Jdi na obsah Jdi na menu
 


Investice, která se vyplatí

12. 5. 2011

 

Investice, která se vyplatí
 
            Čím je člověk starší, tím více uvažuje, jak to bude za pár let s jeho silami, které postupně ubývají.Přemýšlí, jak by si to mohl ve stáří ulehčit. V tomto případě mám na mysli to obrazné teplo domova. Většina z nás vytápí svůj objekt pevnými palivy, kde zejména palivové dřevo, ač je to paradox, se velice těžce shání.Pokud se to podaří, pak máme s jeho zpracováním téměř celoroční práci. Proto také ve větší míře topíme uhlím. Pevná paliva jsou totiž stále nejlevnějším zdrojem energie. Ale co nás to stojí? Potřebujeme prostory k uložení, skládat uhlí, i když třeba jen dvakrát do roka je stále náročnější, denně se starat o kotel, vynášet popel.V zimním období se není možno na více jak jeden den nikam vzdálit, ale především ta ekologie! Jestliže je inverze a jdeme v zimě odpoledne a večer na procházku obcí, tak se téměř dusíme.
Co s tím udělat?
Vytápění pevnými palivy je přesto ekologické a má budoucnost, pokud se jedná o topení dřevem, štěpkou, dřevěnými briketami, čili t. zv. bioodpadem. A tady už jsem u jádra toho, o čem přemýšlím – co na to obec a zastupitelstvo? Nebylo by vhodné uvažovat o výstavbě výtopny? Pro řadu obyvatel by to byl nesporný přínos.Obec před časem odkoupila prostory bývalé sodovkárny, z historického majetku jí bylo vráceno téměř 350 ha lesa a to je dobrý základ pro počátek. Ostatně vítězné sdružení nezávislých kandidátů ROZVOJ mělo ve svém volebním programu zakotveno „využití ekologické výtopny a její napojení na MŠ, ZŠ, obecní domy a možnost připojení soukromého sektoru“.
            Ani ostatním stranám a sdružením určitě není lhostejná situace na úseku ekologie vytápění domů v obci. Podle ekonomické situace obce, možnosti získání dotace na ekologické vytápění, by bylo vhodné o tomto způsobu vytápění uvažovat.
            Pro nás, obyčejné občany, kteří bychom velmi uvítali výstavbu výtopny a napojení na její rozvody, by to byla velká úleva. Nikde žádný kotel, všude čisto, teplo přinese voda, která nehoří, nešpiní a nedusí.
            Investice do této oblasti by byla určitě pro zlepšení životních podmínek obyvatel obce investicí ekonomicky efektivní, neboť protopené peníze zůstanou v obci.
Poznámka: Tento článek je pouze námětem k zamyšlení.Autor si nedělá iluze o tom, že by v nejbližším časovém horizontu mohla být vůbec jakákoliv výstavba uskutečněna.Proto k ničemu nevybízí ani nenabádá.
2003