Jdi na obsah Jdi na menu
 


Půlstoletí na "fichtlu"

14. 5. 2011

 

Půlstoletí na „fichtlu“.
 
            Před padesáti lety se naplno rozjela výroba malého motocyklu Jawa 50 Pionýr. První typ se vyrobil v r. 1956, byl jednosedadlový a hned si získal velkou oblibu. Mezi lidmi hned dostal pojmenování „pařez“ a byl to opravdový šlágr. Pak postupně začala výroba dalších typů, vesměs již dvousedadlových a každý patnáctiletý kluk tehdy toužil mít takovou malou motorku doma. Řadě z nich se toto přání splnilo, ale skutečně jen málokterý u svého oblíbence vydržel. Jedním z nich je i náš občan Miroslav Štěpka, který jakoby přikován ke svému „pekáči“ s ním již strávil neuvěřitelných 46 let. Za tu dobu sice vystřídal „pouze“ tři stroje , ale se spoustou přestavby. Dokáže svého pionýra dokonale rozebrat až na jednotlivé součástky, náhradních dílů má doma nepřeberné množství, a zase vše dá perfektně dohromady.
Obdivuhodné je právě to, že vyjíždí prakticky denně, bez ohledu na počasí, v mrazu, dešti, sněhu a dostane se všude. Podniká a především dříve podnikal cesty nejenom v rámci naší obce a okolí, ale jezdili se ženou na výlety i na vzdálená místa, třeba na Orlík, na Boubín a podobně.
O tom, že jeho Pionýr je v neustálém pohybu svědčí i přibližně 10 tisíc km najetých během jednoho roku. Všichni v obci vidíme Míru Štěpku dennodenně vyjíždět a jeho malý motocykl není žádný „kozí dech“, ten má výkon. Vždyť uvézt, při vší úctě k Mírovi, takovou váhu, není žádná maličkost. A tak se pro něho stal Pionýr nenahraditelným pomocníkem i kamarádem, který ho málokdy nechá „ve štychu“.
V posledních letech již má p.Štěpka náhradu ve svém synovi Pavlovi a tak tento malý rodinný přítel bude plnit svou službu zřejmě nadále.
            Zatím nebylo zvykem v našem Zpravodaji jakoby oslavovat někoho z našich spoluobčanů, ale vzhledem ke způsobu života doslova prožitého na Pionýru, mě jaksi fascinuje a tak zde má své místo.
2008