Jdi na obsah Jdi na menu
 


Popis učebny

5. 2. 2017

Asi před týdnem jsem vám zadala takovou malou soutěž. Týkala se popisu naší učebny ve skleníku. Tak tady máte všechno co mi došlo. Byla bych moc ráda, kdyby jste pod soutěžní popisky napsali písmeno popisku, který se vám líbí nejvíc. Amy Petersnová

A - 

Vítejte na bylinkářství!

Tato učebna je složena ze dvou hlavních částí. Nejprve vejdete do rozlehlého skleníku obdélníkového tvaru určeného pro praktickou výuku. Z jedné strany je vzdálen jen pár metrů ode zdi hradu, ovšem ze všech ostatních do něj mírně zanesenými skleněnými tabulemi proudí po celý den dostatek slunečních paprsků. Kolem všech stěn se nachází velké květináče, truhlíky i malé záhonky osázené nejrůznějšími druhy kouzelných rostlin. Středem místnosti se táhne dlouhý stůl olemovaný úzkou uličkou. Pod jeho deskou je umístěna řádka polic obtěžkaná všemi potřebnými pomůckami. Nad stolem se vznáší bez jakéhokoliv řádu několik menších nádob, z jejichž okrajů visí nad hlavami studentů dlouhé závoje stonků a listů.

 

Pokud projdete celým skleníkem až na jeho konec, spatříte napravo jakýsi tmavý široký koridor od hlavního skleníku oddělený prosklenými dveřmi, které z obou stran „střeží“ komínek obrovských pytlů se zeminou. Tento nevelký prostor přilepený k hradu je domovem temnomilných rostlinek všech možných druhů. Skrz zatemněný strop a stěny sem proudí jen velmi malé množství světla. Napříč koridorem vede opět úzký chodníček po stranách obklopený množstvím rostlinek v květináčích umístěných ve velikých policích i na zemi pod nimi. Na jeho konci narazíte na další, tentokrát dřevěné dveře zasazené v kamenné zdi, osvětlené pouze malou lucerničkou.

 

Za nimi se nachází o poznání menší učebna teorie. Uvnitř najdete tři řady zastaralých a oprýskaných lavic, kterým vévodí profesorská katedra spolu s přenosnou tabulí na malém pódiu vpředu. Hlavní dominantou je však velká knihovna v čele místnosti pokrývající celou jednu stěnu a obsahující těžké svazky encyklopedií, herbářů a dalších odborných knih. Ostatní zdi jsou ozdobeny zarámovanými nákresy rostlin včetně složitých popisů jejich částí, sem tam se na zemi po obvodu povaluje některý z pytlů či do věžičky uspořádané květináče. Celou místnost osvětluje jen jediné velké okno směřující ke skleníku a malý lustr visící uprostřed stropu. Prkenná podlaha učebny je téměř neustále pokryta tenkou vrstvičkou hlíny, která se sem přirozeně nanosí na obuvi vyučujících i studentů.

 

B - 

Učebna ve skleníku

Skleník je celý prosklený, aby sem proudily sluneční paprsky, je-li to nutné, dají se stáhnout rolety. Uprostřed skleníku je obrovský podlouhlý stůl, ke kterému se vejdou všichni studenti a mohou pracovat ve skupinkách. Před tímto stolem je profesorská katedra. Všude kolem jsou skříně, ve kterých jsou zahradnické pomůcky a nějaké rostlinky. Teplota ve skleníku se dá měnit podle toho, jaké rostliny se budou danou hodinu probírat.

 

C - 

Skleník je vlastně propojení několika menších skleníků dohromady. Učebna je umístěná hned u hlavních dveří, po pravé straně. Uprostřed stojí velký obdélníkový pracovní stůl, z masivního tmavého dřeva.  Po stranách stolu jsou postaveny školní židle, vyrobené ze stejného dřeva jako stůl.

Po obvodu místnosti jsou rozestavěné další, mnohem menší stolky, s různě velkými květináči, v kterých jsou zasazené různé druhy bylinek a rostlin.

U protilehlé stěny, naproti dveřím do učebny, visí na zdi školní tabule černé barvy. O pár metrů vedle ní, stojí velká, prostorná skříň, taktéž dřevěná, s nádherně vyrytými ornamenty.

Z druhé strany tabule je zavěšených několik poliček plných rozmanitých knih týkající se všech možných bylinek, rostlin a květin, jejich pěstování, sběru, a dalších věcí.

Kupodivu zde není katedra, jako v jiných učebnách. V čele pracovního stolu však stojí pohodlná židle, o trochu větší a pohodlnější, než ty studentské.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Hlas

(Daniella Payn, 7. 2. 2017 17:25)

Hlasuji pro Béčko, je to stručné a výstižné, jak už tady někdo napsal.

Hlas

(Clarrisa Hale, 7. 2. 2017 16:52)

B

Hlas

(Clarrisa Hale, 7. 2. 2017 16:52)

B

Hlas

(Cad, 7. 2. 2017 16:49)

C

Hlas

(Šarlotka Flečrová, 5. 2. 2017 20:19)

Já hlasuji pro Bé, poněvadž je to stručné a výstižné. Ostatní jsou na popis učebny moc dlouhé.

Vote

(Andrew W., 5. 2. 2017 19:46)

Hlasuji s Hlasuji s většinou pro bé, jasné, stručné

Hlas :D

(Luke Master, 5. 2. 2017 19:01)

Hlasuji pro Béčko.
Rozhodoval jsem se mezi béčkem a céčkem, ale béčko je kratší a líp se čte. V žádném případě bych nevolil možnost A jako popis učebny, protože je to až moc dlouhé. Kdyby to bylo v knize, tak je to super, ale rozhodně ne popis učebny.

Hlas

(Piper Fairymoon, 5. 2. 2017 19:43)

B

Hlas

(Zakobkovanej Rašr, 5. 2. 2017 19:40)

Béčko je kůlový

Hlasík

(Bellatrix Burke, 5. 2. 2017 19:39)

Hlasuji pro B
Souhlasím s Lukem, A je opravdu pěkné, ale příliš dlouhé, takže jsem se musela rozhodnout mezi B a C. V obou mi přijde vcelku hojné sloveso být, ale B se mi čte lépe. :)