Jdi na obsah Jdi na menu
 


trikral.jpg

Do Betléma mysl naše...

takto jste je v lednu slyšeli zpívat koledu, když u vás zazvonili.Tento rok se naše Farnost poprvé připojila k letos již desáté Tříkrálové sbírce, pořádané Českou Charitou na pomoc lidem v nouzi. S předstihem byli jak věřící, tak občané informováni o jejím konání. Osloveno bylo několik dětí z Bohdanče, nakonec se přihlásila skupina Tří králů ve složení Kašpar - Lukáš Szücs, Melichar - Vašík Suk a Baltazar - Vojta Szücs, kteří si nacvičili koledu „My tři králové jdeme k vám.... “. Kostýmy zajistila Anna Holubová, která skupinku doprovázela jako asistent. Koruny si králové vyrobili sami. Během koledování rozdávali symbolický dárek - malý tříkrálový kalendářík a krupicový cukr s poděkováním, který speciálně pro tuto akci vyrobila Charita Zábřeh, v chráněné dílně pro zdravotně postižené v Paloníně. Písmena K+M+B 2010, která králové psali na dveře, nejsou ale patrně počáteční písmena jmen "Tří králů": Kašpar, Melichar a Baltazar, jak se lidově traduje, nýbrž zkratka latinského "CHristus Mansionem Benedicat": "Kristus žehnej tomuto domu".

Sbírka proběhla v Bohdanči během pátku a neděle 8. a 10. ledna 2010. Kvůli nepříznivému počasí – hustému sněžení se neuskutečnila ve všech okolních obcích. V neděli, 10. ledna, o vánočním svátku Křtu Páně, králové doputovali do kostela, kde je uvítal pan farář Pavlas a kde jim do kasičky přidali věřící, nebo přispěli ti, kteří chtěli dát a Tři králové se k nim nedostali. Celkem se vybralo 4.668 korun, což na poprvé není špatná suma. Část letošní sbírky v ČR šla na pomoc postiženým zemětřesením v Haiti.
Všem, kteří naše koledníky uvítali a kteří podpořili sbírku svými příspěvky, patří srdečné poděkování. Díky patří též všem zúčastněným za přípravu a organizaci, za spolupráci také Obecnímu úřadu v Bohdanči, kde se kasička pečetila a otevírala a kde byla sečtena konečná suma.
Poděkování jsme obdrželi jak z Charity v Kutné Hoře, tak z vikariátu.
Tříkrálová sbírka byla akcí na dobrovolnické úrovni a tak věříme, že koledníkům i organizátorům vydrží chuť do dalšího roku a že se tato hezká staronovávánoční tradice u nás udrží.           A.H.

Foto najdete zde