Jdi na obsah Jdi na menu
 


Advent v naší obci

17. 12. 2007

 

1.     Advent v naší obci.
                V adventním období jako v čase příprav na vánoční svátky, v době určitého klidu a rozjímání, proběhla v obci Černá v Pošumaví , tak jako již tradičně, řada akcí, kterými jsme si připomněli tyto nádherné svátky míru, radosti a pokoje.
                Advent jsme přivítali v neděli 2.12 slavnostním rozsvícením letos skutečně nádherného vánočního stromu v parčíku oproti autobusovému nádraží. Po uvítacím starostově proslovu jsme si pak společně zazpívali koledy a při občerstvení teplými nápoji vzájemně pohovořili a zavzpomínali.
                V pátek 7.12 pak proběhlo tradiční setkání se seniory, které připravil SPOZ spolu s Obecním úřadem. Přítomné seniory velmi potěšil kulturní program žáků z Mateřské, Základní a Umělecké školy, kteří vedle básniček, tance a hudebních vystoupení, zahráli divadélko na motivy pohádky „Jak pejsek s kočičkou vařili dort“. Po skončení programu pak bylo připraveno pro seniory občerstvení a hudba , kde zahráli a zazpívali krásné písničky manželé Rolčíkovi.
                V sobotu 8.12 pak TJ Černá připravila v hotelu Racek rovněž tradiční Mikulášskou nadílku pro děti, při které jim hraje jejich známý a oblíbený Pepa Maxa. Večer pak tamtéž proběhla Mikulášská zábava pro dospělé s country hudbou skupiny MAHOMAME.
                Ve čtvrtek 20.prosince pak stejně jako každým rokem vystoupí v místním kostele žáci Základní školy a Základní umělecké školy pod vedením učitelů manželů Rolčíkových s pásmem „Půjdem spolu do Betléma“. Zde se všichni přítomní mohou zaposlouchat do krásné hudby, koled a vánočního vyprávění. Toto pásmo bývá vždy velmi pěkné, kostel je téměř plně obsazen, pouze je nutno se tepleji obléct, neboť zima je zde častokrát větší než venku.
                Každoročně naši skauti přináší do obce symbol míru a přátelství – Betlémské světlo. Stará se o to družina Berušky, která bude světlo roznášet 23.prosince na adresy, které občané připravili tím, že své přání dostat Betlémské světlo do své domácnosti, projevili vhozením kartičky s adresou do krabiček připravených v obchodech, na Obecním úřadě a na poště.
                Po celou adventní dobu probíhají v místním kostele bohoslužby, v sobotu 8.12 se konala poutní mše ke cti Neposkvrněné Panny Marie a tradičně proběhne 24.12 i půlnoční mše.
/ 17.12.2007/