Jdi na obsah Jdi na menu
 

 



Informace k zápisu dětí a kritéria pro přijímání dětí k předškolnímu vzdělávání

29. 4. 2019
 
Zápis dětí do MŠ
 
     Zápis dětí do mateřské školy na následující školní rok probíhá v zákonem stanoveném termínu, a to od 2. do 16. května. Přesný den a čas zápisu stanovuje ředitelka školy po dohodě se zřizovatelem. O zápisu ředitelka informuje veřejnost prostřednictvím webových stránek školy, vyvěšením letáků i vyhlášením v místním rozhlase.
⦁ Po obdržení žádosti o přijetí do mateřské školy od ředitelky (tiskopisy je možné si v MŠ vyzvednout předem), zákonní zástupci žádost vyplní a doloží vyjádřením lékaře, že je dítě řádně očkováno dle § 50 zákona č. 258/2000 Sb. o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů a odevzdají zpět ředitelce školy. Zákonní zástupci jsou povinni odevzdat taktéž Evidenční list dítěte a uvést do něj pravdivé údaje, včetně údajů o zdravotním stavu dítěte. K zápisu je třeba si přinést platný průkaz totožnosti, popřípadě doklad o svěření dítěte do péče, rodný list dítěte, osoby se státní příslušností mimo EU prokážou oprávněnost svého pobytu na území ČR požadovaným potvrzením.
⦁ O přijetí rozhoduje ředitelka školy. Děti se do MŠ přijímají na základě kritérií zpracovanými školou. 
⦁ Nejpozději do 30 dnů po podání žádosti bude zveřejněno Rozhodnutí ředitelky školy o výsledcích přijímacího řízení (na přístupném místě ve škole, na webových stránkách školy). Rozhodnutí o nepřijetí budou doručena v písemné podobě poštou doporučeně v tomtéž termínu.
Od počátku školního roku, který následuje po dni, kdy dítě dosáhne pátého roku věku, do zahájení povinné školní docházky dítěte, je předškolní vzdělávání povinné. Nevztahuje se na děti s hlubokým mentálním postižením.
⦁ Dítě může být přijato k předškolnímu vzdělávání i v průběhu školního roku, pokud nebude překročena kapacita školy a hygienická kritéria.
 
 
Kritéria pro přijímání dětí do Mateřské školy Doloplazy se školní jídelnou:
 
1)  Děti s odkladem školní docházky a trvalým pobytem dítěte v obci Doloplazy
2)  Děti poslední rok před zahájením povinné školní docházky a trvalým pobytem dítěte v obci Doloplazy
3)  Děti s trvalým pobytem dítěte v obci Doloplazy seřazené od nejstarších dětí po děti nejmladší (Pozn. nejmladší – dovršení věku dvou let do 31.8 příslušného kalendářního roku)
4)  Děti z dalšího okolí v případě volné kapacity, přičemž upřednostňujeme děti, které již mateřskou školu navštěvují s omezením docházky a děti, které mají v mateřské škole sourozence. Dále zohledňujeme věk dítěte (od nejstarších po nejmladší). 
⦁ Při rozhodování o přijetí dítěte k předškolnímu vzdělávání v mateřské škole bude ředitelka mateřské školy brát v úvahu důležitost jednotlivých kritérií ve výše uvedeném pořadí.
⦁ O přijetí dítěte se zdravotním postižením rozhoduje ředitelka školy, po dohodě a písemném vyjádření školského poradenského zařízení a pediatra (zákon č. 561/2004 Sb., školský zákon, § 34 odst. 6).