Jdi na obsah Jdi na menu
 


Preber - skialpinistický rychlovýjezd do rakouských Alp

SKIALPINISTICKÁ "RYCHLOVKA" NA PREBERU

 

Počasí na Velikonoce moc nevyšlo a hezky se udělalo až o týden později, kdy už jsme moc volna neměli. Dlouho jsme se však nerozmýšleli a vyrazili s lyžemi a naším Chodským psem Safíkem alespoň na dva dny do rakouských Schladminger Tauern, na krásný, dlouhý jižní hřbet 2740 m vysoké hory  Preber. 

V neděli po sedmé ranní jsme sedli do auta a krátce po obědě jsme už byli na parkovišti u jezera Prebersee, dali na nohy lyže a vyšlapali do blízké  salaše. Večeři na ní nám trochu zkomplikovala zapomenutá plynová bombička do vařiče, ale poradili jsme si nakonec zkušeně na ohni. Noc jsme strávili ve spacáku na příjemné dřevěné podlaze verandy. 

Ráno jsme se probudili opět do nádherného dne, nechali bivakovací věci na salaši a jen tak na lehko stoupali na vrchol Preberu. Nahoře překvapivě dost foukalo a byla zima. Sníh byl umrzlý a bez haršajzen začaly lyže podkluzovat, tak jsme posledních několik desítek metrů nasadili mačky a vystoupali na vrchol s lyžemi na zádech. Rozhled ze čtvrté nejvyšší hory Schladmingských Taur byl impozantní - všude kolem jen bílé, zasněžené vrcholy.

Sjezd začínal prudším, zmrzlým svahem, ale pak sníh změknul a sklon svahu se zmírnil, tak si sjezd vychutnala i jinak hodně opatrná Marcela. U salaší jsme se naobědvali a krátce po poledni jsme už byli zase u auta a hurá (nebo spíš ne moc hurá) domů.