Jdi na obsah Jdi na menu
 


Obnova Mariánského sloupu dnes byla schválena

23. 1. 2020

Dnes, ve čtvrtek dne 23. ledna 2020, projednalo Zastupitelstvo hl. města Prahy návrh o revokaci usnesení ze 14. září 2017. V 15.30 hodin přijalo návrh o obnově Mariánského sloupu. Návrh předložil Jan Wolf z KDU-ČSL společně s Jiřím Pospíšilem a Janem Chabrem, oba z TOP 09.  

Tím byla schválena obnova Mariánského sloupu na Staroměstském náměstí v Praze, o kterou usiluje Společnost pro obnovu Mariánského sloupu od svého založení v roce 1990. Sloup zhotovila na základě výběrového řízení před 20 lety Mariánská kamenická huť, vedená akademickým sochařem Petrem Váňou, který je i tvůrcem nové sochy Panny Marie Immaculaty. Peníze věnovali dárci z domova i ze zahraničí v rámci Sbírky, vyhlášené současně s výběrovým řízením. Celá architektura sloupu je hotova a byla pořízena podle plánů Ing. architekta Pavla Naumana. Rekonstrukci sloupu i sochy Panny Marie odborně a restaurátorky garantoval náš přední sochař a restaurátor, akademický sochař Jan Bradna.

Pro revokaci usnesení a pro schválení obnovy sloupu hlasovali zastupitelé TOP 09, STAN, KDU-ČSL, ODS a ANO. Proti byli Piráti a část zastupitelů Prahy Sobě. Praha tak obdrží od Společnosti dar v hodnotě více jak 20 milionů korun. Mariánský sloup se tak stane prvním krokem k restituci celého Staroměstského náměstí.

Zastupitelstvo uložilo Městské radě zajistit součinnost s Technickou správou komunikací, která poskytne pro stavbu sloupu povolení k záboru místa. Praha a všichni členové naší Společnosti a tisíce dalších příznivců obnovy Mariánského sloupu doma i v zahraničí se již brzy dočkají jeho obnovy, kterou lze očekávat v řádu měsíců, snad v létě 2020.  Bohu díky!

Děkujeme všem zastupitelům hl. města Prahy, kteří dnešní usnesení o obnově Mariánského sloupu podpořili a také všem, kteří se za obnovu sloupu modlili. Máme zprávy z celé naší republiky i ze zahraničí. Bylo jich velké množství.

Znovu připomínáme, že Mariánský sloup v Praze, výraz poděkování Panně Marii za záchranu Prahy na konci třicetileté války, obnovujeme jako symbol smíru, který Matka Boží Panna Maria reprezentuje. Ať znovu žehná Praze a celému národu.