Jdi na obsah Jdi na menu
 


jak vybrat zdravého ušáka

28. 3. 2011

Králíčka můžete zakoupit buď u chovatele, na výstavě či ve zverimexu. Poslední možnost však silně nedoporučuji, a to z několika důvodů - králíci ze zverimexu jsou plozeni pouze za účelem zisku, často se jedná o křížence zakrslého králíka s masnými králíky ( což má za následek nečekaně velké rozměry ušáka) či zakrslých králíků, kteří nebyli uchovněni kvůli zdravotním vadám, které pravděpodobně zdědili i jejich potomci. Mláďata jsou odstavována předčasně, aby vypadala menší a roztomilejší a lépe se prodávala, avšak předčasně odstavení králíci jsou mnohem více náchylní na různé infekce a personálu zverimexu bývá jedno, čím králíky krmí či jestli je o ně řádně postaráno. Mláďata tak často vyrůstají na nevhodné stravě, bez pohybu a ve stresu, což se později projeví na jejich zdraví. Celkově se králíci koupení ve zverimexu dožívají nižšího věku než králíci od chovatele. 

Tím neříkám, že nemůžeme narazit na chovatele, který chová králíčky jen pro peníze. Zde doporučuji projít především recenze, případně se zeptat lidí, kteří mají králíčka z dané stanice.

Při výběru mláděte (rozhodně je lepší pořídit si mladého králíčka než staršího, jelikož starší králíček si hůře zvyká) je dobré se ujistit, zda:

- králík nekašle, nepšíká, neteče mu z očí ani z nosu

- nemá holá místa v srsti, případně pokrytá strupy či strupy v uších

- nekulhá

- není nápadně vyhublý a nemá průjem

- je celkově čilý a působí zdravým dojmem