Jdi na obsah Jdi na menu
 

RD Jižní Čechy 2008/2010

Rodinný dům v malé jihočeské vesnici s jedinečným výhledem na panorama Šumavy. Právě výhled je motem tohoto otevřeného domu. Jeho obyvatelé mají možnost zažívat ten báječný pocit, který umožňují moderní stavby díky velkým proskleným plochám a to, být uvnitř, ale přesto jakoby venku. Velká terasa, která se vznáší nad terénem, ostatně jako celý dům, který je na přání investorů na pilotách, umožňuje bezprostřední přechod z interiéru do zahrady a k bazénu na nižší terase.

Věž s pozorovatelnou je z venku vnímna jako dominanta, zevnitř působí tento prostor naopak meditativním a intimním dojmem. Pultové střechy s plechovou krytinou spolu s faktem, že dům je zasazen pod terénním zlomem vypovídají o snaze chovat se v daném prostředí tradiční vesnice nenápadně, ale přesto moderně.

Konstrukčně se jedná o dřevostavbu provedenou systémem montáže na místě. Na jižní straně se ustupující fasáda se k tomuto konstrukčnímu systému otevřeně přiznává modřínovým obkladem s otevřeným spárováním, zatímco východní - vstupní a severní strana jsou omítané a vytváří dojem pevné opory celé stavby. Okna jsou plastová v dekoru hliník s izolačním trojsklem. Vytápění je elektrické s infrapanely. Jako izolace stěn je použita buničina. Pohledové části dřevěných konstrukcí jsou z modřínového dřeva, ostatní konstrukce jsou smrkové.

V lednu 2012 byl dům vybrán pro výstavu "SALON DŘEVOSTAVEB" , která proběhla 23. - 26. 2. 2012 v Průmyslovém paláci v Praze Holešovicích.  Dům je prezentován i v ročence této výstavy 2012.

V říjnu 2012 byl publikovám v časopise MŮJ DŮM a v listopadu 2012 v časopise DŘEVO & Stavby

 

 

Foto pro časopis NÁŠ DŮM

Datum: 3. 6. 2013
Fotografií: 39
Složek: 0

Projekt

Datum: 11. 3. 2011
Fotografií: 11
Složek: 0

Stavba

Datum: 11. 3. 2011
Fotografií: 32
Složek: 4