Má cesta za zdravím skrze stravu
Můj dřívější jídelníček byl plný prázdných kalorií. Člověk se tak leta stravuje a tělo se drží, upadá postupně, až jednou se naštve a řekne dost! Vznikne nějaký zdravotní problém. V běžném případě člověk zajde k lékaři, dostane nějaké léky na ztlumení problému a třeba i nějakou radu a jde stejným způsobem dál. U mě se to projevilo každodenními bolestmi břicha, přetrvávajícím exemem na rukou, kdy jediné řešení lékařů byly různé masti. Když i tohoto varování jsem nedbala a stále se držela zajeých stravovacích návyků, přišla obrovská únava, neschopnost cokoli dělat, vůbec ráno vylést z postele, pak přišli nepřestávající bolesti uzlin. Emoční přecitlivělost. Proto už jsem vyhledala lékaře. Udělal mi několik krevních testů, ultrazvuk břicha, dutin a dostala jsem prášek na srovnání žaludku. Každopádně lékař žádný velký problém nenašel, jen že mám horší jaterní testy, tka si mám udělat jaterní dietu a to bylo vše. Spíš se na mě díval, co tam chci? Takže jsem se výrazněji začla zabývat svým zdravím sama.
Začla jsem těmi játry, snažila jsem se dodržovat vhodná opatření. Nesmažit, nepoužívat tuk. (byl podzim, játra mají své období na začátku jara) Co mi ale nejvíce pomohlo napravit rovnováhu byla šťáva s červené řepy. Tu jsem si vždy nastrouhala a pak přes plátno vymačkala. Udělala si litr do lednice a pak jsem si dávala sklenici k snídani. Zkoušela jsem i obměny, kdy smíchané s jablky to bylo mnohem pitnější, někd yjsme zkusila pomeranč nebo i třeba křen v zimním období. Tuhle šťávu jsem s velkou pravidelností pila dva tři měsíce a postupně cítila, jak únava přechází. Pak už bylo řepu horší sehnat. KAždopádně mi to odstranilo tu šílenou únavu, i emoce se srovnaly, trávení se trochu spravilo a celkově jsem se cítila lépe.
Ale má cesta za zdravím tím teprve začala. Jendou mě kamarádka vytahla na astrovíkend a tam jsem si nechala udělat alternativní diagnózu zdravotního stavu. Kde mě varovali před budoucími zdravotními problémy a sdělila mi paní, že mám alergii na lepek a hrozně se divila, že to nevím, že to tam je velmi zřetelně. Tuhle diagnózu jsem sdělila praktickému lékaři, který se mi vysmál, místo aby se zamyslel a snažil se ji ověřit. Takže později jsem si musela sama vyžádat u alergologa testy na potravinové alergie, do kterých se mu nechtělo (že jsou drahé). Než se tohle vše událo, tak uteklo plno času a výsledky jsem zjistila až někdy v únoru. Vyšla mi tam intolerance lepek, mléko (kasein), sója. Výsledky mi byli sděleny po telefonu a doporučení, že se mám těmhle látkám vyhnout. Ale jak? Při čtění etiket, jsem zjistila, že tyhle látky jsou skoro všude. Vadí mi stopové množství či nikoli? Co sušené mléko? Co sójový lecitin? Co lepek v jiných obylninách, jak klasická pšenice? Co mám jíst, když nemůžu vše co jsem jedla do teď? I ve ve zdravých jídelnách byla tahle kombinace těžko k sehnání. První pocity byli hrozné. Co teď? Co mám dělat? Co můžu jíst? A začlo opět moje pročítání internetu a hledání cesty..
Ještě se vrátím zpět, než jsem měla výsledky testů. Mezi tím už jsem si hodně četla o stravě o typech stravy o různých surovinách, kde jsou jaké živiny, co tělo potřebuje, v čem co je, co je škodlivé atd. (Byla zima.) Tak jako začátek jsem zvolila očistu střev. Kdy nejvhodnější měsíc pro očistu je prosinec. Začla jsem pravidelně užívat tablety chlorelly se spirulinou (řasy, čistící střeva a dodávající hodně živin), do toho výtažek s hlívy na imunitu. Pak jsem přidala ranní užívání sklenice psyllia. To jsem pravidelně dodržovala asi dva měsíce.
A proč jsem zvolila tenhle postup? Nejen kvůli ročnímu období. Přes střeva se vstřebávají do těla živiny. My většinově máme naším životním stylem střeva zanesené a nefungují správně. Takže i při užívání různých zdravých věcí, potravinových doplňků apod. se do těla stejně dostane jen minimum. Vlastně bez očisty střev je tahle snaha svým způsobem zbytečná. Proto jsem začla tímhle způsobem.
Pak jsem v zimě začli pít skoro denně zázvorový čaj. Začla jsem přidávat do jídelníčku více zdravých věcí a ubírat ty nezdravé. I když musím říci, že dodržovat vše jak by člověk chtěl není pro mě úplně snadné. Často jsem hřežila něčím nevhodným, že mě honila mlsná apod. Ale věřím, že každým porušením, kdy si pak řeknu, že to vlastně nestálo za to, si to jednou zapamatuju a řeknu si, že mi to za hřích nestojí.
No a to už jsem zase u toho února. Když jsem se dozvěděla ty intolerance, tak to byl pro mě šok. Co teď budu dělat? První týden dva jsem byla úplně zmatená a nevěděla, co jíst, tak jsem byla týden hlavně na banánech. Jak přešel šok, tak jsem začla hledat. Pak jsem vydržela asi měsíc, kdy jsem se to snažila podstivě dodržovat. Musím říci, že bolesti břicha přešly, exem se pomalu klidnil a zaceloval. No a pak přišli první porušení a pak už to bylo vše v.... Teď je červen. Musím říci, že mi dělá problém to striktně dodržovat, i když s každým týdnem si více uvědomuji, že musím. Desetkrát člověk odolá pojedenácté ochutná zakázanou věc. Takže pád dnů se mi ruce spravují a pak přijde jedno porušení a zase se mi poruší kůže.
I když tento rok je počasí takové zvláštní, vše je tak nějak jinak, opožděně a teď s těmi dešti, je to spíše jak na podzim. Takže až v dubnu květnu, jsem měla takovou zase jakoby kůru. Skoro denně si dělám salát z mladého špenátu, rukoli s rajčaty, řektvičkami, semínky zalitý olivovým olejem. Je to pro mě opravdu mňamka a právě ta vhodná potravina pro očistu jater, i když trochu později.. Už se nemůžu dočkat úrody na zahrádce, kdy bude mnohem snažší dodržovat omezený jídelníček. A taky ta radost, to jsem si vypěstovala. :)
Už musím jít, dopíšu příště..