Jdi na obsah Jdi na menu
 


co zvážit, než si králíčka pořídíme

27. 3. 2011

Snad neexistuje milovník domácích mazlíčků ( a zvláště z řad těch v dětském věku), který by dokázal odolat roztomilosti králičí bytosti. Proto je možné, že i vy uslyšíte či jste již slyšeli či sami měli na mysli větu: ,, Já bych chtěl/a králíčka!" 

Je však důležité se zamyslet. Ač se vám to třeba nezdá, králík není žádný křeček ani pískomil. Je to zvířátko tzv. "na půli cesty" mezi malými hlodavci a většími společníky (psi, kočky). To znamená, že ačkoliv není třeba s králíkem chodit na dlouhé procházky či na cvičák, není to křeček, který může být celé dny zavřený v kleci a bohatě mu stačí, pokud se s ním páníček či panička jednou za čas pomazlí. Nyní vám představím pár bodů, které je dobré zvážit před pořízením králíka:

1) časová náročnost

Jak jsem již zmínila - je pravdou, že králíka není třeba venčit ani s ním docházet na výcvik jako se psem, což však neznamená, že jej stačí pouze nakrmit a po zbytek dne žít po svém. Králík je společenský tvor a přirozeně tak vyhledává společnost, kterou mu nahrazuje majitel. Pokud tedy neplánujeme pořizovat zvířátka dvě, musíme být připravení trávit s králíčkem minimálně hodinu denně. Pokud se králíčkovi nebudeme dostatečně věnovat, bude smutný a strádat, což se často odrazí na jeho zdraví i chování. 

2) alergie 

Je důležité se zeptat či zjistit, zda nemá někdo ze členů domácnosti alergii na zvířecí chlupy, kterých má králík hodně a celoročně líná. Tento problém lze částečně eliminovat pořízením krátkosrstého plemena typu rex. (viz plemena králíků)

3) délka života

Králík je poměrně dlouhověké zvíře, které se většinou dožívá 5-8 let. Může se však stát, že se váš králík dožije i 10 a více let. Pokud se stane, že králík vaší ratolest do roka omrzí, budete se o něj muset starat po dalších 9 let vy.

4) ostatní zvířata v domácnosti

Pokud již chováte psa, kočku nebo fretku či jiné, pro králíka potenciálně nebezpečné zvíře, je důležité se zamyslet nad tím, jak na příchod ušatého kamaráda původní obyvatel domácnosti zareaguje a zda jeho přítomnost nebude pro králíčka stresující a nepříjemná (např. králík, kterému denně u klece štěká pes pravděpodobně velmi brzy uhyne stresem). I pokud se šelma chová k ušákovi příkladně, nikdy není dobrý nápad nechávat jí s králíkem o samotě. 

5) prostor pro vypouštění králíčka

Jak píši v sekci ubytování, králíček nemůže být celé dny zavřený v malém prostoru. Pokud se tedy rozhodnete králíčka chovat v kleci či v králíkárně, je třeba mu zajistit denně pohyb alespoň na 4 hodiny v prostorách, které jsou pro králíka bezpečné (neobsahují jedovaté rostliny, elektrické kabely, ostré předměty či jiná místa, kde by mohl králíček uvíznout, skřípnout se, spadnout či si jinak ublížit). Pohyb je pro králíka nezbytný i kvůli správné činnosti střev a prevenci zažívacích potíží a podpoře pohybového aparátu. V neposlední řadě králíčka mentálně stimuluje, podněcuje jeho zvědavost a přemýšlení. 

6) stáří ratolestí 

Králíček je sice o něco větší zvířátko než například křeček, přesto se však jedná o křehkého živého tvora a pokud jej pořizujeme dětem, musíme je řádně poučit a hlídat při interakci s ušákem. Je důležité dětem vysvětlit, že ačkoliv mají králíci hlazení a mazlení moc rádi, jsou to živí tvorové a ne plyšáci, a proto potřebují i svůj klid a nelze je neustále vláčet. Spoustu králíků umí dát výrazně najevo, že se jim určitá činnost nelíbí, a to kousnutím či škrábnutím. Neopatrné zacházení pak může vést k úrazu králíka. Proto je vhodnější pořizovat králíka pouze starším dětem ( zhruba 8+ let), kteří již umí zacházet se zvířetem. Pro mladší děti je lepším mazlíčkem např. morče. 

7) výdaje

K běžným výdajům za krmivo a podestýlku musíme připočítat i náklady za veterinu. S králíčkem je nejlepší chodit pravidelně k veterináři, který jej zkontroluje, zda je zdravý a aplikuje vakcíny. I tak se ale může stát, že se králík nešťastně zraní či onemocní a bude potřebovat veterinární péči, která může být velmi nákladná, a proto bychom s těmito výdaji měli počítat.

Celkově je králíček tiché, čistotné, inteligentní a milé zvířátko, které se do jisté míry chová jako pes či kočka, což z něj dělá skvělou volbu pro milovníky zvířat, kteří nemohou mít psa či kočku, avšak touží po chytrém společníkovi, který je bude milovat. Před pořízením králíčka však silně doporučuji nastudovat si o jejich chovu co nejvíce, jelikož největším nepřítelem zakrslých králíčků, a vlastně téměř všech domácích mazlíčků, je nezkušenost a neznalost majitelů!
 

Zakrslý králík – zakrsly-kralik.cz

(zakrsli-kralici.cz)