Jdi na obsah Jdi na menu
 

05/2011, Mladějov (Zrezivělá krása)

Fotografie pocházejí z televizního dokumentu České televize Zrezivělá krása: Mladějovský expres

http://www.ceskatelevize.cz/porady/10318003501-zrezivela-krasa/411235100091006-mladejovsky-expres/video/

Tisková zpráva České televize:

Ne všechno, co je rezavé, patří do šrotu. Platí to i o úzkokolejné železnici, která spolu s dalšími unikáty znovu ožila v Mladějově. Tímto dílem se před prázdninami rozloučíme se sérií dokumentů o technických památkách. Věříme, že naše diváky získala pro nostalgii průmyslových hal, strojů i staveb a že mnohé také podnítila k putování za těmito kulturními unikáty.

Dokument nazvaný Mladějovský expres připravili dramaturg Martin Červenka, kameraman Pavel Vidomec a režisér Petr Lokaj.

Nedaleko Moravské Třebové, v malé obci Mladějov najdeme neobyčejný technický skanzen. O jeho existenci se zasloužily dvě neziskové organizace - Průmyslové muzeum Mladějov a Mladějovská průmyslová dráha. V nynějším areálu mohou návštěvníci kromě jízdy výletním vlakem taženým úzkorozchodnou historickou parní lokomotivou shlédnout i expozice železniční, silniční, zemědělské a stavební techniky, mnohá z těchto zařízení také v provozu. Celý areál prochází postupnou přeměnou z výrobního závodu na muzeum. Na tomto zdlouhavém procesu se podílí řada nadšenců a dobrovolníků, kteří se sem sjíždějí z celé republiky. Jsou mezi nimi i takoví, pro které je věcí vlastní prestiže, aby právě ty jejich mašiny fungovaly jako „za mlada“.

Renovací procházejí parní a dieselové lokomotivy, pásová vozidla, zemědělské stroje, motorová vozidla, staré motorky, ale i dětské kočárky nebo první pračky či jiní starodávní pomocníci v domácnosti. Někteří z fachmanů říkají, že své vláčky, které si kdysi pouštěli doma na koberci, vyměnili za trochu většího koníčka. Dnes jim působí radost, když mohou na konkrétních a funkčních strojích ukázat návštěvníkům fištrón starých konstruktérů a fortelnou dovednost mistrů černého řemesla. Velký zájem o toto místo na Vysočině mají především rodiny s dětmi. Páni kluci všeho věku odtud neradi odcházejí a nudit se rozhodně nemůže ani jejich dámský doprovod.

V dokumentu se ke slovu dostávají členové rodiny Bedřicha Doležela, zesnulého zakladatele tohoto muzea, jejich spolupracovníci a řada dobrovolníků, kterých je kolem čtyřicítky. Při pohledu na parní vláček, který se šplhá po úzkokolejné železnici vysoko do kopců, se chce nejen počítat vagonky, ale i poklonit práci a géniu dnes už pro nás bezejmenných mistrů svého řemesla.

www.ceskatelevize.cz/zrezivelakrasa

Jolanda Pilařová, koordinace vysílání a komunikace TS Ostrava

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář