Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zvelebí se obec a pomůže se lidem

29. 10. 2009

 

Zvelebí se obec a pomůže se lidem.
 
                „ Po delší době jsem se zase dostal do vaší obce a musím říct, že jsem byl mile překvapen,“ sdělil mi můj známý, když jsme se v obci potkali.
Nebyl zde nějaký čas a tak mohl srovnávat a hodnotit, jak se v poslední době obec zvelebila a zkrášlila.
Samozřejmě, že výstavba nové silnice, výstavba chodníků, nové fasády domů a celková úprava veřejných prostranství, daly obci Černá v Pošumaví, úplně jiný ráz a punc. To vše však byly víceméně akce jednorázové, tak řečeno „jednou provždy“, čištění a uklízení obce však musí probíhat celý rok a prakticky stále dokola.
                Když můj známý pak viděl při práci celkem devět lidí, už se nedivil, ale napadla ho otázka, kde na to bere Obecní úřad prostředky.Zašel jsem proto v této souvislosti za starostou a tajemníkem obce, abych zjistil některé podrobnosti.
Spolupráce úřadů
Obec Černá v Pošumaví je jednou z mála obcí, která velice efektivně využívá to, co nabízí stát, prostřednictvím Úřadu práce. V rámci běžícího projektu tzv. Veřejně prospěšných prací mohou uchazeči o zaměstnání získat práci a určitým způsobem si tak přivydělat. Obec spolupracuje v této oblasti s Úřadem práce, který evidované osoby nabídne a po uzavření smlouvy obdrží obec na každého nezaměstnaného určitou finanční částku. Je to výhodné pro obě strany, obec se zvelebuje a lidem se pomáhá.
                Rozhodující je, že v obci jsou lidé, kteří skutečně dělat chtějí, obec si je vybírá, protože nabídka je větší, než mohou zaměstnat. V Černé v Pošumaví je v současnosti / k 30.9/ celkem 429 práceschopných obyvatel a z toho je jich 46 evidovaných u Úřadu práce. Z těchto lidí pak na úpravu obce je jich zaměstnáno sedm, obec má pouze dva své pracovníky.
Tuto skupinu nezaměstnaných, t. zv. „veřejňáků“, řídí vedoucí skupiny, kterým je Ondřej Harazím. Ten organizuje práce na kterých se dohodne s obcí prostřednictvím tajemníka OÚ.
                Se zajištěním finančních prostředků na zaměstnávání lidí ve Veřejně prospěšných pracech, neměla obec letos žádné problémy, za poslední měsíc např. získala čásku ve výši 72 tis. Kč.Na každého takto zaměstnaného připadá 13 400 Kč a zaplatí-li pracovníkovi kolem 10 tis. Kč hrubého, pak to obec prakticky nic nestojí.
Na mnoha místech se ovšem nezaměstnaní do těchto prací moc nehrnou. Práce jsou často poměrně dost náročné a ne zrovna dobře placené a tak se najdou i lidé, kteří se pak v práci moc „nepřetrhnou“. Záleží však na přístupu zaměstnavatele / obce/, zda nasazení lidí v práci je na žádoucí úrovni.
V Černé v Pošumaví se to podařilo skloubit a jak zdůraznil starosta obce Jan Voldřich : „V zaměstnávání lidí přes Úřad práce, jsme prostě jednička“, to při pohledu na obec nezní jako vychloubání, ale konstatování faktu.
Vzdělávací projekt
                Obec Černá v Pošumaví je ovšem také jednou z mála obcí bývalého okresu Český Krumlov, která se zapojí do projektu Se sousedy k vzdělávání.
Projekt je určen uchazečům a zájemcům o zaměstnání a je zaměřen na vzdělávání a podporu při hledání zaměstnání obyvatel venkovských oblastí okresů Český Krumlov, Prachatice, Strakonice a Tábor.
Projekt je také nazýván Vzdělání doma, neboť školitelé budou do zapojených obcí dojíždět, aby lidem bylo umožněno využít známého prostředí. Kurzy jsou placené z fondů Evropské unie, školit se budou nejen nezaměstnaní, ale i potenciálně nezaměstnaní.
Záležet však bude na aktivitě každého jednotlivce. Obec Černá v Pošumaví i po této stránce chce vyjít svým občanům co nejvíce vstříc a pomoci v případě ohrožení na trhu práce.
29.10.2009