Jdi na obsah Jdi na menu

Liga Mistrů

Liga mistrů (orig. UEFA Champions League) je výroční fotbalová soutěž pořádaná Evropskou fotbalovou asociací (UEFA) pro nejlepší kluby evropských lig.

Současným držitelem je italský klub Inter Milán. Liga mistrů nesmí být zaměňována s Evropskou ligou, dříve Pohárem UEFA, druhou nejlepší evropskou klubovou soutěží. Vítěz LM postupuje na Mistrovství světa ve fotbale klubů a na začátku následující sezony hraje proti vítězi Evropské ligy utkání o evropský Superpohár.

Předchůdcem Ligy mistrů byl Pohár mistrů evropských zemí (PMEZ), který se poprvé hrál v sezóně 1955/56.

V sezóně 1992/93 byla soutěž přeorganizována do dnešní Ligy mistrů, i v následujících letech pak probíhaly menší úpravy. V současnosti má Liga mistrů čtyři předkola a hlavní soutěž, která je rozdělena na první fázi hranou ve čtyřčlenných skupinách (hraných způsobem každý s každým doma a venku), z každé z těchto skupin postupují dvě nejlepší mužstva do druhé fáze hrané vyřazovacím systémem dvou zápasů (doma-venku), kdy postupuje vždy mužstvo s lepším součtem skóre z obou zápasů (při rovnosti rozhoduje vyšší počet branek vstřelených na hřišti soupeře, při rovnosti obou skóre se pak prodlužuje a případně rozhodují pokutové kopy). Finále se hraje na jediný zápas na předem určeném stadionu.

nejčastější Vítězové ligy mistrů

Klub Vítěz Finalista
Španělsko Real Madrid 9 3
Itálie AC Milan 7 4
Anglie Liverpool FC 5 2
Německo FC Bayern München 4 4
Nizozemsko Ajax Amsterdam 4 2
Španělsko FC Barcelona 3 3
Anglie Manchester United 3 1
Itálie Inter Milán 3 2
Portugalsko Benfica Lisabon 2 5
Itálie Juventus Turín 2 5
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář