Jdi na obsah Jdi na menu
 


Lodžie, balkon terasa

19. 3. 2012

 

Od počátku sedmdesátých let bydlím v družstevním bytě a až dosud jsem měl za to, že balkon, který je přímo přístupný jen z mého bytu, je jeho součástí. Jak jsem se ale dozvěděl z bytového družstva, při převodu bytu do vlastnictví, má tvořit součást společných prostor našeho domu.
Tento názor se mi zdá naprosto zvrácený, protože jak může být prostor na který je vstup přímo z obývacího pokoje, součástí společných prostor. Rád bych proto věděl, zda tvrzení bytového družstva má nějaký reálný právní podklad.

Z dotazu je zřejmé, že vlastnictví bytové jednotky vzniklo dle zákona č. 74/1992 Sb., o vlastnictví bytů, na základě smlouvy o  převodu Vámi užívané bytové jednotky uzavřené s bytovým družstvem, jehož byl tazatel v době uzavření této smlouvy členem. Převodem  jednotky totiž dle § 24 odst. 9 zákona o vlastnictví bytů zaniká členství nabyvatele  v  družstvu  bez  práva  na  vrácení  členského podílu připadajícího na  jednotku, případně základního  členského vkladu, pokud  byl  zdrojem  financování  domu  s  převáděnými jednotkami. Členství v družstvu nezaniká pouze tehdy, jestliže majetková účast člena v družstvu i po převodu  jednotky dosahuje alespoň výše základního členského vkladu.

Jak z povahy věci vyplývá, předmětem převodu družstevního majetku do vlastnictví tazatele byl byt, tj. dle § 2 písm. b) zákona o vlastnictví bytů místnost  nebo  soubor  místností,   které  jsou  podle rozhodnutí stavebního úřadu určeny k bydlení.

Balkon,lodžie, terasa  však v  domě s byty v soukromém vlastnictví není součástí či příslušenstvím bytu, neboť není místností, ale je společnou částí domu podle § 2 písm. g) zákona  o vlastnictví bytů.

Dle § 2 písm. g) zákona o vlastnictví bytů jsou totiž společnými částmi domu jeho části  určené pro společné užívání, zejména základy, střecha, hlavní svislé a vodorovné konstrukce, vchody, schodiště, chodby,  balkóny, terasy, lodžie, prádelny, sušárny, kočárkárny, kotelny,  komíny,  výměníky  tepla, rozvody tepla, rozvody  teplé a  studené vody,  kanalizace, plynu,  elektřiny, vzduchotechniky,  výtahy,  hromosvody,  společné  antény,  a to i když jsou umístěny  mimo dům; dále se za  společné části domu považují   příslušenství  domu   (například  drobné  stavby) a společná   zařízení   domu   (například   vybavení   společné prádelny).

Balkon je dle vyhlášky č. 137/1998 Sb., o  obecných požadavcích na výstavbu, tzv. stavební konstrukcí a tvoří součást  vnějšího opláštění domu. Z hlediska stavebně technického je tak za použití výše citovaného § 2 písm. g) zákona o vlastnictví bytů společnou částí domu. 

K tomuto závěru dospěl  kupř. Krajský soud v Hradci Králové, který ve svém rozhodnutí ze dne 5.9.2003 sp. zn. 52 Ca 25/2003 zaujal ten názor, že balkon, i když  je přístupný  pouze z  jednoho bytu,  je součástí vnějšího pláště domu,  jelikož je konstrukčně spojen  s obvodovou zdí domu. Jak dále soud uvedl na podporu tohoto právního názoru, i jiné společné části domu jsou  společnými částmi domu, i když je u nich rovněž  uvedena zákonná podmínka  společného užívání, např. jednotlivé zdi v bytu ve vlastnictví jednoho z vlastníků bytů, jež rovněž nejsou  fyzicky přístupné vlastníkům  ostatních bytů.

Z uvedeného tudíž plyne, že jako součást bytové jednotky (bytu) nelze vymezit balkon či lodžii, a to ani tehdy, pokud by byly přístupné pouze z jednoho  bytu.  Předmětem  výlučného  vlastnictví  dle zákona o vlastnictví bytů může být jen jednotka, kterou je byt, nebytový  prostor nebo  rozestavěný byt nebo rozestavěný  nebytový prostor jako  vymezená část domu  podle zákona o  vlastnictví bytů. Tvrzení družstva je tudíž správné.

Toto platí i pro bytová družstava, proto opravu lodžií při zateplení platilo BD.

info z: http://www.epravo.cz/

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář