Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vlasy, šediny←

 

Vlasy

Vlasy jsou pro většinu lidí (ženy i muže) důležitou ozdobou.

Vlasy

Proč nám šediví vlasy?

Každý si přeje mít krásné husté vlasy. Jak stárneme, stárnou i naše vlasy. Ale i když objevíme první šediny, není důvod k panice! Pár šedivých vlasů na hlavě nám energii do života určitě neubere.

Přirozený proces šedivění vlasů se sice počítá mezi očividné projevy stárnutí, ale vzhledem k věku, ve kterém se u některých jedinců objeví první šedivé vlasy, to není tak jednoznačné.

Šedivění vlasů způsobují buňky ve vlasových koříncích, melanocyty, které produkují barvící pigment. Během let začínají pracovat nepravidelně, pomaleji a někdy produkci melaninu úplně zastaví. Svou roli hraje také poškození působením ultrafialového záření. Vedle pigmentovaných vlasů se tak vynořují stále více ty bílé, bez pigmentu. Nejdříve je to patrné na skráních, nakonec také v zátylku.

Jen ve výjimečných případech se někomu původní barva zachová po celý život. Obvykle se první šedivý vlas ukáže mezi 20. až 30. rokem. V ojedinělých případech se může vyskytnout už v patnácti. I na konci "dvacítky" můžou být vlasy sněhobílé. Většina lidí má kolem 50 let šedivou polovinu vlasů. Kdy proces začne a jak rychle postupuje, je dáno genetickými předpoklady. Muži začínají šedivět kolem třicítky, ženy v průměru o pět let později.

Existuje prevence proti šedivění?

Zatím ne, s šedivými vlasy se musíme naučit žít. První výsledky některých výzkumů ale naznačují, že by bylo možné pigmentaci obnovit – v každém případě u vlasů, které zešedivěly v důsledku nemoci.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář