Receptíky
Lasagne aneb Garfieldovo potěšení
těstoviny 500 g
maso 1 kg
cibule 1 ks
česnek 8 stroužek
kečup 250 ml
tvaroh 250 g
sýr cihla 300 g
majoránka 1 -
oregáno 1 -
sůl
Uvaříme těstoviny. Mleté maso dusíme ve vlastní štávě.
Občas zamícháme. Přidáme 1 velkou rozkrájenou cibuli.
Po 20 minutách přidáme česnek, kečup a koření. Zamícháme
a dusíme ještě 5 min. Na pekáč pak klademe vrstvu těstovin,
masa, rozdrobíme 1/3 tvarohu a nasypeme 1/3 nastrouhaného
sýra a pokračujeme ve vrstvení. Pak dáme na 10 zapéci do
vyhřáte trouby. Před podávaním zamícháme.
Orgastické kuře
kuřecí prsíčka 2000 g
sůl 30 g
sýr hermelín 600 g
olej stolní 200 g
ořechy vlašské 200 g
máslo moučné 100 g
silný vývar, nejlépe z výpeku cca 0,5 l
smetana 200 g
Kuřecí prsa naplníme hermelínem a ořechy, osolíme a opékáme
na pánvi. Zvlášť uděláme vývar se šlehačkou. Jako
přílohu podáváme karotku s brokolicí.
Čokoládové soufle
čokoláda 150 g
máslo 169 g
cukr krystal 225 g
vejce 3 ks
cukr vanilinový 40 g
mouka hladká 225 g
ořechy lískové 200 g
Ve vodní lázni rozehřejeme čokoládu s máslem, přidáme cukr (aby se také dobře rozpustil). Celá vejce vyšleháme s vanilkovým
cukrem. Dobře vyšlehaná vejce smícháme s moukou a s
čokoládou. Nakonec vmícháme mleté oříšky. Plníme do
vymazaných a vysypaných tvořítek. Podle velikosti tvořítek
pečeme při teplotě 130-140 stupňů.
Božské filé
(vvs, 6. 11. 2010 9:37)
rybí filé 1 kg
rajče 1 kg
máslo 125 g
chléb
petržel
kmín
sůl
Osolím a okmínuji plátky filé, opeču po obou stranách, podleji
trochu vodou, přidám veškerá rajčata, pokrájená do libovolných
tvarů. Moc nedusím, spíš prohřeji, přesunu po porcích na talíře,
talíře po jednom šoupnu bohémům, do každého investuji ještě
čtvereček másla, vyrobím pět parádních čepic nakrájené petrželky
a dílo uzavřu výzvou, aby si bohémové přikousli miniaturního
krajíce chleba.))))))))))))
Domácí paštika
játra 500 g
vepřové kotlety 300 g
bůček uzený 150 g
rohlík 3 ks
vejce 2 ks
tymián
jalovec 1 -
nové koření celé 2 zrnka
bobkový list 1 ks
sůl
cibule 1 ks
pepř celý 6 zrnka
Játra očistíme a na jemně nakrájené cibulce rychle zavřeme,
uvnitř by měla zůstat krvavá. Vyjmeme na talíř a do šťávy
nakrajíme rohlíky. Játra rozkrájíme a rozmixujeme.
Postupně přidáváme ostatní složky - rohlíky, vejce, koření- semleté
nebo rozdrcené a sůl. Do velmi jemně umixované hmoty přidáme
na kostičky nakrájené kotlety a uzený bůček. Vzniklou hmotu
upravíme do šišky jako sekanou a zabalíme do několika
alobalových vrstev /musí dobře těsnit/. V polovyhřáté troubě
pečeme zvolna cca 1 hodinu.
Bráchův mouřenínek
máslo 4 dkg
cukr 17 dkg
žloutek 3 ks
sníh z bílků 3 ks
čokoláda 15 dkg
skořice 1 -
vanilka 1 -
hřebíček 1 -
citron
strouhanka 1 -
bílek vaječný 2 ks
ořechy 7 dkg
Dobře utřeme máslo 4 dkg a 7 dkg cukru, 3 žloutky a přidáme
teplem změklou čokoládu. Přidáme sníh ze 3 bílků současně s
oříšky a strouhankou. Těstem plníme vhodnou formu dobře
vymazanou a vysypanou moukou. Vaříme v páře 3/4 hodiny.
Vychladlý moučník zdobíme krémem z bílků ( na 1 bílek 5 dkg
cukru) nebo šlehačkou.
Protiupírovky))) aneb levné česnekové placky
mouka hladká 1 kg
mléko 1 l
droždí 50 g
cukr práškový 1 -
sůl 1 lžička
Droždí necháme nakynout v teplém mléce s práškovým cukrem.
Pak přidáme zbytek surovin a uděláme řidší těsto. Když těsto
nakyne vykrajujeme sklenici od hořčice asi 25 bochánků, které
ukládáme na moukou posypaný vál. Přikryjeme a necháme ještě
vykynout. Připravíme si pánev s horkým olejem. Před smažením
ještě každý bochánek roztáhneme na kulatou placku. Po opečení
potřeme utřeným česnekem rozmíchaným se solí a tukem. Můžeme potřít i kečupem případně posypat sýrem.
Růžové cukroví
500g hladké mouky
6 malinových pudinků
1 Hera
250 moučkového cukru
1 prášek do pečiva
2 vejce
4 lžíce mléka
Z ingrediencí vypracujeme vláčné těsto, necháme 4hodiny odpočinout ve fólii v lednici, potom vykrajujeme asi 3mm silné tvary a na 180 pečeme. Po upečení necháme na ROVNÉ podložce úplně vystydnout a na cca 14 dní necháme NESLEPENÉ odležet. Po odležení slepíme ozdobíme a papáme......:o)
PŘEJI DOBROU CHUŤ
Opilé Venušiny kuličky
Mleté maso 300g
tvrdý sýr 50g
stolní víno 1l
tvrdé bílé pečivo,
mléko, koření, cibule, česnek, strouhanka, olej
Mleté maso smícháme s pečivem namočeným v mléce, s cibulí, česnekem a kořením, popřípadě zahustíme strouhankou. Tvrdý sýr nakrájíme na malé kostky, které obalíme v mletém mase a vytvarujeme z nich koule, které pak uvaříme ve víně. Pokud je potřeba, víno doplníme vodou.
Po vyjmutí hotových koulí uděláme ze zbytku po zahuštění jíškou omáčku.
Já měl jako přílohu rýži.
UPOZORNĚNÍ: Nedoporučuji pro řidiče))))))))))))))))))
Šmajchl guláš
200g masa/jakékoliv nebo uzenina/, 3 brambory, 1 paprika, 1 cibule, olej, koření, těstoviny, zeleninu, houby, 1dcl červeného vína
Maso dáme do woku či hrnce na olej a opékáme, nejprve zprudka, aby se zatáhlo, pak ubereme příkon. Než se nám udělá, na drobno nasekáme cibuli, syrové brambory a papriku /já to dělal v sekáčku tyčovým mixerem/. Přilejeme dostatečné množství vody k masu a přidáme směs cibule s brambory a paprikou, zeleninu a houby. Ochutíme kořením a necháme povařit dokud těstoviny nejsou hotové. Pokud by to příliš houstlo dolijeme vodu, na závěr přidáme 1dcl vína a krátce převaříme.
Jako příloha může být cokoliv /já měl pečivo/)))))))))
FRGÁLE
2 žloutky,
125 g másla,
75 g moučkového cukru,
1/4 l teplého mléka,
35 g droždí,
špetka soli,
citronová kůra
Z droždí, trochy cukru, mléka a mouky připravíme kvásek. Utřeme máslo, zbylý cukr a žloutky. Přidáme k tomu vykynutý kvásek a ostatní suroviny a necháme vykynout cca 2-3 hodiny. Vykynuté těsto rozválíme přímo na vymazaném plechu do průměru cca 35 cm a vykrojíme kruh. Na těsto se může dát náplň tvarohová, maková, ze sušených hrušek, nebo třeba pouze borůvky.
Nakonec frgál posypeme drobenkou (polohrubá mouka, moučkový cukr, máslo), necháme ještě chvíli dokynout a upečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C. Opravdový frgál ma mít na řezu vyšší vrstvu náplně než těsta. Po upečení a krátkém vychladnutí se může omastit a pokapat rozpuštěným máslem, do kterého přidáme rum.
Delikatesní hovězí soté
maso hovězí 2000 g
olej stolní 100 g
cibule 500 g
rajský protlak 100 g
paprika 50 g
chilipulver, chili p 20 g
mouka hladká 50 g
sůl 30 g
pepř černý 20 g
česnek 50 g
kmín 20 g
žampiony 300 g
kapie 500 g
vývar z vepřových kostí 2000 g
Na tmavém cibulovém základu orestujeme hovězí maso nakrájené
na kostky, přidáme papriku, znovu orestujeme, zalijeme vývarem,
okořeníme a dusíme do měkka. Zahustíme jíškou, provaříme,
vložíme žampiony a kapie. Servírujeme s knedlíky nebo rýží.