Jdi na obsah Jdi na menu
 


Únor 2022

Za měsíc ÚNOR jsme díky vašim příspěvkům do Kastračního programu mohli nechat kastrovat 45 koček! Děkujeme!

  • kastrace přitoulané kočky z Lužic
  • ve Starém Poddvorově se vloni zabydlela na zahradě kočka s koťaty, všechny postupně odchyceny ke kastraci, viz text níže I.
  • kastrace kočky v Josefově u seniorů
  • kastrace kočky u seniorky v Boleradicích
  • bylo nám nahlášeno, že v Dubňanech na Horní huti, kde často bývají u lesíka odložená koťata žije starší paní, která má 10 nekastrovaných koček, paní jsme navštívili, přesvědčili a postupně kastrujeme
  • kastrace Lovčice (FA ordinace Mikeš, Nenkovice)
  • kastrace koček v areálu bývalého masokombinátu v Hodoníně
  • pokračování s kastracemi na statku v Mistříně
  • kastrace v Čeložnicích, vloni se přitoulala kočka a přivedla na zahradu koťata, viz text níže II.
  • kočky od seniorky v Moravské Nové Vsi
  • kastrace ve Tvarožné Lhotě
  • pomoc kočkám v Krumvíři
  • kocour ve špatném stavu, nalezen v psí boudě na pozemku oznamovatelů, odvezen k ošetření na kliniku v Uherském Hradišti, výsledky krevních testů byly velmi špatné, kocour byl uspán (FA Uherské Hradiště)
  • nemocný kocour ze Sobůlek (FA MVDr. Šibal)
  • kastrace v Mohelnici (FA MVDr. Pelikánová)
  • kastrace Dubňany, vinné sklepy Pod horů
  • loňská koťata nalezená v Dubňanech, viz text níže III.

Další fotky zde.

mensi.jpgI. Ke kastracím v Poddvorově
Obrátila se na nás oznamovatelka s prosbou o pomoc:
"Co jsme si koupili v Poddvorově zahradu, tak stále zachraňujeme kočky a mnohem menší koťata. Nejhorší je, že tady v Poddvorově někdo kočky střílí. Tak už se dceři nevrátily 2 zachráněné kočky a jiné nalézáme ve vinohradu mrtvé.
V prvopočátku někdo někde ve Starém Poddvorově vyhnal z domova koťata.
   Pro nás to začalo na podzim v roce 2020 tím, že se z ničeho nic začala na zahradě občas objevovat 2 odrostlá koťata. Vzhledem k tomu, že v domě, kterému zahrada přináleží, nikdo trvale nebydlel (nyní se opravuje), měla koťata klid. Brzy jsme zjistili, že se ukrývají v půdě staré kůlny. Vyrobili jsme jim domeček z polystyrenu a celou zimu jsme se jim snažili pravidelně nosit jídlo a vodu. Koťata byla velmi plachá a nebylo možné se k nim přiblížit. V březnu 2021 se nám podařilo jedno kotě odchytit do nastražené pasti a nechat vykastrovat. Samozřejmě jsme jej vypustili zpět na místo, které je pro ně domovem. Druhé kotě se přestalo na zahradě objevovat, tak se nám jej nepodařilo odchytit a vykastrovat.
   V létě na sousedově střeše začala pobíhat malá koťata včetně jejich maminky, v které jsme poznali sestru vykastrované kočky. Kočičí máma se začala objevovat i u misky s jídlem pro její kočičí sestru. Soused zjistil, že se mu na půdě něco děje, protože koťata vybíhala na střechu a prala se tam. Samozřejmě je všechny vyhnal a tak si zase našla i s mámou úkryt na půdě naší kůlny. Zjistili jsme, že se jedná o 5 koťat. Jestli jich bylo více, se bohužel už nedalo zjistit. Kolem misek se jich však vždy pohybovalo 5. Na zimu jsme jim opět vyrobili z polystyrenu domečky a snažíme se je pravidelně krmit. Kočičí rodinka se přidala k tetě a je jich tam celkem 7.  
Kočky byly stále plaché, tak jsem se celou dobu snažila získat jejich důvěru jídlem a rozmlouváním. Kočičí mámu se ale vůbec nepodařilo přesvědčit, aby se přiblížila k jídlu v mé přítomnosti.
   Na počátku února 2022 jsem zaznamenala, že kočičí máma má poraněné oko, ale nebylo možné zjistit, jak moc je to vážné, tak jsem se rozhodla kočku odchytit do odchytové klece. To se mi zatím nepodařilo. Místo toho tam neustále nacházím zvědavá koťata. Samozřejmě jim daruji svobodu až po kastraci, kterou mi pomohla zprostředkovat organizace Kočky SOS z Hodonína. Díky jejich rychlé součinnosti a pomoci jsou již 4 koťata vykastrovaná a znovu u své rodiny. Zatím jsou to 3 kocourci a jedna kočička. Až se budou po Poddvorově pohybovat, poznáte je podle toho, že mají na oušku vyštípnuté "V" a že se o ně někdo stará, i když původně ne zcela dobrovolně. Ještě je třeba odchytit kočičí mámu a jedno její odrostlé kotě. Máma je velmi nedůvěřivá a plachá a kotě zase toulavé více, než ta ostatní. Musím mobilizovat všecek um, aby se mi to povedlo a nedopadlo to jako loni. Už nyní to není jednoduché starat se o 7 koček.
   Chtěla bych tímto apelovat na všechny, a nejen Poddvorovjáky, aby se k životům svých zvířátek chovali soucitně a zodpovědně a nepřenášeli tuto tíhu na lidi, kteří díky tomu, že projeví soucit nad opuštěnými zvířecími dušičkami, se dostanou do svízelné situace.
Jarmila Buryová
Hodonín / Starý Poddvorov"

celoznice1.jpgII. Ke kastracím v Čeložnicích
"Dobrý den,
obracím se na Vás s prosbou o kastraci koťat, které nám tu porodila toulavá kočka. Hledala jsem kastrační program a lidi ze sociální sítě nám poradili, abych se zeptala někde poblíž v útulku. Jsme z Čeložnic, tak nevím, jestli ještě spadáme pod Vás nebo se mám obrátit někam jinam. Koťátka jsme nakonec ochočily s dcerou. Jsou tři, jedno bychom si nejspíš nechaly a ostatním hledáme zatím neúspěšně domov. Bohužel jsem momentálně v pracovní neschopnosti a nemůžu si dovolit to teď sama financovat. Už tak koťátkům nakupuji jídlo a ještě musím vyřešit odčervení, protože jsem si všimla článku nejspíš tasemnice. Můžete mi prosím poradit jak to funguje,ten kastrační program?"

dubnany--pokorna-blanka.jpgIII. Ke kastracím v Dubňanech
"Dobrý den,
minulý rok se u nás nečekaně objevily 3 malinké cca měsíční koťátka - holčičky. Šly jsme s dcerou na procházku do lesa a tito 3 drobečci na nás vykoukli z vysoké trávy blízko cesty, která je celkem frekventovaná. Bylo to asi naprosto přesně načasované... byli samozřejmě poplašení,vyděšení a zmatení. Někdo je musel vyhodit ne dlouho předtím, než jsme na ně narazily my. Ihned jsme je odnesly domů, nakrmily a daly do tepla.
Takže k našim 3 nalezeným dospělým kočičkám přibyli naráz tito prckové. Shodou okolností přes moji kamarádku jsem dostala kontakt na paní Foltýnovou, která byla velmi milá a ochotná a slíbila mi, že až budou kočičky starší, pomůže mi s vyřešením kastrace. Velmi mě to potěšilo a mnohokrát za to děkuji (samozřejmě i jménem našich nalezenečků - Gerynky, Betynky a Rozičky). Každy kdo chová nějaké zvířata ví, jak velké výdaje jsou potřeba - plnohodnotná strava, veterinární výdaje aj.
Ještě jednou Vám tedy děkuji za zprostředkování kastrace a za velmi milé a vstřícné jednání paní Foltýnové z Koček SOS v Hodoníně. V příloze posílám foto kočiček 2 dny po kastraci.
Blanka, Dubňany"

Další fotky zde.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář