Jdi na obsah Jdi na menu
 

 

Schůze výboru 14.11.2017

11. 12. 2017

 

Tělovýchovná jednota Sokol Horní Počernice, spolek                                  28 . listopadu 2017
 
                                                                   Z  á   p   i   s
ze schůze výboru TJ Sokol Horní Počernice, spolek, konané v úterý 14. listopadu 2017 od 18 hod.
 
Přítomni: Ing Jukl, Ing Trávníček, J.Měšťan, Ing Bareš, A. Beran, I. Liška, Ing Podroužek, V. Korbelová,
                 za odd. atletiky Jana Petráňová.
Omluveni: M. Švancara, P. Novotná, Vl. Andrš – odd. triatlonu, L. Barešová – odd. SG
Nepřítomen: Ing T. Rieb – viz dále
Jednání výboru zahájil a řídil předseda TJ J. Jukl.
1.      V úvodu jednání oznámil ing Jukl přítomným, že člen výboru TJ Ing Tomáš Rieb podal dne 14. listopadu 2017 písemnou rezignaci na funkci člena výboru TJ k témuž datu a současně oznámil, že ke dni 31. prosinci 2017 ukončuje své členství v TJ Sokol Horní Počernice, spolek. Výbor vzal informaci na vědomí. Za dosavadní práci T. Rieba ve výboru TJ a celé TJ mu poděkuje předseda J. Jukl.
2.      Kontrola zápisu z min. jednání výboru dne 10. října 2017:
- doplněna informace o přijatých grantech prostřednictvim pražských sportovních svazů, příp. příspěvcích republikových sportovních svazů pro naše sportovní oddíly
- vyúčtování generálního úklidu tělocvičny v létě 2017 – se zhotoviteli proběhlo jednání, fakturace bude do konce listopadu t.r., její způsob dohodnut
- I. Liška podal informaci o podaných přihláškách do grantového programu hl.m. Prahy na rok 2018 – včetně nutně provedených změn (sloučení) na základě jednání s Magistrátem hl.m. Prahy
- informace o TJ do HPZ – nebyla podána, ze stejných důvodů jako předchozí měsíc
- webové stránky – I. Liška opět požádal V. Korbelovou o zaslání návodu, kterak do stránek ukládat aktuální informace o činnosti TJ, akcích, jejich hodnocení atd.
- aktuální informace o dotacích z MŠMT – program IV – údržba – diskriminační krok MŠMT vůči spolkům v ČUS nebyl odstraněn, napraven, záležitost je nadále otevřená, v programu VIII jsme byli PTU vyzváni, abychom neopomněli do 15. 11. T.r. podat žádost o úpravu rozpočtu našeho programu VIII (Změnu rozhodnutí) podle výše přidělené dotace v tomto programu (adekvátní schválenému snížení dotace proti rozpočtu). Źádost podá zítra I. Liška podle pokynů PTU.
- dotazník ÚMČ a spol. Lokalsport v akci zpracování koncepce podpory sportu v HP – za TJ řádně a včas odeslal I. Liška.
Ostatní ze zápisu, kromě bodů v dnešním programu, bez poznámek.
3.      Soudní spor s MČ Praha 20 – cauza objekt Sazky, Ratibořická
Ing Jukl podal aktuální informaci k této cauze. K dalšímu posunu ze strany MČ v této záležitosti nedošlo, na jednání 18. října nový závěr přijat nebyl, zápis z jednání pořízen nebyl. Záležitost bude projednána na prosincovém jednání Zastupitelstva m.č. Praha 20. Následovala cca hodinová diskuze – J. Měšťan, J. Jukl, J. Trávníček, V. Korbelová, I. Liška, J. Podroužek, Bareš, Beran. Hlavní otázkou pro nás zůstává, s čím TJ půjde na toto jednání zastupitelstva, i když podstatné je, jaký závěr přijme Zastupitelstvo. Závěr z jednání výboru TJ:
- pro další jednání o možném vstupu městské části do majetku TJ (tedy i do spolku) je třeba pořídit ocenění aktiv naší TJ a oznámit tento krok  vedení MČ, aby mohlo tento  fakt  do předkládaného návrhu pro zastupitelstvo řešení zahrnout. Možnost vstupu obce do našeho spolku, která byla po všech stránkách výborem diskutována (max. do 49%), je třeba procedurálně oddělit od „následků“ cauzy „objekt Ratibořická – bezdůvodné obohacení TJ“ neboť výše takto vzniklého závazku TJ – pohledávky MČ je aktuálně velmi sporná, soud o ní nerozhodl a pokud by platila nejnižší varianta, pak je tato výše z hlediska vstupu do majetku TJ nicotná. J. Trávníček zastává opačný názor a nabádá k přístupu výboru TJ vůči MČ bez vlivu této kauzy, resp. i za situace, kdy ze sporu budeme muset nakonec něco uhradit. TJ podala zdejšímu úřadu již v červnu t.r. svůj návrh na řešení v tzv. nulové variantě. K tomuto návrhu se zastupitelstvo v září t.r.pravomocně neusneslo. Výbor TJ ani na dnešním jednání svůj názor vyjádřený v červnu t.r. nemění.  Dále byla obecně diskutována možnost podpory sportu od obce – městské části, ve stavu ekonomického růstu, ale i recese, která může přijít. Ocenění aktiv TJ zajistí ing Jukl. Potřebné kroky k Obvodnímu soudu Praha 9 pořídí náš právní zástupce JUDr Nešpor. Výbor své definitivní stanovisko v této kauze zformuluje na své další schůzi 12.prosince. Následně bude předáno do kanceláře ÚMĆ, aby mohlo být předáno zastupitelům před jednáním MZ v prosinci 2017 (18.12.)
 
4.      Informace pro sportovní oddíly TJ – z agendy hospodaření a ekonomických náležitostí z oblasti dotací, resp. jejich vyúčtování (svazy, hl.m. Praha, MŠMT) a příp. dalším náležitostem. Předsedům – zástupcům sportovních oddílů předal ústně I. Liška:
- problematika  odměňování práce trenérů – její náležitosti, všechny dohody o PP jsou na rok 2017 řádně uzavřeny, podepsány – jde o cca 50 trenérů v našich sedmi sportovních oddílech pracujících s mládeží. (Úkol z minulého výboru TJ je tím splněn).Termíny výplat těchto odměn je třeba maximálně sjednotit, kvůli zdanění a odvodu daně FÚ. Upozornění na limity hodin dle uzavřených DOPP – max. 300 hodin ročně, měsíční výše odměny do 10 000,--Kč – se zdaňuje 15%, vyšší dle tabulek.
Pokud jsou někteří trenéři vypláceni tzv. fakturou na IČO (OSVČ), je třeba k této činnosti uzavřít potřebné smlouvy (týká se dvou trenérek atletiky a tenisových trenérů). Závěrem I. Liška vyzval oddíly k solidárnímu přístupu k čerpání nákladů na odměny trenérů v jednotlivých oddílech. Prioritou je vyčerpání dotace MŠMT v programu VIII. Rozpis podílů pro jednotlivé oddíly byl již dříve schválen a zveřejněn.
K náležitostem pokladní činnosti ve sportovních oddílech: - ať vedou či nevedou své podúčty k hlavnímu účtu ve spořitelně: zásadně je třeba, aby všechny platby uskutečněné ve sportovních oddílech v hotovosti byly řádně v účetnictví TJ zachyceny a vykázány. K tomu účelu oddíly vedou buď své pokladny a zápisy v pokladních knihách o jednotlivých vkladových nebo výdajových případech (pokladních dokladech) nebo vedou tzv. drobná vydání operativně a pak je spolu s vyúčtováním všech vkladů a výdajů předávají k zavedení do hlavní pokladní činnosti TJ. Výpisy z účtu hlavního i vedených podúčtů (měsíční) jsou k dispozici v kanceláři TJ. Sportovní oddíly také mohou užívat oddílové razítko – tady je žádoucí, aby každé razítko  mělo kromě označení oddílu i správné označení spolku, včetně IČO – 00538647. Dále podána oddílům informace o úkolech při zpracování stavu členské základny TJ k 31. 12. 2017. Každý oddíl má nebo z kanceláře obdrží k dispozici stav k 1. 1. 2017 a měla by zařadit nové členy a vyřadit členy z různých důvodů „odpadlé“. Všem jsou k dispozici formuláře přihlášek do TJ. Pokud jde o příspěvky vlastních členů v oddílech, i nadále platí, že příspěvky členské jsou příjmem TJ, příspěvky oddílové slouží k dokrytí nákladů činnosti oddílu (sportovní činnost, provoz sportovišť). U jednotlivých oddílů bude řešeno jednotlivě – pokud se tak již nestalo.  U pobočných spolků TJ (TK, basket) platí jednoznačně samostatná a plná odpovědnost za veškeré ekonomické kroky pobočného spolku.
 
5.      Informace ze sportovních oddílů:
- volejbal – J.Měšťan – informace o stavu soutěží (v polovině soutěžního období) – 4 družstva  dospělých. Pro přípravku dětí pořízena síť a s pomocí J.Junka nainstalováno zachycení průběžné volejbalové sítě přes celou plochu. Dne 16. prosince bude konán pravidelný Vánoční turnaj dospělých. Po něm bude provedena volba nového předsedy oddílu.
- basketbal – J. Jukl, info o soutěžích v jednotlivých kategoriích. Kolize termínů se školením fotbalových trenérů řešeny dohodou s pořadateli. Nejvyšší soutěž hrají děvčata U 13-14 – na republikové úrovni, ostatní v rámci Prahy.
- sportovní gymnastika – P. Bareš – aktuální informace o oddílu, závodní činnosti, trenérech. Oddíl pořádá tradiční Mikulášskou besídku v úterý 5. Prosince.
- atletika – J. Petráňová – stav 136 dětí, 12 trenérek. Do soutěží se oddíl zapojuje pouze na oblastní úrovni. Snahou oddílu je spolupráce s atletickými oddíly na východ od Prahy – Čelákovice, Kounice, ale i v Praze – Vysočany – „Človíček“, AO Újezd n. L.. J. Petráňová zodpověděla dotaz J. Podroužka na výcvik mladých atletů v jednotlivých disciplínách.
- ing. Jukl – K nadcházejícímu 37. Ročníku Novoročního běhu – je třeba svolat jednání všech, kteří se závodem chtějí pomoci. Současní organizátoři spoléhají na pomoc trenérek oddílu atletiky. Do nejbližšího čísla HPZ je třeba dát propagaci závodu – zajistí I. Liška. Rovněž je třeba poptat organizátora „časomíry“.
- všestranný sport – V Korbelová – dnes jde prakticky pouze o cvičení R+D a starších žen. Obě složky fungují dobře. U R+D je třeba dotáhnout systém vybírání příspěvků za cvičení.
- pozvánka na nejbližší akce v HP – v úterý 21. listopadu se koná kulatý stůl k tématice sportu v Horních Počernicích. Jednání na Chvalském zámku se bude týkat kroků k sestavení koncepce sportu a tělovýchovy v naší městské části. Dále předseda upozornil na reopening Fitcentra „Pulse“ v budově KB – ve čtvrtek 23. 11. V době od 16 do 20 hodin.
- tenis – J. Trávníček. Od 10. října zahájen provoz v přetlakové hale. Kromě tenisové školy i individuálních hodin rekreantů pokračují celostátní turnaje. O předposledním víkendu v říjnu halu málem vzal vítr. Poškozena byla nakonec jen svítidla. Dále J. Trávníček informoval o jednání na PTU k ekonomické agendě oddílu jako pobočného spolku dne 10. t.m. Ke splnění požadavků ekonomických pracovníků PTU je třeba svolat jednání funkcionářů TJ i pobočného spolku a sestavit závazné dohody, ujednání, další kroky ve vztahu TJ vůči TK, pob. spolku v ekonomické agendě.   
 
6.      Záležitosti správce areálu Svépravice. Výbor konstatuje, že zkušební doba skončila po třech měsících od nástupu a není důvod od smlouvy odstoupit. Výbor se shoduje na tom, že je třeba co nejdříve uvést do náležitého stavu služební byt, aby se p. Vích s rodinou mohl nastěhovat. K nutným opravám v bytě (vlhkost, plíseň, hluk, dokončení komory za koupelnou, podlahy v pokojích, elektroinstalace) byla získána jedna nabídka. Tu je třeba předat všem členům výboru. Reálný odhad nutných prací je v rozmezí 150 – 200 tis. Rozpočet je třeba projít, příp . zredukovat. Dále je třeba stanovit, které práce bude hradit TJ jako vlastník a které půjdou tzv. za p. Víchem. Příslušný návrh je třeba uzavřít nejpozději na příští schůzi výboru. Aby mohly být práce co nejdříve zahájeny, výbor souhlasí s uvolněním částky 50 tis. Kč na vrub TJ pro první nejnutnější práce. Dále je třeba promptně uzavřít smlouvu o užívání služebního bytu, ve které budou stanoveny podíly na opravách bytu po stavu převzetí v červenci t.r. V souvislosti s výkonem funkce správce znovu diskutována otázka provádění úklidu v objektu. Je nutné se držet příslušné vyhlášky MZ, platné pro školní tělocvičny. Zásadně k práci nového správce nejsou připomínky, chvála nových opatření v objektu.
7.      Opravy a údržba v areálu Svépravice.
Poptána oprava střechy nad přístavbou – došly dvě nabídky – bez zateplení za 120 tis. Kč, se zateplením 390 tis. Výbor se shodl, že celkovou opravu střechy zatím realizovat nebude. Podle toho, jak se vyvine situace s prostředky na údržbu, rozhodneme se na začátku příštího roku. U spol EKIS zadány drobné práce – výměna svítidla u vstupu do areálu, oprava kanálku před kotelnou a osvětlení u volejbalové buňky.   
8.      Různé: V. Korbelová – k webovým stránkám TJ.
             J. Měšťan – dotaz k praxi při vyplácení odměn trenérům v souladu s ministerskou metodikou. Odpověděl I. Liška – současná praxe v TJ odpovídá dané metodice, vyúčtování dotace MŠMT v programu VIII je třeba zpracovat a odevzdat do 15. února 2018.
 
Příští schůze je 12.prosince 2017 od 18 hodin.
Schůze skončila ve 22 hod.
Zapsal: I. Liška
 
                                                                                          Ing Jindřich Jukl
                                                                                              předseda TJ