Jdi na obsah Jdi na menu
 


Přeměňování 1. ročník

13. 6. 2013

  

Kouzla:

 

Altro (+ barva)

Toto kouzlo změní vlastnost předmětu, na který je použito. V tomto případě změní barvu předmětu. Pokud chceme toto kouzlo použít, musíme znát latinské názvy barev, které nám určují výslednou barvu předmětu.

Ø Altro Rubrum (červená)

Ø Altro Viridi (zelená)

Ø Altro Hyacintho (modrá)

Ø Altro Flavus (žlutá)

Ø Altro Nigrum (černá)

Ø Altro Album (bílá)

 

Pohyb hůlkou: Stačí namířit na předmět, u kterého chceme pozměnit barvu.

Účinek kouzla: Předmět by se měl zbarvit dle barvy, kterou jsme přidali k názvu kouzla.

 

Corsia (proužek)

Toto kouzlo by mělo na předmětu, na který bylo poklepáno hůlkou, vytvořit pruh. Používá se ke zdobení, často se jím zkrášluje bílý porcelán. Barvu pruhu lze změnit kouzlem Altro.

Pohyb hůlkou: Stačí hůlkou jednou klepnout do místa, kde by se měl objevit pruh. Čím vícekrát klepneme na předmět hůlkou, tím více pruhů se nám na něm objeví.

Účinek kouzla: Na předmětu by se měl objevit pruh, zpravidla v opačné barvě, než v které je vyroben dotyčný předmět. Tzn.: na bílém hrnečku černý pruh, na modrém hrnečku pruh oranžový – apod.

 

Rota (kolečko)

Toto kouzlo by naopak mělo na předmětu, na který bylo poklepáno hůlkou, vytvořit puntík. Puntík je vhodným dekoračním doplňkem pro předměty vhodné ke každodennímu použití – např. vázy,

Pohyb hůlkou: Stačí klepnout do místa, kde by se měl puntík objevit.

Účinek kouzla: Na předmětu by se měl objevit puntík – zpravidla v opačné barvě než předmět, na který bylo toto kouzlo použito. Jedno klepnutí hůlkou znamená jeden puntík.

 

Duro (kámen)

Materiál předmětu, na který bylo toto kouzlo použito, se změní v kamenný. Pokud máme křehký porcelán a nepřejeme si, aby se rozbil, lze použít toto kouzlo – předmět vzhledem zůstane stejný, změní se pouze jeho struktura a vnitřní stavba.

Pohyb hůlkou: Stačí na předmět namířit a zřetelně vyslovit tuto formuli.

Účinek kouzla: Předmět, který byl očarován, ztvrdne a promění se v kamenný.

 

Ligno (dřevo)

Pokud je nám v zimě zima, není nic jednoduššího, než své cenné zlaté poháry přeměnit ve dřevo, které můžeme spolehlivě spálit a zahřát se tak nad příjemným plamenem ohně.

Pohyb hůlkou: Stačí přesně namířit na předmět hůlkou a zřetelně vyslovit formuli.

Účinek kouzla: Materiál předmětu, na který bylo kouzlo použito, se změní ve dřevo.

 

Metallo (kov)

Máme-li strach o své cenné sklenky a nechceme je rozbít, není nic jednoduššího než použít toto kouzlo. Skleničky získají typické vlastnosti kovů (a nejen ty, kouzla pro změnu materiálu jsou univerzální)

Pohyb hůlkou: Stačí přesně namířit na předmět hůlkou a zřetelně vyslovit formuli.

Účinek kouzla: Materiál předmětu, na který bylo kouzlo použito, se změní v kov.

 

Specullo (sklo)

Toto kouzlo změní materiál předmětu ve skleněný, předmět se stane čirým jako skutečné původní sklo.

Pohyb hůlkou: Stačí přesně namířit na předmět hůlkou a zřetelně vyslovit formuli.

Účinek kouzla: Materiál předmětu, na který bylo kouzlo použito, se změní ve sklo.

 

Myrho (porcelán)

Toto kouzlo naopak nevzhledný balvan přemění v krásný kus porcelánu, který se stane atraktivní součástí kouzelnického porcelánového setu. Jen nesmíme zapomenout, že porcelán je velmi křehký. Toto kouzlo podporuje pouze bílý porcelán.

Pohyb hůlkou: Stačí přesně namířit na předmět hůlkou a zřetelně vyslovit formuli.

Účinek kouzla: Materiál předmětu, na který bylo kouzlo použito, se změní v porcelán.

 

Acus (zápalka v jehlu)

Toto kouzlo patří k nejjednodušším přeměňovacím kouzlům, která se ve svých začátcích v přeměňování vůbec učíme. Připravuje nás na mnohem obtížnější přeměny, která si zatím neumíme ani představit.

Pohyb hůlkou: Stačí přesně namířit na předmět hůlkou a mávnout hůlkou proti směru hodinových ručiček jednou dokola.

Účinek kouzla: Zápalka se přemění v jehlu – jedná se tedy o přeměnu, kde se pozmění tvar předmětu i materiál předmětu.

 

Pinglo (jehla v zápalku)

Toto kouzlo odvolá kouzlo Acus, ale také je schopné přeměnit i obyčejnou jehlu v zápalku bez použití předchozího kouzla Acus.

Pohyb hůlkou: Stačí přesně namířit na předmět hůlkou a mávnout hůlkou po směru hodinových ručiček jednou dokola.

Účinek kouzla: Jehla se přemění v zápalku – jedná se tedy o přeměnu, kde se pozmění tvar předmětu i materiál předmětu.

 

Novaqua (voda v černý čaj)

Máte-li vodu, není nic jednoduššího, než si použitím tohoto kouzla tuto vodu ochutit. Voda se tímto kouzlem neohřívá, pouze získá chuť černého čaje. Síla chuti černého čaje závisí na emfázi kouzla.

Pohyb hůlkou: Jednou hůlkou klepnout do nádoby s vodou, kterou chceme přeměnit v čaj a lehce s ní mávnout.

Účinek kouzla: Voda se změní na čaj, jehož barva i chuť odpovídají skutečnému černému čaji. Voda se neohřeje ani neosladí, jedná se tedy kouzlo pro změnu chuti a barvy vody.

 

Mintaqua (voda v mátový čaj)

Toto kouzlo změní obyčejnou vodu v mátový čaj, jehož chuť si můžete do několika okamžiků vychutnat. Intenzita chuti závisí na síle kouzla.

Pohyb hůlkou: Jednou hůlkou klepnout do nádoby s vodou, kterou chceme přeměnit v čaj a lehce s ní mávnout.

Účinek kouzla: Voda se změní na čaj, jehož barva i chuť odpovídají skutečnému mátovému čaji. Voda se neohřeje ani neosladí, jedná se tedy kouzlo pro změnu chuti a barvy vody.

 

Coxeaqua (voda v šípkový čaj)

Šípkový čaj – velmi oblíbený typ čaje, který lze za pomocí kouzel vyčarovat. Bez námahy máme v pár okamžicích kvalitní šípkový čaj, který potěší naše chuťové pohárky. Ovšem častá konzumace tohoto typu kouzelného čaje způsobuje zoranžovění kůže.

Pohyb hůlkou: Jednou hůlkou klepnout do nádoby s vodou, kterou chceme přeměnit v čaj a lehce s ní mávnout.

Účinek kouzla: Voda se změní na čaj, jehož barva i chuť odpovídají skutečnému šípkovému čaji. Voda se neohřeje ani neosladí, jedná se tedy kouzlo pro změnu chuti a barvy vody.

 

Firgio (voda se ohřeje)

Opravdu se vyplatí znát toto kouzlo, zvláště pak v chladných zimních večerech. V kombinaci s některým kouzelným čajem docílíme povzbudivého nápoje, který nás zaručeně zahřeje a povzbudí. Velmi jednoduché kouzlo, které lze využít k mnoha nejrůznějším účelům.

Pohyb hůlkou: Naznačit hůlkou trojúhelník po směru hodinových ručiček.

Účinek kouzla: Voda se zahřeje – jak moc se zahřeje, závisí na důrazu, s nímž je kouzlo provedeno. Lze uvést vodu do bodu varu.

 

Sodorus (voda se zchladí)

Pokud naopak potřebujeme vodu v parném létě zchladit, lze použít toto kouzlo. V okamžiku se voda ochladí – z varu přejde do vlažného stavu, z vlažného stavu přejde k několika stupňům nad bodem mrazu.

Pohyb hůlkou: Naznačit hůlkou trojúhelník proti směru hodinových ručiček.

Účinek kouzla: Voda se zchladí na požadovanou teplotu. Pokud se nestane tak na první pokus, je možné kouzlo opakovat. Tímto kouzlem se však voda nezmrazí.

 

Dulcis (písek v cukr)

Chceme-li si osladit život a chybí-li v blízkosti nějaký zdroj, můžeme využít toto kouzlo, které promění zrna písku v krystaly kvalitního cukru. Tento cukr má všechny vlastnosti přírodního cukru, vedlejším účinkem kouzla může být světle zelená barva.

Pohyb hůlkou: Stačí namířit hůlkou na písek.

Účinek kouzla: Písek se roztopí na vysokou teplotu a při jeho zchlazení nabere světle zelenou barvu, která v některých případech z krystalů cukru nezmizí.

 

Bonitas (písek v med)

Další „sladké kouzlo“, které zpříjemní snídani, oběd nebo večeři.

Pohyb hůlkou: Stačí namířit hůlkou na písek.

Účinek kouzla: Písek se roztopí na vysokou teplotu a při jeho zchlazení se změní v hustou a sladkou kapalinu – med. Med může mít při nesprávném provedení kouzla lehce nahořklou příchuť.

 

Asius (voda v páru)

Toto kouzlo vysouší louže – a nejen je. Spojí-li se více kouzel dohromady, je možné s nimi vysušit jezero nebo rybník. Síla kouzla závisí na schopnostech kouzelníka, a proto je nutné neustále cvičit a zdokonalovat se. Pára se ovšem mění ve velmi hustou mlhu.

Pohyb hůlkou: Namířit na vodu, kterou chceme nechat vypařit a švihnout hůlkou směrem vzhůru.

Účinek kouzla: Voda se během chvilky vypaří - a pára se nahromadí v hustou bílou mlhu.

 

Vitaglacius (voda v led)

Pokud si chceme do letního nápoje přidat několik kostek ledu, není nic jednoduššího, než s pomocí tohoto kouzla vytvořit led, který nakrájíme. Čím více důrazu vloženého do kouzla, tím více vody můžeme zmrazit.

Pohyb hůlkou: Namířit na vodu, kterou chceme nechat zmrazit a švihnout hůlkou směrem k zemi.

Účinek kouzla: Voda během chvilky zmrzne, ale vzhledem k tomu, že reaguje jako obyčejný led, se při 0 a více stupních celsia vypaří.

 

Watricius (led ve vodu)

Toto kouzla naopak přemění led ve vodu – nechceme-li čekat až se nám led roztaví, je tím nejlepším řešením využít právě Watricius.

Pohyb hůlkou: Namířit na led, který chceme nechat rozpustit.

Účinek kouzla: Led by měl během okamžiku rozmrznout a změnit se ve vodu.