Jdi na obsah Jdi na menu
 


Odemykání řeky 2014

7. 5. 2014

19. 4. 2014 na Bílou sobotu otevřeme řeku Ohři. My šabinští Žabáci. Rok je pryč, je třeba odemknout řeku a pak bez nějakých obav z dalších „následků“ ji sjíždět a řádit na ni a všelijakým možným způsobem si užívat vody, tepla, přírody a krás, které nám řeka Ohře a její okolí dávají a poskytují.

 

img_2082.jpg

 

To, že odemkneme Ohři jsme věděli a dali si do plánu a že to bude 19. 4. taky, ale hodina byla tajná. Náčelník velel čas 13.00, Soňa psala na web 13.30, Jirka svolával partu na 14. hodinu. Vše dobře dopadlo, v jednu plus, mínus jsme se sešli v síle 6 Žabáků, 6 příznivců a 2 antižabáků. Další Žabáci, Žabačky a příznivci přišli zajistit odvoz materiálu, lodí a lidí na místo – most v Nebanicích – kam všichni, ač auta vyrazila různými směry,  dojeli.

 

img_2091.jpg

 

Místo nalodění v Nebanicích určil náčelník, neb „času je dost!“. Kdyby bylo „času málo“, vyrazili bychom z Kynšperka. Materiálu jsme měli přiměřeně: Jirka troje náhradní oblečení, Vláďa slivovici, Roman  telefon, Jarmila  krabičku cigaret, Pavel potápěčské brýle. To ovšem nemluvím o Drahušce a Martině. Zřejmě se domnívaly, že jedeme na ROH rekreaci. Měly asi 20 různých zavazadel s oblečením. Drahuška si vzala navíc na volné chvíle 2 kompletní svazky EPOCHY – ročník 1999 – 2000 viz fotodokumentace.

 

img_2108.jpg

 

Vše připraveno, lodě připraveny,  a tak mohlo být odemčeno. To provedl „antižabák“ Štefan (jsme demokraté). Po odemčení a slavnostním miniprojevu vyrazilo 7 lodí proti větru směr Šabina ve složení:

háček/porcelán/zadák:

Drahuška/Kája/Roman

Eman/Pišta

Karolína/Karel

Pavlínka/Pavel

David/Jirka

Martina/Honza

Vláďa/ Jarmila a pod Dasnicemi na trati dlouhé cca 300 m Jarmila/Vláďa

Štefan a Eman a Jirka chtěli původně plout na lodi každý sám,  nakonec to vzdali. Štefan a  Eman pluli spolu, protože v důsledku silného větru by se vraceli proti proudu na přehradu Skalka. Tak spojili síly. Jirku přestalo bolet rameno, najednou byl silný a tak mu byl „přidělen“ z minula Štefanem vyškolený háček David.

Jediným nováčkem na lodích byl Vláďa. Protože je silný a velký, plul jako háček s Jarmilou. Jako háček se všemu rychle naučil a tak mohl být po posilnění se v hospůdce v Dasnicích zadákem. Byl jím asi tak 300 m, protože pak nastala složitá situace a manévr, který měl udělat, se s Jarmilou neučili a cvakli se. Do Šabiny byl pak Vláďa opět háčkem.

 

img_2136.jpg

 

Byl krásný slunečný den, krásné odpoledne, plavba sice probíhala vlivem silného protivětru a vlnám a malému stavu vody pomalu, ale o to více jsme se mohli těšit probouzející se přírodou, zelenajícími se keři a stromy, množstvím kachen a jiných vodních živočichů (zde má autor článku zřejmě na mysli Vláďu, Jarču a Emana - pozn. přepisovačky).

Malý problémek měli téměř všichni a všechny lodě, ale vše se tak nějak úspěšně zvládlo. Mimo malého „zaváhání“ Vládi a Jarmily. Vláďa prý bude vždy háček, Jarmilka prý trošku doroste a zesílí, neboť záď lodi musí být ve vodě. Teď pluli tak, že Jarmilka někdy pádlovala ve vzduchu, jak byla vysoko.  Naši antižabáci Štefan a Eman se dostali do ramene, kde ležel obrovský strom a nebylo cesty zpět. Eman musel vystoupit na strom ležící v řece a tak nějak přetáhnout Štefana i s lodí přes kmen. Rovnováhu na stromě nenašel a tak spadl po pás do řeky. Na lodi náčelníka bylo vidět, že je to vlajková loď. Ponor maximální. Roman, Drahuška, Kájka a výbava na rekreaci ROH. Ti se nepřevrhnou nikdy!

Vítr byl silný, brzdil nás. V 17.00 hodin jsme přistáli v Dasnicích. Na kole nás tam ze Šabiny přijely podpořit Dáša se Soňou. V hospodě „U Barbie“ (původně U Bobra – pozn. přepisovačky) jsme si dali pivo a chleba se sádlem, klobásky a limo.

 

img_2113.jpg

 

Před Šabinou už byla plavba klidná, vody před jezem více, nečistili jsme tolik dno a kameny. A taky jsme všichni pádlovali více a rychleji – v hospodě nás večer čekala pečená kolena. Kája s Karolínou byli rychlejší, my ostatní jsme dopluli a sjeli jez v Šabině kolem 19. hodiny a celou plavbu ukončili v přístavu „U Čubrů“. Tam naložili lodě na vlek a materiál a odpoledne „VODÁCKÉ ODPOLEDNE“ = ODEMYKÁNÍ ŘEKY ŽABÁKY 2014 slavnostním „Ahoj“ ukončili.

 

img_2165.jpg

 

P.S. ovar a koleno a pívo byly ve Staré hospodě v Šabině moc dobré

 

Jirka T.

 

Fotografie zde

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář