Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rozhovor s Mgr. Vítem Rakušanem

Půlení letních prázdnin: Přinášíme vám rozhovor, který nám laskavě poskytl Mgr. Vít Rakušan.

article preview

Mezinárodní festival běhu (MFB) by nemohl vzniknout bez podpory mnoha partnerů. K těm nejvýznamnějším patří bezesporu město Kolín, které nám pod vedením pana starosty Víta Rakušana vždy podalo pomocnou ruku. Změna je život, Mgr. V. Rakušan uvolnil křeslo starosty města a pro nás to byl důvod k malému ohlédnutí za skvělou etapou naší spolupráce. Několik otázek položil Ing. Leoš Bešťák:

Pane starosto, nápad doplnit běh naskrz Kmochovým Kolínem vznikl okolo listopadu 2010, v té době jste se ujal funkce starosty města Kolína a 48. Kmochův Kolín zahajoval starosta Vít Rakušan v červnu 2011. Tehdy jste běžel 1. MFB na 15 km trati v čase 1:16:17h. Jak se s odstupem času díváte na ten čas a čas? Máte nějakou konkrétní vzpomínku na ten den?

Na ten čas se, při současné kondici, dívám s jistým sentimentem J. Byť to nebyl můj čas nejlepší. A konkrétní vzpomínku mám stále živou. Běžel jsem se svým dobrým kamarádem, bývalým atletem, a někde na 9. km jsem mu řekl, že já už rozhodně nezrychlím, ať si to užije po svém. Předběhl mě asi o minutu, ale já jsem byl v cíli šťastný, že jsem přežil. A také radostný z toho, že má Kolín svůj krásný nový závod.

Jaká je vaše nejoblíbenější pasáž 15km tratě?

Nejraději mám cestu zpět do Kolína. Lesní pasáže a cestu podél Labe, pohled na Klavarský jez. Vždycky mě znovu a znovu napadne, že tady v té části světa jsem doma.

Na startu MFB jste byl celkem sedmkrát, vždy na trati 15km! Jaké nejsilnější vzpomínky, ať již pozitivní či negativní v sobě máte k tomuto závodu?

Nejhorší vzpomínku mám na ročník, myslím, že to bylo čtyři roky zpátky, kdy bylo přes třicet a já měl už někde na 6. kilometru pocit, že nemůžu. Z představy zbývajících 9 kilometrů se mi dělalo doslova fyzicky špatně. Ten den mi nešlo vůbec o čas, chtěl jsem jen porazit sám sebe, toho uplakánka ve mně, který by to byl vzdal. A to se povedlo. Doběhl jsem, motala se mi hlava, ale za pár minut už jsem byl šťastný. A těch hezkých vzpomínek je řada. Krásný start u Bartoloměje, běžecký závod skvěle doplňující atmosféru hudebního festivalu Kmochův Kolín, fandící lidé při doběhu do cíle, obrovská solidarita mezi běžci, kteří se vzájemně povzbuzují a pomáhají si. To vše mám vryté do paměti.

Zúčastňujete se také jiných závodů? Jaké jsou vaše oblíbené?

Běžel jsem několikrát Běchovice, Kolín – Velký Osek – Kolín a také Dačického dvanáctku v Kutné Hoře. Zcela upřímně říkám, že nejradši mám MFB. Baví mě trasy, které jsou rozmanité. A, přiznávám, jako kluk z roviny nemám úplně v lásce velké kopce.

Borky jsou unikátním prostorem a nabídkou nejen pro běh, ale pro volný čas kolíňáků vůbec. Máte (město Kolín) s tímto unikátním prostorem do budoucna nějaké plány?

Borky jsme především za mého starostování převzali zpět do správy města. Za bývalého vedení byly pronajaty těžařské firmě a reálně hrozilo, že budou z velké části vykáceny. My jsme přišli s filozofií městského lesa, který bude sloužit k různým formám odpočinku. Vyznačili jsme tři běžecké trasy, přidali workoutová hřiště, obnovili jsme naučnou stezku. A tímto způsobem chceme pokračovat. Žádné masivní zásahy, jen dobrá údržba a vylepení naučné stezky, kde propojíme moderní technologie s pobytem v přírodě.

Jaká je vaše aktuální sportovní forma? Máte před sebou nějakou osobní sportovní výzvu?

Aktuální forma odpovídá množství práce. Není ideální, ale na druhou stranu si každý týden čas na běh najdu. Už to není dennodenně, ale třeba jen dvakrát týdně. A také jsem přestal používat veškeré aplikace, neměřím si ani čas. Běh už považuji za formu odpočinku, nikoliv výkonnostní výzvu. Těch mám ve svém pracovním životě až dost. Ale k vaší otázce – mohlo by to být lepší, ale stále uběhnu, v klidném tempu, i dvacítku. A výzva? 10. 8. poběžím Dačického dvanáctku v Kutné Hoře. I když to je kratší trať než při MFB, terén je náročnější.

Zkuste porovnat Kmochův Kolín s odstupem dekády, 2009, 2010 vs. 2019.

Kmochův Kolín dozrál. Našel svoji formu, která obstojí, je a bude schopna přilákat diváky. A nadchnout je. Dechová hudba zůstala ústřední náplní, ale i ta se mění. Ukazuje, že zná moderní formy. A zveme také, především ve večerních hodinách, i mimožánrové hosty, letos například Davida Kollera, loni Tomáše Kluse… Jednoduše chceme, aby bylo kolínské náměstí plné po celý den a Kmochův Kolín se stal atraktivním pro všechny generace. A to se nám v posledních třech letech daří. Kolín žije Kmochovým Kolínem, což je velký úspěch celého organizačního týmu. A také patří poděkování firmě Kopos, která umožnila svým velkorysým sponzoringem to, že lidé nemusí platit ani korunu vstupného.

Jak vnímáte MFB (mezinárodní festival běhu) na konci června 2019?

MFB vnímám jako kolínskou tradici, jako bezvadný nápad, jako úžasné sportovní zpestření hudebního festivalu, jako výborně zorganizovanou slavnost pohybu. Moc mě mrzí, že jsem letos poprvé vynechal – oddával jsem v ten samý okamžik svou bývalou studentku. Ale jedno vynechání neznamená, že do toho v dalších letech opět nepůjdu. Půjdu. A pokusím se i natrénovat, slibuju. 

Děkujeme za rozhovor, taktéž děkujeme vám a městu Kolínu za dosavadní spolupráci a těšíme se opět na shledanou kdekoliv na běžeckých tratích! Přejeme hodně zdraví a energie do další práce!

 

Náhledy fotografií ze složky Vít Rakušan

 



Hlavní partneři

Město Kolín

VOLNO

POVODÍ LABE

obec Nová Ves I

obec Pňov - Předhradí

obec Oseček

město Poděbrady

obec Libice nad Cidlinou

obec Velký Osek

obec Veltruby

Středočeský kraj

SALOMON

SUUNTO

DEK

AVE

FIALA

Koli

KOTYS

VZP ČR

lifefood

Mediální partneři

kolinsky denik

7SPORT

Kiss Radio Delta

Archiv

Kalendář
<< duben >>
<< 2024 >>
Po Út St Čt So Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          


Statistiky

Online: 39
Celkem: 1706492
Měsíc: 17021
Den: 1573