Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rady pro první týdny s ušákem

               Co dělat a nědělat poté, když si přinesete králíčka domů:               

1. Ochrana králíčka před zařízením:

a) Odstraňte všechny kabely, telefon, jedovaté rostliny, gumové předměty atd., popřípadně zavřete vaše kočky či psy z dosahu králíka. Šok elektrickým proudem může být pro králíka smrtelný a stejně tak i otrava rostlinou či napadení kočkou nebo psem. Králík má tendenci všechno hlodat, takže se občas stane, že králík něco ohlodá a zničí.Taky ho devystavujte přímému slunci, protože králík to nemá rád a taky by mohl dostat úpal.

Jedna užitečná rada:

Nenechávejte peřiny a polštáře v dosahu králíka, protože  z mě neznámého důvodu jsou měkké peřiny či polštáře velkým lákadlem se do nich vymočit.

b) Taky se odteď dívejte víc pod nohy. Sama mám zkušenost, že když mu nesete např. misku s krmením, tak na vás samou radostí začne skákat a plést se vám pod nohy.Proto je riziko, že ho omylem nakopnete, ale pokud se tak stane, tak se mu omluvte a pohlaďte ho.

 2.   Jak se králíkovi věnovat:

a) Na králíčka se snažte co nejvíc mluvit, jako na miminko. Ale nekřičte ani nezvyšujte hlas. Králík by si potom myslel, že dělá něco špatně.Snažte se k  němu  také nechovat, že je vzduch.Když ráno vstanete, tak němu pomalu přijděte, pozdavte ho a dejte mu krmení. Nezapomeňte, když mu omylem šlápnete na pacičku, nebo do něj omylem kopnete, tak se mu omluvte vlídným hlasem  a pohlaďte ho. Když udělá něco dobře, tak ho pochvalte.Pokud nechcete, aby něco dělal, tak tleskněte a řekněte důrazně fuj, ale nekřičte ani nezvyšujte hlas. Králík sice vaším povelům nerozumí, ale tón vašeho hlasu si spojí s nějakým úkonem. Může se naučit třeba přijít na jméno. Králík sice opět významu svého jména nerozumí, ale ví, že má přijít. Každý králíček je jedinečná osobnost, takže se jeho povaze budete muset přizpůsobit i vy.  

b)Taky se mu ze začátku hodně věnujte. Berte ho často do ruky a hlaďte ho, protože si tak zvykne na nošení a hlazení, ale zase to nepřehánějte, když vám králík odskočením od vás dá najevo, že už mu to stačilo a teď si chce odpočinout. Když se mu ale nebudete v prvních týdnech dostatečně věnovat, tak se vás bude bát,utíkat před váma a nebude se nechat chtít zvednout a hladit. Musíte mu tedy věnovat čas, protože výsledkem bude, že k vám králíček přijde a bude vám šťouchat do ruky a dávat najevo, že chce hladit. Taky vás bude olizovat, což znamená, že más zbožňuje.

 3.Zvykání na hlazení a nošení:

a) Hlaďte králíka jemně, nemačkejte ho, nepřejíždějte mu při tom přes oči, ani mu nesahejte pod krk a na břicho. Když mu budte dělat při hlazení nějaké nepříjemné věci, tak se nebude chtí nechat hladit, protože si bude myslet, že je to něco nepříjemného.Taky ho nehlaďte do totálního vyhlazení, protože když vám dá králík najevo, že už nechce, tak odskočí od vaší ruky.Pokud mu nevyhovíte, tak vás může i kousnout.

b) Pokud králíka vezmete do ruky, tak by nemělo následovat něco nepříjemného např. zavření do klece, protože to králík bere jako trest.Taky bude mít tendenci utíkat a schovávat se, když ho potřebujete chytit. Doporučuju ho občas jen tak vzít do ruky a hladit ho. Když ho položíte, tak ho odměňte malým  pamlskem. Když to budete dělat takhle, tak se nebude bát zvedání a nošení.

 4.Hygiena:

 a) Králík se myje sám jako např.kočka, takže není potřeba, aby jste ho koupali.Pokud má průjem a má znečištěné chlupy pod ocasem, tak mu je vhlkým hadříkem otřete.

b) Co se týče podestýlky, tak doporučuji vyměňovat 1x týdně viz..vše o kleci pro králíka. Rozhodně by se králík neměl povalovat a šlapat v pročurané a špinavé podestýlce, protože jinak onemocní.

 5. Očkování a veterinární péče-rady pro první týdny

a) Pro první očkování je optimální stáří 10 týdnů a revakcinace se provádí za 6 měsíců. Potom je třeba ji opakovat každých 6 měsíců, protože imunita po vakcinaci přetrvává 4 - 6 měsíců. Provádí se očkování proti králičímu moru a myxomatóze. Lze použít kombinovanou vakcínu PESTORIN MORMYX. Veterinář mi na otázku očkování sdělil, že králíčky narozené na podzim stačí poprvé naočkovat v březnu a potom přeočkovat jednou ročně na jaře, za předpokladu, že jsou chováni v bytě a ne venku. Přesto doporučuji raději dodržovat půlroční očkovací cykly.

b)  Když se vám králík zdá nemocný, neváhejte s ním zajít k veterináři. Při průjmu je třeba dieta - jen seno, suché krmení, čistá voda a užívat lék od veterináře proti průjmu. Ten se rozmíchá do vody. Když to králík nechce, můžete mu tu vodu něčím, co má rád, ochutit. Průjem je třeba hned léčit, delší dobu neléčený je pro králíčka nebezpečný. Pokud ušák často kýchá, opět doporučuji návštěvu veterináře, který mu může dát např. injekci s antibiotiky.

 

 

 

 

   sameček                                                                            samička

Samičku nebo samečka?

Pro chov jednotlivého zvířete jsou obě pohlaví vhodné.Samečka byste měli ve věku 4 až 6 měsíců nechat vykastrovat, pokud nemá být nasazen k chovu, povede ho jeho přirozený sexuální pud k problémů.Také rozstřikování moči, kterým si sameček označuje své území, je v bytě nepříjemné. Kastrací se však všechno vyřeší.