Jdi na obsah Jdi na menu
 


Sluníčko hřeje z nové fasády Mateřské školy

9. 11. 2010

 

Sluníčko hřeje z nové fasády mateřské školy
 Obec Černá v Pošumaví investovala v posledním období nemalé finanční prostředky do oprav a rekonstrukcí obecního majetku. Takřka veškeré obecní domy dostaly novou střechu, na důkladné zateplení novou fasádu, ale především se změnil i systém vytápění, ať již tepelným čerpadlem anebo biomasou (peletkami).
Poslední akcí, která skončila teprve nedávno, je zateplení mateřské školy a s tím spojená změna vytápění solárními panely. Projekt se připravoval již od roku 2008 a teprve v letošním roce, když bylo definitivně jasné, že obec dostane dotaci, se začal projekt uskutečňovat.
 
Ve vyhlášeném výběrovém řízení uspěla českobudějovická firma zabývající se solárními technickými systémy, která postupně provedla instalaci solárních panelů a zrekonstruovala celý topný systém. Současně byla provedena rekonstrukce rozvodů vody, zateplení celého objektu, byla vyměněna střešní krytina nad pavilonem MŠ, školní jídelny a kuchyně, opraven hromosvod, natřeny dřevěné podhledy a další drobné práce. Dotace na tzv. udržitelné využívání zdrojů energie byly poskytnuty z Operačního programu Životní prostředí Evropské unie, pro akci pod názvem „Realizace úspor energie MŠ Černá v Pošumaví“ v celkové výši 2 547 763 korun.0ca7868ec8974a236ca7c5ed3373bd03.jpg
Investovat do této oblasti je určitě výhodné, jednak energie je stále dražší, a také dříve používané palivo nepříjemně zatěžuje životní prostředí, takže proč nevyužít slunečního záření a proměnit ho na teplo. I v našich horských podmínkách, kdy procento slunečního záření během roku je nižší, se to stále vyplatí.
Solární systémy obecně jsou vyráběny z kvalitních materiálů, které zaručují dlouhodobou životnost, a tak se vložená investice začne postupně vracet a při stále stoupajících cenách ostatní energie začne systém po určité době možná i vydělávat.
Akce Mateřská škola byla koncem léta dokončena, celá budova vymalována, a tak přibližně 30 dětí, které začaly po prázdninách chodit do školky, a stejný počet žáků základní školy do školní družiny, která je v budově umístěna, přišlo do nového příjemného prostředí.
aa4dcc077253c865c5439e096170994b.jpg
Pro děti, ale i ostatní obyvatele obce, je příjemným překvapením i nová, barevně příjemná, pro budovu mateřské školy dokonale se hodící, dekorační sluníčková fasáda.
b---ze-zahrady.jpg 
 9. 11.2010
 
 

dscn4539.jpg