Jdi na obsah Jdi na menu
 


Tajvan: Lipenský ostrov s nádechem exotiky

 

 

 

Tajvan: Lipenský ostrov s nádechem exotiky
 
Letní čas, to jsou samozřejmě prázdniny a dovolená, kterou prožívá řada rekreantů v celé oblasti lipenské přehrady.
Toho, kdo přijíždí ve směru Černá v Pošumaví – Horní Planá může upoutat i výrazný ostrov blízko břehu, vyčnívající nad hladinou jezera. Jedná se o takzvaný Hadí ostrov, německy Einsiedlberg, kteří starousedlíci, pravidelně přijíždějící návštěvníci a především rybáři znají pod názvem Tajvan.dscn5685.jpg
Na lipenské přehradě je to vlastně největší ostrov, podle údajů je dlouhý 277 metrů a široký 163 metrů, má přibližně 3,5 hektaru a jeho nadmořská výška je 737 metrů nad mořem. Převažujícím porostem jsou borovice a břízy, je to vlastně smíšený les.
Podle vyprávění místních pamětníků pracoval prý kdysi na nádraží v Hůrce (stanice Černá v Pošumaví) jeden nádražák, který byl vášnivým rybářem a ryby jezdil chytat na tento ostrůvek. Jeho charakteristickým rysem byly šikmé oči, vypadal prý jako Číňan, a tak lidé začali ostrůvku, kde byl rybář „pečený, vařený“ říkat Tajvan, podle čínského ostrova Tchaj – wanu.
V době, kdy zde ještě nebyly lipenské vody, se v tomto místě vlévala do řeky Vltavy říčka Olšina, v těsné blízkosti vedla i železniční trať, dnes je to ideální místo pro projížďku na lodi. Na ostrov Tajvan je ovšem zakázán vstup, neboť byl vyhlášen přísně chráněnou přírodní rezervací s výskytem vodního ptactva a drobné vzácné fauny. Své pravé a původní jméno dostal prý od množství zde vyskytujících se zmijí, i když to zase další popírají, údajně báchorku o hadech rozšířili rybáři, aby mohli spokojeně sedět za svými pruty.
Přesto se občas najdou lidé, kteří touží se na ostrov dostat a zde se koupat a opalovat, protože kolem ostrova jsou příjemné písčité pláže. Rybáři ovšem prý dnes zákaz dodržují a rybaří jen na vedlejším menším ostrůvku, kde je vše povoleno.
Vedle ostrova Tajvan je totiž ještě další menší ostrůvek o rozloze 65x50 metrů, kterému se říká malý Tajvan, ale někteří tento ostrůvek nazývají Hadí. Takže nakonec jsem sám na pochybách, jak to vlastně s těmi názvy je – Tajvan alias Hadí anebo Tajvan a Hadí, anebo jen velký a malý Tajvan. Ať je to tak nebo onak, je to kus nádherné přírodní scenérie a z názvů dýchá exotika.
Nahlédneme-li však blíže do historie daného místa před naplněním přehrady, zjistíme, že ostrov byl jakýsi kopec skutečně nazývaný Einsiedelberg, o čemž svědčí články a fotografie uvedené na webu Kohoutí kříž.
K ostrovu je nejblíže z osady Hůrka, ovšem krásný výhled je z oblasti Černé v Pošumaví. Nad obcí, ve směru na Dolní Vltavici na vrcholu stoupání oproti kamenolomu, je skutečně nádherný výhled. Jezero je zde nejširší a dokonale se před námi rozprostírá, z horizontu vidíme jachetní přístav v Černé a mimo náš objekt – ostrov Tajvan – i kus krásné Šumavy, hory Smrčina a Plechý.
Rovněž pěkná vyhlídka je i u infopointů nad chatovou osadou Radslav, kde si na názorné tabuli přečteme nejen stručné údaje o Šumavě a lipenské přehradě, ale na názorné mapce se seznámíme se všemi viditelnými vrcholy blízké Šumavy.
Českokrumlovský deník, 22.7. –Ing. František Záhora