 hodinu, až vše zhoustne. Když na dně hrnce protáhnete vařečku a zůstane po ní cestička, je hotovo.
- Švestky nechte vychladnout, a pak vmíchejte ořechy a alkohol.
- Naplňte do sklenic, uzavřete a 10 minut je převařte v hrnci s trochou vody (asi 3 cm).