Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ochrana životního prostředí je stále aktuální

20. 5. 2015

 

Ochrana životního prostředí je stále aktuální
 
Od napsání následujícího  článku uplynulo 27 let. Za tu dobu se vše podstatně změnilo. Nehodlám zde řešit v jakém směru se změnil život každého jednotlivce, zda k dobrému anebo, jak je patrno z reakcí podstatné části obyvatelstva, spíše k horšímu. Každopádně se však zlepšil vzhled celé obce, jak zásluhou jednotlivců a firem, tak zejména působností Obce a Obecního úřadu.
Připomeňme si na základě článku tehdejší problematiku , její řešení a možnou souvislost s dnešním stavem.
 
Ochrana životního prostředí   - ze zápisu do kroniky obce v roce 1986
Zvýšený turistický ruch přinesl celkový rozvoj celé naší oblasti, proto je nutno věnovat velkou pozornost ochraně životního prostředí nejen pro nás, ale zejména pro budoucí pokolení. Nelze nepřipomenout, že se už v této oblasti udělalo hodně. Jedná se o každoroční výsadbu zeleně v obci. MNV nakupuje velké množství stromů, keřů a okrasných rostlin / v r. 1986 to bylo 4000 ks/, otázkou však zůstává, zda je tato zeleň vysazena na místa, kam patří, zda se o ní dále pečuje, anebo se jí nevěnuje další pozornost. Jsou známy případy, že sami zaměstnanci MNV vysazené stromky spolu s trávou posekali. Příkladem zde může být osada Bližná, tam se výsadbě zeleně a zejména jejímu dalšímu udržování, věnují. Na Muckově, ale i na Mokré zase zeleň v prostoru obce své místo nemá. V samotné obci Černá pak nepůsobí vábně, když uvnitř obce v prostorech před poštou, ale i jinde , pobíhají hejna hus a slepic, vyhrabávajících vše kolem zasazených keřů a okrasných rostlin, o pobíhání psů a problémy s jejich znečišťováním ani nemluvě.
Naše obec nepůsobí vzhledově nijak vábným dojmem. Působí spíše neuspořádaně, již při vjezdu do obce nemáte dobrý dojem, rodinné domky se sice staví na přidělených parcelách, ale každý jinak a v jiném stylu. Hospodářská příslušenství jsou neuspořádaná a co je nejhorší, odpady, zejména hnůj, vyváží každý za svůj domek. Tam za plotem už to nikoho nezajímá. MNV proto začal přistavovat v prostoru obce vleky na různý odpad.
Mezi horní a dolní částí obce v prostoru potoka je nucená proluka, kde louka patřící Státnímu statku působí nevábně a pro turisty nepřitažlivě. My domácí jsme si již zvykli, ale pro oči turisty to není nic pěkného a dokonce některým to přináší možnost tuto neuspořádanost a nepořádek fotograficky zachytit. Louka v proluce je trvale zamokřena a protože v blízkosti jsou sádky Státního rybářství, nelze provést potřebné meliorace. Trávu, která je nekulturní by bylo možno vysekat ručně a také ručně vynosit ven. Počítá se s tím, že zde bude v budoucnu vybudován rybník, který tuto část zakryje.
Dalším problémem jsou částečně zdemolované objekty. Uprostřed stojí budova čp.15, jejíž zdi bývalé stodoly a dalšího příslušenství jsou již několik let rozpadlé v ruinu a stále se nic neděje. Je to objekt státního statku, který by měl kolem této budovy již něco podniknout.
Kolem sodovkárny i nadále stojí zeď, která nedělá obci dobrou vizitku. V roce 1985 bylo dojednáno, že zeď spolu s tarasem bude zdemolována a odvezena. Na poslední chvíli došlo na jednání odboru výstavby ONV k přijetí stanoviska, že se zeď ponechá a pouze se opraví omítky. Rada MNV se proti tomuto rozhodnutí odvolala, protože odstranění zdi nejen zlepší vzhled obce, ale především bezpečnost silničního provozu.
Dost se udělalo na úseku místních komunikací. Dnes prakticky v celé obci je bezprašný povrch. Za posledních 5 let se proinvestovalo 1,8 mil.Kčs na výstavbu komunikací.Pro vzhled obce i pro bezpečnost silničního provozu přispěla výstavba autobusového nádraží. Zejména pro děti je to každopádně bezpečnější a prostor s vymezenou zelení dal obci i vzhledově jiný ráz.
Velkým problémem jsou divoké skládky.Obec přistavuje na různá místa vleky, přesto se situace nemění. Na území obce najdeme řadu různých skládek a je otázkou, zda přistavení 1 – 2 vleků přispěje k tomu, že divoké skládky zaniknou. Většina občanů a zahrádkářů jakmile je pěkné počasí začne s úklidem a nepotřebné věci odveze někam pryč, možná, že počítá s tím, že až bude přistaven vlek, tak odpad naloží. Mezitím však další, kteří vidí jakousi skládku, přisypou i svůj obsah a koloběh začíná. Spousta nepotřebných věcí zůstane po rekreantech a rybářích kolem jezera. Pořádají se sice brigády na čištění tábořišť, pláží a prostorů kolem, zejména děti nasbírají mnoho odpadního materiálu, ovšem dospělí už pak nedokáží tyto věci odvézt a často tam hromady zůstávají pod sněhem a na hromádce vydrží často i další sezonu.
Většina občanů označuje za hlavní viníky znečišťování životního prostředí zemědělskou výrobu. Každopádně jsou zemědělci v naší oblasti převládající a tak se zdá, že znečišťují nejvíce. Řada chalupářů, chatařů a rekreačních zařízení, svalují vinu na zemědělce, že jim např. znečistili studně apod. Ale právě např.chataři hodně často vytváří černé divoké skládky, stejně tak jako rekreanti dělají škody na polích, v lesích, ale i kolem tábořišť, vodních zdrojů apod.
Pro zachování zdravého životního prostředí může a musí udělat každý z nás, co je v jeho silách. Ráz krajiny a prostředí, které zde zanecháme, nám nemůže být lhostejné.
 
                                                                                              Vybral František Záhora