Jdi na obsah Jdi na menu
 


Historie

 Dobrovolný sbor hasičský v Třeštině byl založen z iniciativy učitele místní školy Františka Šmída, rodáka z blízkých Řimic, dne 23.srpna 1896 a měl na první Valné hromade 19 členů činných a 1 člena přispívajícího. Za starostu spolku byl zvolen Antonín Wiederman , do výboru byli zvoleni Antonín Tichý , František Vysoudil, Antonín Merta. Náčelníkem byl zvolen František Šmíd, prvním podnáčelníkem Eduard Diblík a druhým podnáčelníkem Hynek Fux.

Dobová fotografie  :

p0142931.jpg

MOTTEM  práce hasičů v Třeštině je památná řeč náčelníka Michala Poštulky, jež pronesl na Valné hromědě dne 8.1.1922 a která jejich aktivní činnost provází do dnešních dnů
„Naše krásné heslo:bližnímu ku pomoci a vlasti ku oslavě, jest také jeden a to hlavní cíl hasičstva. Hasič netáže se : Kde hoří ?  Neb : U koho hoří ?  On jen vidí zhoubný živel, který ničí majetek bližního, on ochotně spěchá ku pomoci. A proto pěstujme každý sám humanitu, lidskost v sobě a pamatujme vždy, že ti, kteří s námi žijí jsou také lidé a že chtějí žít.Ve sboru hasičském musí pracovat svorně inteligent vedle dělníka, rolník vedle úředníka a uznejme si sami, že stavovské boje rozežírají všecek život občanský a národní. Proto v hasičském životě se politika pěstovat nemá a nesmí.Vybízím Vás bratři ku svornosti a ku společné práci“.