Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jak jsme vykopali keltský poklad

17. 12. 2011

V neděli 11. 12. jsme se vypravili na místa obývaná v davné historii našimi pohanskými předky. Ač byl čas blízko Vánoc, lidí s chutí na procházku se sešlo poměrně dost - Kája, Edita, Petr, Iva, Jitka, Ruda, Roman, Zdeňka, Chuck, Ríša, Soňa, Jirka  a radost nám udělali nově se zúčastnivší Emil H. a jeho dcera 'Terezka, pořizující fotodokumentaci.

obchod-02.12.2011-015.jpg

Vydali jsme se cestou (přerušovanou občerstvovacími zastávkami) přes les k rybníku Lenťáku. I když se objevily některé skeptické názory prorokující, že dojdeme k bažině a přes Velkou Libavu nebude lávka, náš stínový pěší vedoucí Jirka nás bez újmy dovedl až k valům, na kterých by nás, méně znalé, hledat keltské hradiště ani nenapadlo. Na tomto místě jsme si přečetli něco z historie původního osídlení. Pro ty, kterým zrovna šplouchal v uších grog, rum, čaj, aj. je to k dostudování zde.

 

obchod-02.12.2011-135.jpg

 

Romanem jsme byli upozorněni na to, že i přes archeologický průzkum, nejsou v této oblasti nálezy známek života původního obyvatelstva ničím neobvyklým. A tak jsme i my začali prozkoumávat okolí. K našemu velkému překvapení jsme opravdu nalezli zakopaný poklad. Ti méně překvapení byli vybaveni  polní lopatkou.

 

obchod-02.12.2011-160.jpg

 

Nalezená truhla obsahovala vzácnou sošku Šabinské venuše (na rozdíl od té Věstonické byla dokonce vcelku), dále zcela nezkažený (kolkovaný) čirý nápoj, opium v krabičce, zkamenělé části, zřejmě nepříliš vzrostlých prapředků - viz fotogalerie -  a k našemu velkému údivu i dokument prokazující, že v naší skupině se nachází přímý potomek druida Chuckrixe. Jak jsme konstatovali, pokud toto vejde ve známost, může být zastíněn i tak významný velikán jakým je pro nás Čechy Jára Cimrman.

Abychom rozdýchali tento jedinečný nález, pozval nás Roman ke konzumaci keltského nápoje z Hané, čímž nás potěšil, až do chvíle než vytáhl účtenky a propisku. Ríša byl sice ochoten lahev za 500,-- Kč celou koupit, není však jisté, zda by se s námi ostatními rozdělil.

 

obchod-02.12.2011-232.jpg

 

Aby se nám lépe putovalo nazpět, navštívili jsme hostinec U Čertova mlýna v Kolové. Zde jsme poněkud vyvedli z míry majitele, pana Řezníčka, neb jsme u něj objednali pouze hrnečky a cukr s tím, že lihový vařič, rum a vodu máme s sebou. Po konzumaci rozličných nápojů a jídel, doprovázenou diskuzí z oblasti ornitologie, vedenou zejména manžely Sýkorovými a bohužel ukončenou zabavením nejzajímavějšího z ptáků přítomnou lékařkou, jsme se vydali na cestu domů.

 Ještě díky Jirkovi a Romanovi za nápad, přípravu a organizaci akce.

 

Náhledy fotografií ze složky V keltském oppidu

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář