Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zemědělská firma na Milné oslavila 15. výročí svého hospodaření

22. 10. 2008

 

     Zemědělská firma na Milné oslavila začátkem října patnácté výročí hospodaření na Lipensku.
                Práce v zemědělství nebyla nikdy jednoduchá a jedná-li se o provozování zemědělské činnosti na Českokrumlovsku, nikdy nemůže konkurovat svou produkcí intenzivní zemědělské výrobě v úrodnějších oblastech.
Milná/ Má zde však nezastupitelnou úlohu, protože vedle základní zemědělské výroby jde rovněž o udržení rázu venkovské krajiny a skloubení s rozvíjejícím se cestovním ruchem a s ním všech navazujících aktivit.               
                Po roce 1990 docházelo postupně k privatizování stávajících Státních statků a začaly vznikat soukromé firmy. Pro ně bylo počáteční podnikání v této oblasti velmi složité, neboť tehdejší představitelé a privatizátoři tvrdili, že zemědělství není závislé na počasí a považovali jej za obor jako každý jiný, tím pádem podstatně klesaly dotace a firmy zápasily o přežití. Dlužno říci, že mnohým šlo však zejména o získání finančních prostředků bez ohledu na stav pozemků a ráz krajiny, který tomu v oné době odpovídal.Pokud však tyto firmy úspěšně hospodařily až do dnešních časů, pak jsou téměř hodny obdivu.
P r o s p e ru j í c í     f a r m a
                Jednou z takových úspěšných firem v oblasti Lipenska je i zemědělská farma hospodařící na Milné, v katastru městyse Frymburk. Farma vznikla privatizací bývalého státního podniku Statek Frymburk v roce 1993 a rovněž se potýkala se všemi problémy tehdejších let. Po celou dobu si však vedla velmi dobře a každoročně se ziskem, na což si nyní , po patnácti létech, bývalí i současní zaměstnanci spolu s přizvanými hosty zavzpomínali. Majitel této rodinné firmy pozval většinu zainteresovaných nejen na slavnostní zakončení letošního hospodářského roku, ale především na připomínku 15. výročí hospodaření firmy. Setkání se uskutečnilo v restauraci U přívozu v Dolní Vltavici dne 10. října tohoto roku.
                Pozvaní bývalí vedoucí provozu, zástupci obcí a spolupracující hosté se z úst vedení dozvěděli, že farma i nadále velmi úspěšně hospodaří, v současnosti především na úseku chovného masného skotu.Mezi její doplňkové aktivity patří lesní hospodářství spolu s myslivostí a rovněž i rybniční hospodaření. Pozornost je však zaměřena na vhodnou údržbu krajiny, firma své pozemky obhospodařuje ekologicky a toto označení nesou i veškeré její produkty na které má každoročně vystaven potřebný certifikát. Rozvíjí se i investiční stavební činnost a pravidelně podle finančních prostředků je obměňován mechanizační park. Samozřejmě, že firma rovněž čerpá dotace potřebné k úspěšnému hospodaření, což se projevuje zejména po vstupu České republiky do Evropské unie.
                Farma Milná v současné době hospodaří na téměř 1800 ha zemědělské půdy, přičemž začínala na 796 ha a chová celkem 970 ks skotu. Její činnost je zaměřena i na Muckově v katastru obce Černá v Pošumaví, na Malšínsku a úspěšně spolupracuje i se zemědělským družstvem Dolní Třebonín.
M y s l í    n a     l i d i
                Důležité je však to, že firma pro svých 16 zaměstnanců vytváří stále lepší a příznivější pracovní a sociální podmínky. Nejenom, že průměrný plat ve firmě již dosahuje výše 18 600 Kč, ale svým zaměstnancům poskytuje každoročně naturální požitky,které tvoří pro každého 65 kg vepřového a hovězího masa ročně, na jaře každý dostává knedlíky a na vánoce kapra, každému zaměstnanci platí měsíčně 400 Kč připojištění, přispívá 30 Kč na obědy a mnoho dalších výhod.
                Zaměstnanci tuto snahu oceňují, jsou spokojeni a svou pracovní aktivitou přispívají ke stále většímu rozvoji firmy, což zase následně oceňuje majitel firmy.
V duchu vzájemné spokojenosti se tak nesla i oslava patnácti let úspěšného hospodaření firmy.
22.10.2008