Jdi na obsah Jdi na menu
 


EVROPSKÉ ÚSPĚCHY TANEČNÍ SKUPINY VRTULE

8. 10. 2015

Evropské úspěchy taneční skupiny „VRTULE“ z Černé v Pošumaví

                V lednu letošního roku jsem v této rubrice, tohoto deníku, představil taneční skupinu VRTULE z Černé v Pošumaví. Tehdy, po čtyřech měsících od svého vzniku, měli již malí tanečníci za sebou nejedno úspěšné vystoupení.

                V soutěži Master Cup, která byla nominační na Mistrovství Evropy a konala se v prosinci v KD Metropol v Českých Budějovicích, obsadili tehdy druhé místo. Stříbrné medaile nakonec znamenaly postup na ME do Poreče v Chorvatsku, kterého se soutěžící, s pochopením rodičů a díky sponzorům, s velkou radostí a nadšením zúčastnili.

DSCN0012Zde již byla konkurence opravdu veliká, přesto se ve své kategorii Disco style, kde soutěžilo 17 skupin, umístnili na krásném třetím místě. Skupina pěti děvčat a dvou chlapců, pod vedením trenérek a choreografa se ve svém vystoupení velmi snažila a předvedla líbivé a hodnotné číslo.

                Tyto velmi příznivé výsledky měly vliv na to, že v dalším období nového školního roku, se podstatně zvýšil zájem o vstup do skupiny. Zatím se přihlásilo deset nových dětí a přihlašují se další a to nejenom z Černé a osad, ale i z Frymburka  a Olšova.

                Skupina Vrtule je tvořena dvěma kategoriemi, zájem narůstá především v kategorii MINI, od pěti do osmi a půl roku, ovšem přihlašují se i děti čtyřleté.

Tréninky, které se konají dvakrát týdně jsou poměrně náročné, s minimálně půlhodinovou tělesnou rozcvičkou a poté následuje „pilování“ sestavy vlastního programu. Přesto se děti na každý trénink i vystoupení těší a přistupují ke všem úkolům zodpovědně.

                V letošním roce plánují “vrtulky“ účast v soutěži Let´s dance v listopadu v Písku, dále se hodlají zúčastnit opět Master Cupu v prosinci v Českých Budějovicích, kde se bude skupina Vrtule snažit opět probojovat na ME do chorvatské Poreče. Zde by se tentokrát předvedl i tým kategorie MINI.

Příští rok proběhne regionální kolo, které pořádá Czech Dance Organization v březnu v Českých Budějovicích a pokud by zde uspěli, postoupili by na republikovou soutěž do Prahy.

                Vedoucí skupiny a trenérka Ája Suchánková, spolu s druhou trenérkou Miri Fillovou a choreografem Tomášem Suchánkem, zajistili pro tento školní rok pořádání dvou Workshopů, což je forma vzdělávání a prohlubování znalostí v dané problematice. Jednak by to měla být taneční skupina ILLKNEES ze Strakonic, která se stala v Poreči mistrem Evropy a probojovala se na mistrovství světa do USA. Dále je v jednání účast tanečnice a choreografky Qaši, vlastním jménem Leona Kvasnicová. Ta bývala členkou taneční skupiny UNO, dnes má vlastní skupinu IF. Qaša dělala choreografii k některým muzikálům a televizním projektům ( Česko hledá Superstar nebo Star Dance III.)

                Taneční skupina Vrtule se zaměřuje především na taneční styly disco / street. Charakteristickými znaky tohoto stylu je především rytmus, který se tak dostává dětem do těla nenásilnou formou, zlepšuje a rozvíjí koordinaci, postřeh a celkovou kondici mladého organizmu.

Proto by mělo být, a doufám, že i je, v zájmu všech rodičů, školy i představitelů obce, tyto aktivity všemi směry podporovat.

Vrtule by se měly točit stále a ještě ve větším rozsahu a přinášet účinkujícím radost a popularizovat tím obec Černou v Pošumaví.

Českokrumlovský deník, 8. 9. 2010