Jdi na obsah Jdi na menu
 


Oslavy obce v sobotu vyvrcholily

14. 5. 2011

 

Oslavy obce v sobotu vyvrcholily
Důstojným vyvrcholením letošní připomínky 740. letého trvání naší obce, byly oslavy spojené s představením obecního praporu a znaku, které proběhly v sobotu 28. června 2008.
I když doprovodnou součástí těchto obecních oslav bylo již v pátek koncertní vystoupení „ Lyrového tria Délos“ v hotelu REX a v sobotu rovněž tzv. „Windi Point – opening party“ Jachetního klubu, hlavní pozornost byla soustředěna na střed obce. Zde se pod pivním stanem uskutečnila historicky první obecní oslava a lze konstatovat, že se skutečně povedla.
Úderem čtrnácté hodiny, kdy byl již stan téměř zpolovičky obsazen, zahájili na úvod programu žáci 1. ZUŠ České Budějovice s pobočkou v Černé v Pošumaví, dvojčata Zuzana a Klára Šabatkovy a Miloš Hamerlindl slavnostní intrády.
Pak již nastoupil starosta Jan Voldřich a místostarostka Mgr. Věra Daňová, aby zahájili celodenní program. V úvodním proslovu starosta stručně připomenul hlavní historické mezníky naší obce a nastínil, jakým způsobem se bude zastupitelstvo obce v dalším období ubírat. Pak došlo k slavnostnímu představení obecního praporu. Za zvuku fanfár přítomné kapely přicházeli hasiči Jiří Bednář a Petr Rulíšek za doprovodu skautů z místního oddílu Berušky a důstojným způsobem přinášeli obecní prapor, který představil přítomným slovním doprovodem starosta obce. Po malém organizačním zaváhání pak posvětil prapor místní duchovní, p. farář Quirín.
Po tomto slavnostním úvodu začala vlastní zábava, kde odpoledne měla hlavní prim Malá kapela Pavla Havlíka z Českých Budějovic. Po celou dobu až do devatenácté hodiny vyhrávala pěkné písničky, které si přítomní mohli spolu zazpívat a tancechtiví na betonovém parketu zaskotačit.
Občerstvení, zejména pivo, teklo prakticky proudem, o čež se postarala provozovatelka hospody na rozcestí Zuzana Pártlová a na druhé straně pak místní hasiči. Grilovaly se klobásy, párky a maso, hasiči se starali o pořádek, prostě odpoledne jak má být.
Přítomných jsem zpočátku napočítal kolem 130, ale další a další stále docházeli. Je možno konstatovat, že převážná část místních obyvatel byla přítomna anebo se alespoň na chvíli přišla podívat. Pokud nebyli mladí v této době přítomni, neboť tento druh zábavy není pro ně to pravé ořechové, o to více se snažili večer při produkci skupiny Tabasco – Rock.
Mezi přítomnými bylo však i spousta lidí z chatových oblastí, přijeli i někteří dříve zde žijící a dokonce se přišli podívat i někteří úplně cizí lidé.
Myslím, že celý program se vydařil, byla to, jak jsem již předeslal v úvodu, ojedinělá akce, která poněkud stmelila občany a kdo se vůbec nepřišel podívat, možná o dost přišel. Další taková akce už hned tak asi nebude.
2008