Díl č.273 - č. 279
Díl č. 273 Datum vysílání 4. 1. 2006
1. Zelný salát s mrkví a křenem
Suroviny |
Postup |
600 g bílého hlávkového zelí 70 ml oleje 70 g cukru krupice 30 g soli 100 g mrkve 60 g křenu 50 ml octa |
Zelí nakrájíme na tenké nudličky. Ochutíme cukrem, solí a olejem, lehce promícháme a necháme odstát v chladu. Nakonec vmícháme nudličky z mrkve a strouhaný křen, dochutíme octem a podáváme. |
2. Rychlý bramborový salát s vejci
Suroviny
|
Postup
|
500g vařených brambor 4 vejce 60g plnotučné hořčice 1 menší cibule 50 ml oleje ocet, cukr a trochu soli pažitka |
Uvařené brambory vychladíme a nakrájíme na plátky. Z vařených žloutků, hořčice, oleje, cukru, octa a soli vyšleháme dresink. Cibuli nakrájíme a krátce spaříme vroucí vodou. Dresinkem přelijeme brambory a dozdobíme cibulí, sekanými bílky a pažitkou. |
Díl č. 274 Datum vysílání 5. 1. 2006
1. Paella
Suroviny |
Postup |
240 g kulaté rýže 150 g libového vepřového masa 150 g kuřecího masa 12 koleček klobásy chorizo 12 neloupaných krevet 1 zelená paprika 1 červená paprika 3 stroužky česneku 100 g zeleného hrášku 8 lžic olivového oleje sůl koření na paellu |
Maso nakrájíme na menší kousky a opečeme na rozpáleném oleji dozlatova. Přidáme kolečka klobásy, nakrájené papriky, rýži a orestujeme. Zalijeme vařící osolenou vodou (dvakrát víc než rýže) a promícháme. Okořeníme, promícháme, vložíme česnek nakrájený na plátky, chvíli prudčeji vaříme, pak stáhneme plamen a nezakryté vaříme. Na závěr vložíme neloupané krevetky a hrášek a krátce dodusíme. |
2. Salát
Suroviny
|
Postup
|
2 hlávkové saláty (kudrnatá ruccola ) 1 zelená paprika 1 červená paprika 1 menší cibule (fialová nebo šalotka) 3 vejce uvařená natvrdo 2 malé konzervy tuňáka v olivovém oleji 12 oliv sůl trochu olivového oleje |
Salát omyjeme, natrháme na menší kousky a dáme do mísy, kde jsou již předem nakrájené papriky, cibule nakrájená na tenká kolečka, vše osolené a trochu polité olejem. Promícháme a nakonec přidáme tuňáka z konzervy a vejce nakrájená asi na osminky. Nakonec přidáme olivy. |
3. Opilý kompot
Suroviny |
Postup |
18 sušených švestek 18 sušených meruněk 6 sušených fíků 100 g rozinek 3 jablka 500 ml červeného vina kousek celé skořice |
Do hrnce dáme všechno sušené ovoce se skořicí, zalijeme vínem a vaříme, až sušené ovoce nabobtná. Pak přidáme nakrájená jablka a ještě povaříme do změknutí ovoce. Podáváme teplé. |
Díl č. 275 Datum vysílání: 6.1. 2006
1. Špagety s přelivem
Suroviny |
Postup |
500 g špaget 250 g měkkého tvarohu 200 g cukru višňový kompot 4 ml třešňového likéru 600 ml mléka želatina máta |
Špagety uvaříme v mléce a dáme zchladnout. Zbylé mléko dáme stranou. Měkký tvaroh rozmícháme s cukrem a přidáme nasekanou mátu. Ve šťávě z višní rozpustíme želatinu, zahřejeme a vmícháme do tvarohu. Tuto směs vlijeme do špaget, promícháme a dáme do mističek zatuhnout. Do rendlíku dáme višně se zbytkem šťávy, přidáme likér a zredukujeme. Špagety vyjmeme z mističek na talíř a přeléváme omáčkou. |
2. Karamelové špagety
Suroviny
|
Postup
|
500 g špaget 250 g měkkého tvarohu 300 g cukru višňový kompot 200 ml smetany 50 g másla 100 g vlašských ořechů pomeranč citrón limetka |
Špagety uvaříme v oslazené i osolené vodě, slijeme a necháme vychladnout. Na pánvi rozpustíme cukr v másle na karamel. Přidáme šťávu z višní, smetanu a ořechy. Zlehka provaříme. Necháme trochu vychladnout a přidáme ke špagetám. Promícháme a vychladíme. Z tvarohu, kůry citrusů, cukru a pomerančové šťávy vyšleháme hmotu, ze které tvarujeme nočky. A ty, společně s višněmi, poklademe okolo špaget. |
Díl.č. 276 Datum vysílání 7.1. 2006
1. Peříčka Krakonošovy sojky
Suroviny
|
Postup
|
2 kusy arabského chleba 200 g kuřecích prsíček 1 cibule 1 zelená paprika 100 g oliv mražená kukuřice kousek hlávkového zelí grilovací koření sůl směs bylinek do jogurtu kelímek bílého jogurtu olej |
Na nudličky nakrájené, osolené a okořeněné maso orestujeme společně s cibulí. Do směsi přidáme nakrájené papriky, olivy, kukuřici, koření, trochu bílého zelí a krátce podusíme. Placku arabského chleba rozřízneme, naplníme ji směsí a ogrilujeme. Do bílého jogurtu vmícháme bylinkové koření a poléváme tím zapečený chleba na talíři. |
2. Mančin šátek
Suroviny
|
Postup
|
400 g drůbežích jater 100 g anglické slaniny 1 malá cibule ½ kg brambor 2 vejce mléko hladká mouka sůl pepř česnek majoránka olej worchestrová omáčka |
Nejdříve si připravíme běžným způsobem směs na bramboráky. Nastrouháme brambory, přidáme do nich trochu mouky, vajíčka, prolisovaný česnek, koření a pořádně promícháme. Pak pečeme na rozpáleném oleji bramboráky. Na pánvi orestujeme na kostičky nakrájená játra, anglickou slaninu, cibuli a zastříkneme worchestrovou omáčkou. Touto směsí pak naplníme bramborák. |
Díl č. 277 Datum vysílání 8.1. 2005
1. Vepřové kotlety s hořčičnou omáčkou s celerovou kaší
Suroviny |
Postup |
4 vepřové kotlety 1 sladkou smetanu 1 kysanou smetanu 10 nakládaných okurek kapary kelímek plnotučné hořčice ¼ másla sklenici mléka mouku na obalení olej sůl ½ kg brambor 1 celer |
Kotlety naklepeme, osolíme, opepříme, obalíme v mouce a zprudka opečeme. Výpek z kotlet použijeme na přípravu omáčky. Přidáme do něj rozpuštěné máslo a zalijeme sladkou smetanou s hořčicí, sekanými kapary a jemně nakrájenou okurkou a dobře promícháme. Kotlety vložíme zpět do omáčky a necháme krátce podusit. Podáváme s celerovou kaší, kterou vyšleháme z uvařeného celeru a brambor s mlékem. Kaši zjemníme máslem a kysanou smetanou. |
2. Kapr se sladkokyselou omáčkou
Suroviny
|
Postup
|
1 kapra 1 cibuli 1 česnek 1 lžičku zázvoru sójovou omáčku škrobovou moučku kostku vývaru sklenici čínského vína 2 sáčky rýže sklenici cukru hladkou mouku trochu octa olej sůl |
Nejdříve kapra očistíme, vykostíme a naporcujeme. Poté si připravíme omáčku. Na másle zpěníme cibulku, přidáme na plátky nakrájený česnek, zázvor, přilijeme směsí z vývaru, ze sojové omáčky, čínského vína, octa, cukru a vody. Omáčku necháme projít varem. Mezitím osolíme filety a obalíme je v hladké a poté je namočíme do těstíčka z vody a škrobové moučky a smažíme. Porce přelijeme škrobem zahuštěnou omáčkou a podáváme s vařenou rýží. |
Díl č. 278 Datum vysílání 9. 1. 2006
1. Toskánská fazolová polévka
Suroviny |
Postup |
200 g bílých fazolí 150 m1 suchého bílého vína 4 lžíce olivového oleje 1 stroužek česneku 4,5 hrnku vývaru 1 cibule 1 lžíce petrželové natě 2 lžičky čerstvé bazalky sůl mletý bílý pepř |
Fazole namočíme přes noc do vody, druhý den vodu slijeme a nahradíme vývarem a vínem. Přidáme nakrájenou cibuli, a zvolna vaříme až 2 hodiny. Na olivovém oleji zpěníme nasekaný česnek, bazalku, petrželku, vložíme do polévky, krátce povaříme a dochutíme solí a pepřem. |
2. Fazole s rýží
Suroviny
|
Postup
|
500 g červených fazolí 1000 ml vody 1 střední mrkev 1/ 3 hrnku řapíkatého celeru 2 stroužky česneku půl lžičky červeného mletého pepře čtvrt lžičky mletého nového koření 1 šunková kost 1 střední cibule 1 střední zelená paprika 1 bobkový list půl lžičky tymiánu čtvrt lžičky mletého černého pepře |
Vodu z namočených fazolí slijeme a nahradíme 5 hrnky vody čerstvé. Uvedeme do varu, snížíme teplotu a přidáme šunkovou kost, nakrájenou cibuli, hrubě nastrouhanou mrkev, nadrobno pokrájenou papriku, řapíkatý celer, česnek, bobkový list a koření. Část měkkých fazolí rozmačkáme o stěnu hrnce a osolíme, vyjmeme šunkovou kost, ořežeme maso a nakrájené na malé kousky vložíme zpět. Na talíř dáme uvařenou rýži a přelijeme fazolemi. |
3. Studentská bída
Suroviny |
Postup |
50 g laciného salámu 1 cibule 1 stroužek česneku 2 krajíčky chleba 1 vejce trochu oleje |
Salám nakrájíme na kostičky, opečeme na oleji a vyjmeme. Na tuku opečeme směs cibule a česneku a později ještě na malé kostičky nakrájený chléb. Když dostane topinkovou barvu, vrátíme salám a na všechno rozklepneme jedno vejce. |
Díl č. 279 Datum vysílání: 10.1. 2006
1. Houbová krémová polévka
Suroviny |
Postup |
1 cibule 150 g pórku 2 lžíce másla 400 g brambor 750 ml masového vývaru 250 g lišek 125 g smetany 100 g strouhané goudy 2 lžíce pažitky sůl pepř muškát |
Cibuli a pórek nakrájíme a na másle osmahneme. Zalijeme vývarem, přidáme brambory nakrájené na kostky a vaříme. Očištěné a pokrájené lišky podusíme ve zbylém másle doměkka. Polévku rozmixujeme a dochutíme. Rozpustíme v ní sýr, přidáme houby a zdobíme ušlehanou šlehačkou. |
2. Plněné hovězí závitky
Suroviny
|
Postup
|
4 hovězí plátky sůl pepř 4 plátky vařené šunky 300 g vinné klobásy 2 lžíce sekané petrželky 2 pokrájené cibule 5 lžic oleje 250 ml červeného vína |
Omyté, osušené plátky naklepeme, osolíme a opepříme. Šunku nakrájíme na nudličky. Klobásovou hmotu vytlačíme ze střívka, smícháme se šunkou a přidáme petrželku a cibuli. Naneseme na závitky, stočíme je a upevníme jehlami. Závitky opečeme v horkém oleji, zalijeme vínem a pečeme při 160°C doměkka. |
3. Flambované meruňky
Suroviny
|
Postup
|
500 g kompotovaných meruněk 1 lžíce másla 1 lžíce cukru 3 lžíce meruňkové marmelády 4 cl koňaku nebo brandy bílé víno 200 ml vanilkové zmrzliny meduňka na ozdobu |
Meruňky necháme okapat. Máslo s cukrem zahřejeme v pánvi, až zežloutne. Přidáme marmeládu a víno. Potom přidáme meruňky, krátce zahřejeme, přelijeme alkoholem a flambujeme. Vanilkovou zmrzlinu rozdělíme do misek. Na ni navršíme flambované meruňky. Zdobíme snítkami meduňky. |