Jdi na obsah Jdi na menu
 

Výsadba stromů a keřů


Jako i ostatní zahradnické činnosti, tak i výsadba stromů a keřů zaujímá v naší činnosti důležité místo. Zvláště pak výsadba stromů, která vyžaduje důkladnost a zkušenosti.

Za dobu našeho působení na trhu zahradnických firem, jsme provedli méně či více významné výsadbu, zvláště vzrostlých, stromů. Jako příklad bych uvedl výsadbu pro firmu ROCKWOOL Bohumín, Městský úřad Rychvald, úřad Moravské Ostravy a Přívoz, Dopravní podnik Ostrava, úřad Ostravy Bartovic , Lahvárny Ostrava a.s., Bochemie Bohumín atd. . Nejvíce stromů jsme však vysadili na území našeho dlouholetého působiště a to na území města Bohumína. V každém případě se jednalo o více než 1000 ks vzrostlých stromů. Významnou akcí v této oblasti byla i výsadba velkého množství vzrostlých rhododendronů / velikost 120-140 cm při výsadbě/  do parku P. Bezruče v Bohumíně. Dnes nás již rozveselují svými květy. Stromy vysazujeme většinou ve velikosti 14-16 cm / obvod kmínku / a to 100 % se zemním balem. Stromy jsou po výsadbě důkladně zality, zamulčovány a dle potřeby následně ošetřovány. To vše se projevuje na jejich vzhledu, ale hlavně na jejich vitalitě.
 
Strom v krajině, natož ve městě plní svou důležitou funkci. Ať už estetickou, jako významný krajinný prvek tak hlavně pro nás vytváří životně důležitý kyslík. Jejich věk několikanásobně převyšuje věk náš, často se vyskytují stromy staré 200-500 let, někdy i více. Jejich nejkratší věk se uvádí u tzv. velmi krátkověkých dřevin a to na dobu 50 let.
Proto bychom k nim měli přistupovat s úctou a pokorou. Neznamená to však, že často nemocné a poškozené nebo nevhodné stromy není nutno ošetřit anebo v krajním případě vykácet. Bohužel  někdy není vyhnutí.
 
A PROTO VYSAĎME NOVÉ STROMY – POTĚŠÍME NEJEN SVÉ SRDCE
 
Zpět Úvodní strana Dále