Jdi na obsah Jdi na menu
 


Daniel Adam z Veleslavína

21. 3. 2022

Daniel Adam z Veleslavína se narodil 31. srpna 1545 v Praze, kde byl jeho otec Štěpán Adam, pocházející z nedalekého Veleslavína, nájemcem staroměstských mlýnů. Matka Regina pocházela z Kutné Hory a byla dcerou Jakuba Lorečka, sochaře.

Vystudoval pražskou univerzitu. V roce 1568 se stal bakalářem a o rok později mu byl udělen titul Mistra. V letech 1569 – 76 byl profesorem na pražské univerzitě a přednášel zde historii.
Jako univerzitní profesor se oženil s dcerou knihtiskaře Jiříka Melantricha z Aventina. Protože se na univerzitní profesory vztahovala povinnost celibátu, musel opustit pražskou univerzitu. V tiskárně svého tchána začal pracovat jako tiskař, brzy se stal jeho nástupcem a později i majitelem.

Pro své smýšlení, aktivity a vzdělání obdržel Daniel Adam šlechtický erb -Pegas s hvězdou ve štítě a nad štítem mezi dvěma křídly hvězdy o šesti rozích, a přídomek z Veleslavína.

K zajímavostem Adamova života patří, že byl jedním z prvních českých tiskařů, který tiskl noty. Zemřel náhle, pravděpodobně na tyfovou horečku 18. října 1599.  Svými současníky byl natolik ctěn, že přes třicet básníků psalo elegii na jeho smrt. Po jeho smrti vedla tiskárnu i vydavatelství jeho žena Anna. Syn Samuel se ujal až tiskárny po její smrti v r. 1615, ale pouze nakrátko. Velice aktivně se totiž zúčastnil protihabsburského povstání v r. 1618 a podporoval volbu Friedricha Falckého (1596 - 1632). Po zmařeném stavovském povstání musel uprchnout i se svou ženou a dcerkou. Jeho sestry odešly do ciziny rovněž. Stopy po rodině v cizině zcela zmizely.
Knihy zvané Melantrišky vyšlé z tiskárny Daniela Adama vynikaly nejen výbornou češtinou, ale i mimořádně pěknou typografickou úpravou svědčící o vytříbeném vkusu. Byly vázané v kůži, zdobené zlatými erby, skvěle vybavené ilustracemi předních rytců.

Čeští vlastenci hodlali k 300. výročí úmrtí tohoto velkého humanisty postavit ve Veleslavíně pomník, ale k uskutečnění záměru nedošlo.