Díl č.269 - č.272
Díl č. 269 (Tescoma prima vařečka) Datum vysílání 1. 1. 2006
1. Novoroční kuřecí pochoutka Dany Morávkové
Suroviny |
Postup |
½ kg brambor 4 plátky kuřecího masa 4 plátky slaniny 20 plátků uherského salámu 5 plátků šunky balíček strouhaného sýra 3 cibule 1 plechovka žampionů grilovací koření sůl olej |
Na oleji orestujeme cibuli a slaninu. Pak přendáme do zapékací mísy a na to položíme naklepané a osolené plátky masa. Vše vložíme asi na 15 minut zapéct do trouby. Pak na maso poskládáme žampiony, uherský salám, plátky šunky, posypeme strouhaným sýrem a dáme znovu zapéct. Podáváme s vařenými bramborami. |
2. Rodinné míša řezy
Suroviny
|
Postup
|
6 vajec 6 lžic cukru 5 lžic polohrubé mouky 2 lžíce oleje 2 lžíce kakaa 1 ¼ prášku do pečiva trochu soli tuk na vymazání plechu krém: 3 tvarohy ¾ hrnku cukru 250 g másla sklenička rumu čokoládová poleva ztužený tuk do polevy |
Žloutky utřeme s cukrem, přidáme olej, mouku s práškem do pečiva, kakao a nakonec do směsi vmícháme sníh z bílků. Těsto nalijeme na vymazaný plech a upečeme. Necháme vychladnout a pak těsto potřeme tvarohem smíchaným s cukrem, máslem a rumem. Na závěr poléváme čokoládovou polevou. |
Díl č. 271 (Párty s kuchařem) Datum vysílání 2. 1. 2006
1. Salát s tvarohem a ananasem
Suroviny |
Postup |
200 g ananasu 450 g selského tvarohu 2 polévkové lžíce rozinek 1 polévková lžíce sekané máty 2 jablka půl hlávky salátu 2 polévkové lžíce sekaných vlašských ořechů snítky máty |
Okapaný ananas promícháme v misce s tvarohem, rozinkami a částí na kostičky pokrájených jablek. Zbývající jablko nakrájíme na tenké plátky .Natrhané listy salátu rozdělíme na talíře. Na ně upravíme tvarohovou směs a ozdobíme plátky jablek. Vše posypeme sekanými jádry vlašských ořechů a ozdobíme snítkou máty. |
2. Brokolice po italsku
Suroviny
|
Postup
|
700 g brokolice 1 rajče 3 polévkové lžíce olivového oleje 2 stroužky česneku 100 ml vody sůl 1 polévková lžíce červeného vinného octa na špičku nože drcené pálivé papriky |
Brokolici rozdělíme na růžičky, stonky oloupeme, a nakrájíme šikmo na plátky. Košťály podusíme na mírně rozpáleném oleji, pak přidáme nasekaný česnek a růžičky brokolice. Osolíme, a pod pokličkou dusíme, až je brokolice měkká, ale zůstane křupavá. Vyjmeme ji děrovanou lžící na mísu a necháme na teplém místě. Tekutinu v hrnci varem redukujeme, přidáme ocet, nakrájené rajské jablíčko a papriku. Osolíme, a odkryté vaříme, až se omáčka odpaří, přelijeme jí brokolici a ihned podáváme. |
3. Mexická rýže
Suroviny |
Postup |
1 cibule 2 stroužky česneku 1 mrkev 1 až 2 zelené chilli papričky 2 polévkové lžíce oleje 180 g rýže 250 g rajčat sůl 400 ml kuřecího vývaru 100 g hrášku |
Cibuli a česnek oloupeme a nasekáme nadrobno, očištěnou mrkev nakrájíme na krátké nudličky, chilli papričky zbavíme jadérek a jemně nasekáme. Ve velké pánvi rozehřejeme olej, přidáme rýži a za stálého míchání restujeme. Vložíme cibuli, česnek, mrkev, po chvíli rajčata a chilli papričky. Zalijeme vývarem a dusíme. Na závěr přidáme hrášek, zaklopíme, a ještě několik minut povaříme. |
Díl č. 272 Datum vysílání 3. 1. 2006
1. Zapékané taštičky s tuňákem
Suroviny |
Postup |
250 g listového těsta 1 konzerva tuňáka v olivovém oleji 150 g listového špenátu 25 g mouky 2 lžíce másla 500 ml mléka 20 g strouhaného parmezánu 1 žloutek muškátový oříšek hrst mouky na vál |
Špenát krátce povaříme v osolené vodě a pokrájíme. Z mouky, másla a mléka uděláme bešamelovou omáčku, dochutíme parmezánem, muškátovým oříškem, přidáme nasekaný špenát, osolíme a promícháme. Listové těsto rozválíme, vykrajujeme kolečka, do středu dáme směs, na ní kousek tuňáka a uzavřeme taštičku. Potřeme žloutkem a pečeme při 200 stupních 15 minut. |
2. Polévka „co dům dal“
Suroviny
|
Postup
|
1000 ml uzeného vývaru 150 g konzervovaných sekaných loupaných rajčat hrst bulguru pórek několik špenátových listů kysaná smetana bílý pepř sůl |
Do vývaru nakrájíme pórek, nechám přejít varem, vhodíme hrst bulguru a vaříme 10 minut, pak přidáme sekaná rajčata, trochu na nudle nasekaného špenátu, ještě krátce povaříme tak, aby vše bylo měkké ale pevné, a hotovo. Můžeme přidat trochu kysané smetany, když máme. |
3. Studená mísa
Suroviny |
Postup |
350 g vařeného uzeného masa 1 křen 1 jablko kousek Lučiny lžíce šlehané smetany |
Studené maso nakrájíme na tenké plátky, rozložíme na talíř, nastrouháme křen a rozdělíme na tři části: jednu smícháme s jemně strouhaným jablkem, druhou s Lučinou, třetí se šlehačkou, dáme do tří mističek a podáváme. |
Díl č. 273 Datum vysílání 4. 1. 2006
1. Zelný salát s mrkví a křenem
Suroviny |
Postup |
600 g bílého hlávkového zelí 70 ml oleje 70 g cukru krupice 30 g soli 100 g mrkve 60 g křenu 50 ml octa |
Zelí nakrájíme na tenké nudličky. Ochutíme cukrem, solí a olejem, lehce promícháme a necháme odstát v chladu. Nakonec vmícháme nudličky z mrkve a strouhaný křen, dochutíme octem a podáváme. |
2. Rychlý bramborový salát s vejci
Suroviny
|
Postup
|
500g vařených brambor 4 vejce 60g plnotučné hořčice 1 menší cibule 50 ml oleje ocet, cukr a trochu soli pažitka |
Uvařené brambory vychladíme a nakrájíme na plátky. Z vařených žloutků, hořčice, oleje, cukru, octa a soli vyšleháme dresink. Cibuli nakrájíme a krátce spaříme vroucí vodou. Dresinkem přelijeme brambory a dozdobíme cibulí, sekanými bílky a pažitkou. |