Jdi na obsah Jdi na menu
 

Četba pro 8. A

Christopher Paolini: Odkaz Dračích jezdců. Eragon

 

Fantasy bestseller Eragon z pera patnáctiletého Christophera Paoliniho, který nadchl miliony čtenářů po celém světě. Vypráví příběh chudého farmářského chlapce, který najde v Dračích horách modrý kámen, z něhož se vyklube dračí mládě – Safira. Spolu se vydají na nebezpečnou cestu královstvím ovládaným králem, jehož zlo nezná mezí. Dokáže Eragon naplnit své předurčení a převzít břímě legendárních Dračích jezdců? Osud království možná leží v jeho rukou ... První díl trilogie Odkaz Dračích jezdců. Eragon je plný hrůzných momentů, snů a zjevení. Nikde nevázne. Je to začátek velkého díla. Bezmála 500 stran uteče jako voda. O Eragonovi se mi zdává i v noci a po knize sahám hned po probuzení. Jako nespočet dalších čtenářů čekám se zvědavostí, obdivem a nadějí, co bude dál. A jako Eragonova dračice říkám: ,,Všechno bude dobré, maličký.''

 

Radka Zadinová: Dívka odnikud

 

Šestnáctiletá Nina žije na ranči, kde ji jako malou odložili. Nikdy se s tím nesmířila a stále doufá, že se máma vrátí. Jedinou útěchou jsou pro ni koně a blízkost kamarádky Diany a jejích bratrů. Zatímco s Michaelem ji pojí přátelství, s Gabrielem moc nevychází. Když ji však při hádce nečekaně políbí, podlehne Gabrielovu kouzlu. Jak to, že na něj nemůže přestat myslet, i když ví, kolika holkám popletl hlavu? A proč se zrovna teď chová Michael tak divně?

 

Cassandra Clare: Nástroje smrti. Město z kostí

 

Když se patnáctiletá Clary Frayová vydá do newyorského klubu Pandemonium, vůbec netuší, že se stane svědkyní vraždy, kterou navíc spáchají tři teenageři se zvláštním tetováním na těle a podivnými zbraněmi v rukou. Mrtvé tělo pak jednoduše zmizí. Nejde jen tak zavolat policii, když jsou vrahové pro všechny ostatní neviditelní a na místě činu nezbyla ani kapka krve, která by napověděla, že tu zemřel člověk. A byl to vůbec člověk? Zde se Clary poprvé setká s Lovci stínů, bojovníky, kteří mají chránit svět před démony. Během čtyřiadvaceti hodin je Clary vtažena do jejich světa, její matka totiž zmizí a na samotnou Clary zaútočí démon. Proč by se ale démoni zajímali o obyčejné lidi, jako je Clary a její matka? A jak je možné, že má Clary najednou „vnitřní zrak“? To by rádi věděli i Lovci stínů… Zábavné, odvážné a neotřelé fantasy od Cassandry Clareové slibuje svým čtenářům strhující čtení, s nímž nebudou chtít přestat.

 

 

 

Forrest Carter: Škola Malého stromu: skutečné události

 

Kniha je vyprávěním "skutečných událostí" ze života indiánského chlapce v Tennesee třicátých let, kterého se po smrti rodičů ujali babička a dědeček, moudří lidé z kmene Čerokíů. V Americe se stala bestsellerem a postupně vyšla ve všech světových jazycích. Vyprávění o zážitcích vzešlých ze skotských a čerokíjských tradic amerického východu. Podstatou knížky není historická dokumentace, ale oslava Čerokíů a skotského odporu k životu v područí. Inspirativní koncepce amerických dějin z pohledu podceňovaných minorit.

 

Jonathan Stroud: Bartimaeova trilogie. Amulet Samarkandu

 

Současný Londýn, kde vládnou mágové, je nebezpečné místo plné nástrah, skrytých hrozeb a špehů. A právě tam uzavřou neochotné spojenectví dva velmi rozdílní hrdinové:Nathaniel je kouzelnický učeň, který od pěti let studuje u svého přísného mistra, aby se jednou mohl připojit k vládnoucí elitě. Cítí se trochu osamělý, ale nemůže si na nic stěžovat - dokud ho veřejně nezesměšní mocný mág Simone Lovelace. Od té chvíle myslí Nathaniel jen a jen na to, jak se nadutému kouzelníkovi pomstít, a potají se noří do magických svazků skrývajících ta nejtěžší, nejsložitější kouzla. A potom povolá démona, jenž se má stát nástrojem jeho pomsty…Bartimaeus je pět tisíc let starý džin střední úrovně, který má už ledacos za sebou, nesnáší, když mu lidé říkají démone, nerad připouští, že existují mocnější magické bytosti než on, a upřímně ho rozčiluje, že má dělat poskoka dvanáctiletému holobrádkovi. Ale nic na plat, džin musí splnit každý příkaz. Naštěstí je Bartimaeus podnikavý a vynalézavý, což se mu bude hodit, protože ten protivný kluk mu dal za úkol ukrást dobře hlídaný magický předmět…

 

Rick Riordan: Magnus Chase a bohové Ásgardu. Prastarý meč

 

Magnus Chase byl vždy problémové dítě. Po té, co jeho matka záhadně zemřela, žil sám v ulicích Bostnu, přežíval díky svému důvtipu a držel se vždy o krok napřed před policií a soudci. Jednou ho najde jeho strýc, kterého sotva zná a o kterém jeho matka tvrdila, že je nebezpečný. Strýc Randolph mu však poví neuvěřitelné tajemství: Magnus je syn Norského boha.Vikingské mýty jsou pravdivé. Bohové Asgardu se připravují na válku. Trolové, obři a ještě horší nestvůry se rozplývají nad soudným dnem. Aby zabránil Ragnaroku, musí Magnus prohledat všech Devět Světů a najít zbraň, která je ztracená už několik tisíc let. Když je napaden ohnivým obrem a musí si vybrat mezi vlastním bezpečím a životy stovek nevinných lidí, udělá Magnus fatální rozhodnutí. Někdy, aby člověk mohl začít nový život, musí zemřít. 

          

                                                                                                 

J. R. Tolkien: Hobit, aneb, Cesta tam a zase zpátky

 

Hobit je v prvním plánu pohádkový příběh o velké cestě čaroděje Gandalfa, družiny trpaslíků a hobita Bilba Pytlíka za pokladem střeženým drakem Šmakem. V plánu druhém je to ovšem jeden z prvních kamenů rozsáhlého a světoznámého cyklu příběhů, legend a mýtů z dávné Středozemě, které svého autora proslavily po celém světě.  U kořenů tohoto tajemného i kouzelného světa stojí příběh, který se tváří jako pohádka: příběh o usedlém a požitkářském hobitovi jménem Bilbo, jehož život jednoho dne rozvrátí kouzelník Gandalf. Spolu s družinou trpaslíků ho pošle na výpravu, na níž pohodlného Bilba čeká to, čeho by se dobrovolně nikdy nezúčastnil: dobrodružství mezi obry, elfy a skřety, o nichž do té doby jen slýchal. Malý, nenápadný, podceňovaný hobit na této cestě nejen získá pohádkové bohatství, kterým bude udivovat sousedy, ale k vlastnímu překvapení dokáže všem, že není takový budižkničemu – zachrání své druhy, unikne krvežíznivým nepřátelům, oklame draka a dokonce zažehná hrozící válku.                                                                 

 

 

Natalja Vasiljevna Ščerba: Časodějové. Klíč k času

 

Vasilisa žila až donedávna se svojí babičkou a neměla ponětí o tom, že její otec je mocný mág země Eflary. Místa, kde žijí tajemní čarodějové, kteří ovládají silnou magii, díky níž mohou ovlivňovat čas. Když se pak sama ocitne v zemi časodějů a víl, netuší, jaké nebezpečí tam na ni čeká. Nikdo neví, proč se tam najednou objevila, ani kým ve skutečnosti je. Je to nešika, která nezná svůj původ, nebo špionka, kterou vyslal její otec, aby mu pomohla získat trůn? Nebo je dokonce mocná časodějka, která umí ovládat čas a může zachránit Zemi a Eflaru před nebezpečím, které se na ně řítí?

 

 

 

 

Jenny Han: Oko za oko

 

Velké holky nepláčou, ale vezmou svůj osud pevně do rukou. Ostrov Jar není jen idylické místo na dovolenou, ale to vědí pouze ti, co na něm žijí. Kat, Mary a Lillia chodí na střední školu, ale to je asi to jediné, co mají společného. Tedy kromě touhy pomstít se. Pomstít se těm, kteří je šikanovali, vysmívali se jim a udělali jim ze života peklo. Špatné věci se totiž stávají i hodným holkám. Ale i hodné holky se umějí bránit. A tyhle tři dohromady? Jsou schopné čehokoli…

                                            

  

 

Uri Orlev: Ostrov v Ptačí ulici

 

Jako Robinson Crusoe na opuštěném ostrově přežívá židovský chlapec s nesmírnou odvahou a vynalézavostí v polorozbořeném domě v opuštěné čtvrti varšavského ghetta. Obyvatelé čtvrti byli odvedeni a zanechali po sobě téměř veškerý svůj majetek. Zničený dům se nachází u zdi oddělující ghetto od zbytku města. Větracím otvorem může Alex ze svého úkrytu sledovat, co se děje ve čtvrti vně ghetta. Má za úkol počkat v troskách na tatínka, který mu slíbil, že se za několik dnů vrátí. Dny se však mění v týdny a týdny v měsíce, během nichž dojde k mnoha událostem bezpočtu překvapení.

 

 Ivona Březinová: Holky na vodítku. Jmenuji se Alice: jsem narkomanka

 

Alice je inteligentní gymnazistka, které rodiče naprogramovali kariéru lékařky. Stresy v rodině plynoucí ze strohé výchovy a osobních problémů všichni řeší nejrůznějšími léky. Alice chce rodičům vyhovět, ale jak se vyskytne skulina v podobě samostatně prožitých prázdnin, zatouží být dospělá a zároveň vyzkoušet zakázané ovoce. Nová láska ji však nutí vyhledávat drogu a zběsilý kolotoč se rychle roztáčí Napínavý příběh dívky, která se octla v drogové pasti.

 

Clare Cassandra: Pekelné stroje. Mechanický anděl

 

1. díl nové trilogie od autorky Nástrojů smrti. Poté, co osiřelé Tesse Grayové zemře teta, která se o ni starala, vyplouvá dívka v dubnu roku 1878 z New Yorku do Londýna za svým bratrem Nathanielem. V přístavu na ni však nečeká Nate, nýbrž prapodivná dvojice žen, jimž se přezdívá Temné sestry. Uvězní ji v jejich domě a připravují ji pro záhadného Magistra, který ji chce získat. Při nezdařeném útěku Tessa zraní jednu ze služebných, ze které se vyklube podivná mechanická bytost. Záchrana přijde z nečekané strany – v Temném domě se objeví Will Herondale, jeden z lovců stínů…

 

Sophie Kinsella: Audrey se vrací

 

Neobyčejný příběh obyčejné dívky…   Čtrnáctiletou Audrey spolužačky krutě šikanovaly, proto ji už řadu měsíců vězní doma strach. Lépe se cítí jen ve tmě nebo alespoň za tmavými brýlemi. Léčí se u doktorky Sarah, ale k návratu do normálního života má stále daleko. Změna přijde nečekaně – se sympatickým kamarádem jejího bratra Linusem. Audrey totiž zjistí, že právě s ním dokáže mluvit o svých obavách a psychických problémech jako s nikým jiným a hlavně kvůli němu se odváží opět mezi lidi – i když jejím prvním „vítězstvím“ je pouze společná kratičká návštěva kavárny Starbucks. Zůstane však pouze u přátelství? Až když je Audrey o hodně líp, uvědomí si, že krize, kterou prochází, neovlivnila jenom ji, ale také její milující rodiče a dva svérázné sourozence, což je o důvod víc, aby se nemoc snažila definitivně zahnat.

 

 

Roderick Gordon: Ztracený svět v Podzemí

 

Vydejte se na dobrodružnou cestu do tajemného PODZEMÍ. Čtrnáctiletý Will žije se svou rodinou v Londýně a spolu s otcem sdílí vášeň pro archeologické výkopy a pátrání po zmizelém světě pod zemí. Když Willův otec při objevování podzemních chodeb náhle zmizí, rozhodne se ho Will se svým kamarádem Chesterem najít. Ve sklepě jejich rodinného domu objeví tajnou chodbu a brzy se ocitnou hluboko pod zemí, kde se skrývá temné a děsivé tajemství. Tam, kde by to nikdo nečekal, existuje utajený svět, kde žijí lidé pod krutou nadvládou. Will s Chesterem jsou zatčeni a uvězněni a čeká je vyhoštění do Hlubin, odkud se ještě nikdo nikdy nevrátil. Podaří se jim uniknout zpět na Povrch? Jaká další tajemství se skrývají v PODZEMÍ? Nenechte si ujít světový bestseller, který zná již celý svět!

 

Kerstin Gier: Zámek v oblacích

Vysoko ve švýcarských Alpách leží hotel, který již má nejlepší časy dávno za sebou. Ale když se na přelomu roku koná velkolepá oslava a přicházejí hosté z celého světa, sedmnáctiletá Fanny má stejně jako zbytek personálu plné ruce práce, aby všem hostům zajistila co nejlepší servis. Avšak jak postupně poznává, nic není takové, jak se zdá. Co se skrývá za sametovými závěsy? Vlastní žena ruského oligarchy skutečně legendární diamant? A proč ten hezký Tristan raději vylezl po fasádě, než aby šel po schodech? Fanny se brzy ocitá uprostřed život ohrožujícího dobrodružství, v němž nejen hrozí, že ztratí svou práci, ale i svoje srdce.

 

 

Mark Haddon: Podivný případ se psem

Výjimečný příběh o výjimečném světě autistického chlapce. Christopher Boon je patnáctiletý hoch, který nerozumí lidským citům a nemá rád, když se ho kdokoli dotkne, ale je to matematický génius a obdivovatel Sherlocka Holmese. Když jednoho dne najde za plotem zahrady vidlemi zapíchnutého psa, rozhodne se, že vypátrá pachatele. Detektivní novela byla ve Velké Británii zvolena Knihou roku 2003 v rámci prestižní Whitbreadovy ceny.                     

 

 

 

Marissa Meyer: Renegáti

 

Renegáti jsou syndikát lidí s neobyčejnými schopnostmi. Vynořili se z trosek zničené společnosti a zavedli znovu řád tam, kde dosud vládl chaos. Jako obhájci práva a spravedlnosti jsou pro všechny symbolem odvahy a naděje. Výjimkou jsou zločinci, které kdysi svrhli. Nova má důvod Renegáty nenávidět a touží po pomstě. Jenže na cestě za svým cílem potká Adriana, který je Renegát. Dosáhne Nova nakonec své pomsty?

 

Cathryn Constable: Vlčí princezna

 

Sofie je na světě sama a touží být něčím výjimečná. Ale to, co ji v životě čeká, by si nepomyslela ani ve snu…   Školní výlet. Zasněžené pláně Ruska. Sofie, Delphine a Mariana se náhle ocitnou samy ve vlaku uprostřed liduprázdné, mrazivé pustiny. Dočkají se však pohádkového vysvobození - princezna Anna Fjodorovna Volkonská je na saních tažených koněm odveze do svého zimního paláce, obleče do krásných šatů a připraví jim neobvyklé zážitky. Když padne noc a z okolních lesů zavyjí vlci, zjišťuje Sofie, že tajuplný zchátralý palác obsahuje nejedno tajemství, které jí je vzdáleně povědomé. Začíná pátrat ve vzpomínkách na ztracené dětství, a z toho, co nakonec objeví, jí běhá mráz po zádech. Je princezna Anna tou, za kterou se vydává? Pokud ne, kdo je skutečnou dědičkou šlechtického sídla? A proč Sofii tak přitahují ti bílí vlci?

 

 

 

Neil Gaiman: Hvězdný prach

 

Na ospalém anglickém venkově, na úsvitu viktoriánské éry, žije si vesnička Zeď, která dostala jméno podle impozantní kamenné hradby, jež ji odděluje od přilehlé louky a toho, co je za ní, svůj poklidný život. U jediné mezery ve zdi dnem i nocí stojí stráže, aby zabránily zvědavcům projít ven. Jen jednou za devět let svou hlídku opouštějí, to když se na louce za zdí koná zvláštní a neobyčejný trh. Tady, ve zdi, se mladý Tristran Thorn zamiloval do krásné Viktorie Foresterové. Ale Viktorie je chladná a vzdálená – tak vzdálená jako hvězda, kterou jednoho mrazivého říjnové večera ona a Tristran vidí padat z nebe. Aby získal Viktoriinu přízeň, přísahá Tristran, že spadlou hvězdu najde a přinese ji své milované.

 

 

J. D. Rinehart: Koruna tří. Prokletý král

 

Trojčata jsou předurčena vládnout Toronii. Cesta k trůnu je však dlouhá a krvavá Toronii, říši tří království, vládne železnou rukou krutý a nelítostný král Brutan. Zubožená země, po staletí zmítaná válkou, upíná všechny své naděje k dávnému proroctví, že se králi narodí trojčata, která ho zabijí a společně pak nastoupí na trůn. Tehdy v Toronii znovu zavládne mír.  Když na nebi vyjdou tři nové hvězdy, ohlašující naplnění předpovědi, trojčata se skutečně narodí. Naštěstí se kouzelníku Melchiorovi podaří děti před Brutanem včas ukrýt. Sourozenci pak po třináct let žijí v utajení, každý v jiném koutě země, aniž vědí jeden o druhém. Tarlan, který dokáže mluvit se zvířaty, hadí muž Galf a neohrožená vůdkyně Elodie.

 

Alf Kjetil Walgermo: Tlukot mého srdce

 

Amanda a Jenny jsou nerozlučné kamarádky. Zanedlouho jim bude čtrnáct a nejraději jezdí na kole nebo nakupují oblečení. Na konci školního roku se u nich ve třídě objeví David a Amanda se do něj bezhlavě zamiluje. Naštěstí to vypadá, že i David se o ni zajímá. Na jednom večírku se už už schyluje k jejich prvnímu polibku, jenže pak se náhle Amanda probouzí v nemocnici a neví, co se s ní stalo. Má na své tělo příliš velké srdce. Pokud se nenajde brzy vhodné srdce pro transplantaci, zemře. Amandin svět se obrací naruby a vše najednou přestává dávat smysl. Dokáže se s myšlenkou na smrt vyrovnat? A jak se k její nemoci postaví David a Jenny? Opravdu láska hory přenáší, nebo je to jen rčení, které nikdy nemělo žádný smysl?

 

 

 

Veronika Válková: Terezínské ghetto. Tajemný vlak do neznáma

 

Už podruhé za sebou přenese Báru atlas do minulosti uprostřed noci. Tentokrát se ocitla v naprosto pustém městě. Na ulicích ani živáčka, žádné okno nesvítí, auta tu nejezdí... Ukrytá za stromy v parku s hrůzou pozoruje, jak nějací muži převážejí na káře - lidské mrtvoly! Bára je přesvědčená, že se tu všichni lidé v noci schovávají, protože po ulicích řádí nějací vrazi. Do rána málem umře strachy. Jakmile se rozední, začne hledat cestu pryč, ale zjistí, že místo má hradby a brány že hlídají vojáci. Není úniku. Naštěstí se seznámí s Petrem, který ji ukryje na půdě domu, v němž žije spolu s dalšími chlapci v podstatě jako v dětském domově. On a jeho tři kamarádi pro Báru shánějí jídlo, deku na spaní a další nezbytnosti a od nich se také Bára postupně dozvídá, že se ocitla v nacistickém ghettu za druhé světové války. Na svých toulkách po Terezíně se seznámí s dalšími osobami, které dokreslují bezútěšnou situaci lidí, jež sem nacisté zavřeli - s nadaným studentem Maxem, který si při práci v dílně poranil ruku, a protože dostal otravu krve museli mu ji amputovat, ale bez narkózy, protože v Terezíně nejsou léky, nebo se stařičkou paní Blumenfeldovou, která umírá hlady. Když dostanou její kamarádi transportní lístky, rozhodne se Bára, že sama v Terezíně nezůstane a že odjede s nimi.

 

 

Lois Lowry: Spočítej hvězdy

 

Kniha světoznámé americké autorky, jejíž mnohonásobně vyznamenaný román Dárce se dočkal také filmové podoby, zavede čtenáře do Dánska v době druhé světové války. Dvě kamarádky Annemarie a Ellen si zatím válku nijak neuvědomují, pociťují ji snad jen v tom, že už se v obchodech nedá koupit tolik věcí, zvláště jejich oblíbených sladkostí. Válečné hrůzy však náhle a brutálně vtrhnou do jejich života, když Němci začnou v okupovaném Dánsku pronásledovat Židy. Ellen je totiž Židovka a ocitá se v ohrožení života. Annemariini rodiče se rozhodnou malou kamarádku své dcery zachránit...

 

Marrisa Meyer: Měsíční kroniky. Cinder

 

Rušné ulice Nového Pekingu se hemží lidmi a androidy. Populaci devastuje smrtící nákaza. Z vesmíru tomu přihlížejí krutí měsíční lidé, kteří čekají na správný okamžik. Nikdo netuší, že osud Země spočívá v rukou jediné dívky...Šestnáctiletou Cinder považuje většina lidské společnosti za nepovedenou hříčku techniky a její macecha za neúnosné břemeno. Být kyborg ale má i své výhody – mozkové rozhraní poskytuje Cinder nevšední schopnost opravovat věci (roboty, vznášedla, své vlastní nefungující součástky), díky čemuž se stane nejvyhlášenější mechaničkou v Novém Pekingu. Právě tato pověst přivede k jejímu stánku prince Kaie, který potřebuje před výročním bálem opravit porouchaného androida. Princ opravu v legraci nazve otázkou národní bezpečnosti, ale Cinder má podezření, že věc je mnohem vážnější, než jí je princ ochoten prozradit. Cinder touží udělat na prince co nejlepší dojem, ale se všemi plány je konec, když se její mladší nevlastní sestra a jediná lidská přítelkyně nakazí smrtelným morem, který sužuje Zemi už celé desetiletí. Macecha obviní z dceřiny nemoci Cinder a nabídne její tělo pro výzkum moru, což je „pocta“, kterou dosud nikdo nepřežil. Ale netrvá dlouho a vědci zjistí, že jejich nové pokusné morče je zvláštní. Chirurgové, kteří proměnili Cinder v kyborga, něco skrývali. Něco cenného.Něco, kvůli čemu jsou někteří lidé ochotní zabíjet.

 

 

Live Bonnevie: Klan koní

 

Amanda Fivelová miluje koně. Její otec miluje sázení. Když Amanda vyhraje důležitý závod v parkúru, vsadí se její otec, že Amanda vyhraje i mistrovství světa. Jenže ne v parkúru, ale v závodech na islandských ponících! Amanda v životě na takovém koni nejela, natož aby na něm závodila. A teď má jen 90 dní, aby to zvládla a pomohla svému otci neztratit nejen čest. Může se vůbec něco takového podařit? Amandin příběh není ale jen o závodění, je o hledání sebe sama, o vztahu mezi člověkem a zvířetem, o přežití, lásce a osamělosti a o hledání pravdy i navzdory lidem, kteří nám v tom chtějí bránit.

 

František Tichý: Transport za věčnost

 

Petr, Honza, Matouš a Jakub jsou spolužáci ze stejné holešovické školy. Jejich kamarádství i osobní statečnost má ale brzy prověřit houstnoucí temnota světové války. Kniha je rozdělena do tří dílů. V prvním se čtenář seznámí s životem mládeže na počátku protektorátu. Honza, z jehož pohledu je celý příběh vyprávěn, je docela normální kluk, avšak potom, co je jeho otec zatčen gestapem, je nucen převzít v rodině mužskou roli a starat se o svoji mladší sestru. V druhém díle je popisován další průběh kamarádství mezi hochy, které nově nastolený režim postupně rozděluje – vnitřně i navenek. Vycházejí v platnost protižidovská opatření, začínají transporty. Třetí díl je nejtemnější a naplno se zde projeví zlo tehdejší doby – najdou kamarádi světlo, odvahu a věrnost sobě navzájem i sami sobě i uprostřed terezínského ghetta? Dobrodružný příběh odehrávající se v protektorátní Praze a terezínském ghettu se snaží nejen přiblížit osudy několika chlapců na pozadí dobových událostí, ale míří i k hlubším otázkám po původu zla a základního určení lidské existence.

 

 

 

Leigh Bardugo: Gríša. Světlo a stíny

 

Ravka, kdysi mocná a hrdá země, se otřásá v základech. Pás neprostupné temnoty obývaný krvežíznivými nestvůrami, ji rozdělil na dvě části. Její budoucnost leží v rukou nic netušící dívky… Alina nikdy v ničem nevynikala. O to víc je překvapena silou, která se projeví v okamžiku, kdy je se svým regimentem napadena a jejímu nejlepšímu příteli hrozí smrt. Jejích výjimečných schopností si všimnou na nejvyšších místech a dívka je dopravena na královský dvůr, kde se má naučit ovládat své dosud nezkrocené schopnosti. Má se stát grišou – členkou privilegované vrstvy mágů a kouzelníků. Jenže nic v tomto světě plném přetvářky není tak, jak se jí snaží namluvit. Alina proniká do tajemného společenství grišů a poznává blíž i jejich nejvyššího mága, okouzlujícího Temnyje. Postupně přichází na to, že vše, co se kolem ní děje, má jediný cíl. Zneužít její jedinečnou moc proti celé zemi i proti ní samotné. Pokud se nechce stát loutkou v rukou zla, musí uprchnout. Jediná možná cesta však vede tam, kam se jiní neodvažují. K pásu neprostupné temnoty…

 

Cornelia Funke: Inkoustové srdce

 

Knihvazač Mortimer Folchart je milovníkem knížek a nadšenou čtenářkou je i jeho dcera Meggie. Mortimer (Mo, jak Meggie říká otci) má navíc neobyčejný talent: když nahlas předčítá, zhmotní se postavy z příběhu v našem světě – ovšem zároveň se někdo odtud ztratí. Tak kdysi zmizela v dobrodružné knize jménem Inkoustové srdce Meggiina maminka… Jedné deštivé noci se v domě Folcherových objeví neznámý muž jménem Prašprst, doprovázený kunou s růžky – a Meggie, aniž to tuší, se proto octla na začátku dlouhé cesty plné překvapivých zvratů, která ji dovede až do doupěte hrdlořezů – postav z knížky Inkoustové srdce –, kteří nyní žijí v reálném světě. V závěru zůstává téměř jenom na Meggie, aby zvrátila jejich kruté záměry...Cornelia Funkeová (opět) napsala (opravdu) mistrovský příběh se se spoustou živě vykreslených postav, kde se fikce mísí s realitou tak samozřejmě, že nás vyprávění vtáhne přímo do magického srdce knížky...

 

Katherine Marsh: Kluk odnikud

 

Čtrnáctiletý Ahmed prchá s otcem před válkou, která zuří v jeho vlasti. Po riskantní plavbě v gumovém člunu se ocitá v Bruselu, sám, bez peněz, bez dokladů, bez mobilu. Po tristní zkušenosti s pašeráky lidí nikomu nedůvěřuje, ukrývá se ve sklepě velké vily a pomalu ztrácí naději. A pak se seznámí s Maxem, třináctiletým Američanem, jehož rodiče v Bruselu pracují pro NATO. Max se také cítí osamělý a vykořeněný: francouzsky se teprve učí, a tak si těžko hledá kamarády, ve škole se mu nedaří, a navíc se stal terčem šikany. Když pomůže Ahmedovi, aby v Bruselu mohl zůstat, začíná se Maxův pocit, že je k ničemu, pomalu rozplývat… Na pozadí uprchlické krize vypráví Katherine Marshová poutavý, dojemný příběh o houževnatosti, přátelství, naději i odvaze… o velkých činech obyčejných hrdinů.

 

 

Francesca Zappia: Eliza a její nestvůry

 

Eliza je stydlivá a trochu divná holka, ale na internetu se z ní stává anonymní tvůrkyně populárního komiksu Nestvůrné moře. Vůbec si neumí představit, že by se jí ve skutečném světě mohlo líbit tolik jako ve virtuálním. Tedy do chvíle, než do školy nastoupí fanoušek její tvorby Wallace. Rozumí si a Eliza začne přemýšlet, jestli by život offline nestál za zkoušku. Jenže pak vyjde její identita najevo a všechno, co vybudovala, se začne rozpadat.

 

Manuela Martini: Mrazivé léto

 

V jihošpanělském městečku Marbella si patnáctiletá Lyra připadá jako v ráji. Až do chvíle, kdy zmizí její spolužačka Pia. Lyra se rozhodne přijít tomuto záhadnému zmizení na kloub. Nedlouho poté je Pia nalezena mrtvá a z letní idylky se stává zlý sen. Lyře se zdá, že se její matka chová divně. Navíc je přesvědčená, že zahlédla svou sestru, která zahynula již před deseti lety. Co jí matka tají? Jaká děsivá tajemství měla zůstat navždy skryta?

 

 

Kim Liggett: Prokletý rok

 

Dívkám ve vesnici se tvrdí, že mají moc vyrvat spořádané muže z náruče jejich manželek. Proto jsou v šestnáctém roce života vyhnány do divočiny, kde se musí od této magie očistit – ne všechny se však vrátí. Tierney Jamesová sní o společnosti, kde mají ženy větší hodnotu než kus masa. Ale jak se blíží její vlastní prokletý rok, zjišťuje, že hrozba nečíhá jen v lesích. Nebezpečí se skrývá v nitru samotných dívek.

 

Holly Black: Magisterium. Železná zkouška

 

Callum Hunt ví už odmalička, že pokud by se někdy zapletl s magií, znamenalo by to pro něj jediné – smrt. Jeho otec mu to ostatně nikdy nedovolí zapomenout. Když je Cal pozván k vstupním zkouškám do tajemné čarodějné školy jménem Magisterium, slíbí otci i sám sobě, že v testu dokonale propadne. Jenže Cal má naneštěstí magii v krvi, takže i přes veškerou snahu je spolu s dalšími dvěma žáky vybrán, aby studoval u největšího mága ze všech, mistra Rufuse. Cal zjišťuje, že magie je mnohem zábavnější, než si kdy uměl představit, a také skoro stejně tak nebezpečná. Ve škole si vedle nových přátel rychle udělá i nové nepřátele… Dvě nejlepší autorky současné fantasy pro mládež se spojily, aby napsaly nejúžasnější magické dobrodružství od dob Harry Pottera.

 

Melissa de la Cruz: Ostrov ztracených: zrozeni pro dokonalé zlo

 

Před dvaceti lety byli všichni lotři a padouši vyhnáni z království Auradonu na ostrov Ztracených – temné strašidelné místo chráněné magickou klenbou, ze kterého není úniku. Nejhorší zločinci teď žijí bok po boku v naprosté izolaci, zbaveni magických schopností a zapomenuti světem. Ale kdesi v útrobách Zakázané pevnosti je skryto Dračí oko – klíč k dokonalému zlu a jediná naděje všech lotrů na vysvobození z tohoto ukrutného zajetí. Kouzelnou hůlku dokáže najít jen ten nejchytřejší, nejpodlejší a nejzákeřnější padouch… kdo se jím stane?

 

Philip Reeve: Smrtelné stroje

Představte si, že žijete v Londýně daleké budoucnosti, který se pohybuje prostorem pomocí motorů a kol a požírá jiná města. Představte si, že vypadnete ze svého rodného mobilního města do zlověstného neznáma. Přesně to se přihodí Tomovi, hrdinovi prvního dílu slavné sci-fi tetralogie. Je zrazen svým velkým vzorem, významným historikem Valentinem, a ocitne se uprostřed nehostinné pustiny. Jeho jedinou společnicí je nemluvná dívka Hester, která se touží pomstít Valentinovi za to, že zabil její rodiče a ji samotnou zmrzačil. Vydají se spolu zpátky do Londýna a na nebezpečné pouti je čekají mnohá dobrodružství. Přitom si Tom postupně uvědomuje, že dosud slepě věřil lidem, kteří si to nezasluhují, a myšlenkám, které vedou svět do záhuby…

 

Jenny Han: Všem klukům, které jsem milovala

Milostné dopisy mají mnoho podob. Lara Jean nikdy žádný nedostala, ale pár už jich napsala – na rozloučenou. Lara žádnému klukovi nedala najevo, že se do něj zamilovala. Místo toho mu napsala dopis o tom, jak se cítí, pečlivě ho zapečetila a schovala do krabice pod svou postelí. Ale jednoho dne dopisy z krabice zmizí a Lara zjistí, že je někdo rozeslal. A najednou musí čelit všem svým pocitům, které před světem – a hlavně přímo před adresáty – pečlivě ukrývala! A jak se postupně vyrovnává s minulostí, zjišťuje, že něco dobrého to rozeslání dopisů přece jen přineslo.

Allan Zullo: Děti holocaustu: pravdivé příběhy o odvaze a statečnosti


Příběhy „dětí holocaustu“ představují strhující životní osudy devíti židovských dětí, které musely přežít hrůzy holocaustu po celé Evropě. V době největších zvěrstev, která se kdy děla, muselo každé z nich prožít své osobní peklo a projít noční můrou druhé světové války. Tato kniha je pomníkem jejich odvahy tváří tvář smrti. A také oslavou lidského ducha – vůle překonat nevýslovné hrůzy, vůle zvítězit nad zlem, vůle žít. Lidé v příbězích vlastně mají jednu společnou vlastnost – hluboko ve svém srdci věřili, že budou žít, i když mnoho jiných kolem nich umíralo.